Lukáš Hausenblas
StoryEditor

Kúpili starú chalupu so záhradou. Za tri roky ju premenili na malý raj

17.05.2016, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Jiří a David náhodou našli ošumelý, no obývateľný domček na konci dediny. Stavba s okolím, pri ktorej sa akoby zastavil čas, ich zaujala natoľko, že sa ju rozhodli kúpiť. Po tri roky trvajúcej rekonštrukcií vyzerá chalúpka ako vystrihnutá z rozprávky, píše idnes.cz.

Ticho rušené len kotkodákaním sliepok a šumením lístia v korunách stromov, lesy s množstvom čučoriedok, jahôd a černíc, hlboké rybníky a na konci dediny chalupa so súkromným rajom, na ktorom je stále čo vylepšovať. Oázu pokoja vyfotografoval český časopis Bydlení.


Láska na prvý pohľad

V zarastenej záhrade kvitli kvety, chalupa bola zvonku spustnutá, ale dalo sa v nej bývať. Skrátka romantika a miesto dýchajúce atmosférou. "Stačilo pokosiť trávnik, vybieliť a mohli sme sa sťahovať," opisuje Jiří. S prichádzajúcou jarou sa však prihlásila realita a noví majitelia si všimli veci, ktoré spočiatku prehliadali. O to vehementnejšie sa pustili do obnovy.

Bolo potrebné vymeniť časť zhnitého krovu, vyčistiť strechu, osadiť odkvapy, obložiť štít novým drevom, nahodiť fasádu a postaviť komín, lebo starý sa už dočista rozsypal. "V malom chlieve sme zhodili guľatinový strop, na ktorom bola ešte vrstva starej slamy. To bola najhoršia práca, guľatinové trámy boli ťažké, plné prachu, vonku bola zima a pršalo,“ spomína Jiří na priebeh prác. A David dodáva: „Väčšinu vecí sme zvládli opraviť sami, ono by nás to ani inak nebavilo. Máme tu stále čo opravovať, prerábať a vylepšovať.“ Za rok už bola chalupa na nepoznanie. Keď si však prezerajú staré fotky, nechápu, ako ju mohli kúpiť.


Zdanlivo veľká stavba napríklad neponúka priveľa obytného miesta. V jednom krídle je svetlica,  kúpeľňa a spálňa. Druhé zatiaľ slúži ako skladisko pre náradie. Predtým patrilo hospodárskym zvieratám a na väčšiu rekonštrukciu ešte len čaká.

David a Jiří sa nebránia myšlienke, že by sa na vidiek presťahovali natrvalo, staré krídlo sa stodolou strhli a na kamennú chalupu pasívne nadviazali drevostavbou.

Obytný interiér nevyžadoval veľa zásahov, o rekonštrukciu elektriny, vody a zariadenia kúpeľne sa postarala ešte bývalá majiteľka chalupy. Tá im zanechala aj vybavenie, veľa maľovaných krčahov, misiek a plné podkrovie pokladov ako koryto, staré drevené lyže alebo legendárny bicykel Favorit.

Voňavá levanduľová záhrada
Neprerába sa len chalupa. Mnoho potešenia poskytuje majiteľom aj záhrada, ktorá bola od začiatku jedným z hlavných  impulzov kúpy. Na neveľkej ploche sa rozprestiera pestrofarebná prehliadka nádherných kvetín a rastlinných zákutí.

Majitelia majú najradšej najjužnejšej kút záhrady, ktorý je až magicky zarastený. Atmosféru v ňom dokresľuje desiatky rokov starý ihličnan, o ktorého záchranu David a Jiří tvrdo bojovali. Počas búrky sa strom vyvrátil s celým koreňovým balom. Tak sa im však páčil, že zlomený vršok zrezali, strom vztýčili a naspäť zasadili.
Ujali sa aj točivé vŕby, ktoré si dvojica priviezla zo záhrady Jiřího sestry na streche auta.

„Staviam, ako sa mi to páči. Tu som skúsil zasadiť ker, ale je tu veľmi mokro, a tak korene cez zimu zamrzli. Tu je to zase otočené na juh, takže tu rastú levandule a všetky kvety, ktoré milujú slnko. A tu je zase ťažšia pôda, tak tu pestujem lupiny,“ opisuje rozkvitnutú krásu počas prechádzky po záhrade Jiří.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Čistý vzduch, skvelý spánok a svätý pokoj: Túto ekologickú chalupu zo slamy a hliny si okamžite zamilujete 03 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Túžili po origináli vo vlastnom štýle: Táto chalupa sa oravsky netvári, výsledok vás však prekvapí a uchváti 04 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Začíname od podlahy: Akú si na chalupu vybrať a podľa čoho sa rozhodovať? 05 - Modified: 2024-02-11 07:00:00 - Feat.: - Title: Zrub stvorený drevom z kysuckých hôr: Do chalupy, ktorá ukrýva nevšedný príbeh, sa vošla aj sauna
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:04