Pre palety pod matrac si zašiel Karel priamo na pílu.Archív čitateľa
StoryEditor

Vďaka svojim nápadom a IKEA si zariadil skvelý byt. A za málo peňazí

26.05.2016, 00:00

Čitateľ Karel prispel namiesto príspevku do diskusie niečím iným: poslal do redakcie portálu iDnes.cz fotografie svojho bytu. Žije v prenájme a tak sa musel obmedziť len na zariadenie. Vtipne a za dostupné peniaze vytvoril zaujímavý interiér, ktorý môže inšpirovať aj iných.

Mladý muž, profesiou grafický dizajnér, si pritom po odchode od rodičov zariaďoval svoj prvý byt. Zvolil 2 + kk (55 m2) na treťom poschodí bez výťahu v starom dome zo začiatku minulého storočia v centre Kladna. „Od prvej prehliadky mi bolo jasné, kam čo pôjde aj to, ako bude byt zariadený, aj keď som dovtedy nemal žiadnu konkrétnejšiu predstavu. Stavebné zmeny som nerobil a ani by som nemohol, pretože to mi zmluva nedovoľuje,“ vysvetľuje Karel.

Kvôli prísnej zmluve mal veľmi zviazané ruky, ale rozhodne sa nechcel zmieriť s pôvodným stavom. Inšpiráciu hľadal v časopisoch o bývaní, na internete aj v IKEA, kde si tiež vybral väčšinu nábytku. Lenže všetko poňal po svojom aj vďaka svojej tvorivej profesii. Od začiatku sa snažil vystačiť si s nízkym rozpočtom. Počíta totiž s tým, že si časom nájde s priateľkou väčší byt a bolo by tak zbytočné investovať do zariadenia väčšiu sumu. „Počítam s tým, že skôr alebo neskôr sa presuniem do hlavného mesta kvôli práci, aj keď po tom vyslovene netúžim,“ prezrádza.


Pretože kúpeľňa aj kuchyňa museli zostať podľa zmluvy v stave, v akom si mladý muž byt prenajal, zameral sa na spálňu a oddychovú časť. Zvolil „pánsku“ farebnosť s výraznými akcentmi čiernej, veľa sa pohral aj s osvetlením, LED pásiky použil napríklad aj do zásuviek komody. „Z väčšej časti som sa riadil vlastným vkusom a intuíciou. Nebolo to tak, že by som vyložene kopíroval nejaký nápad z katalógu. Množstvo doplnkov som zháňal po bazároch a záložniach, pretože som mal svoju jasnú predstavu a trval na autenticite,“ vysvetľuje Karel.

Nepokladá sa za majstra, napriek tomu remeselníkov nepotreboval, len s pokládkou podlahy mu pomohol kamarát. Pomocné ruky z okolia našiel aj pri sťahovaní a doprave objemnejších solitérov. Niektoré kusy vybavenie si vybral tak trochu ako polotovar: „V prípade paliet pod posteľ alebo police z neopracovanej drevenej fošne som jednoducho zašiel na najbližší pílu,“ prezrádza mladý muž.

Pretože si byt zariaďoval prvýkrát, neváhal využiť cenné rady skúsenejších kamarátov, takže zvládol všetky potrebné profesie sám: od maľovky, cez lepenie tapiet až po vŕtanie a skrutkovanie všetkého možného. „Za majstra by som sa úplne nepovažoval, aj keď rád neustále niečo tvorím a vyrábam, maľujem a kreslím. Živím sa ako grafický dizajnér, a tak má moje hobby skôr umelecký ráz,“ dodáva Karel.

Na jeho príklade vidieť, že dobré nápady nepotrebujú závratné finančné čiastky. Nemožno ani prehliadnuť, aké dôležité sú detaily: napríklad použitie rovnakých drevených ramienok dokázalo razom „upratať“ šatník na tyči.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:25