StoryEditor

Rekonštrukcia kúpeľne. Pozrite si 50 užitočných rád pre každú situáciu

16.06.2016, 00:00

Získať prehľad v ponukách môže pripomínať vysokú školu. K lepšej orientácii vám pomôže praktická kúpeľňová abeceda portálu iDnes.cz, od armatúr až po zrkadlá.

Keď vám chýba jedna dlaždička, môžete na ňu čakať aj šesť týždňov. A tým sa skomplikuje rekonštrukcia. Rovnaké je to so všetkými predmetmi do kúpeľne. Neoľutuje ten, kto všetko vyberie a objedná s predstihom. Keď necháte nákup na stavebnej firme, môžete všetko mať s nižšou DPH. Vydarenosť diela stojí na dobrej príprave, vopred je potrebné premyslieť každý detail. S plánovaním sa poraďte s odborníkmi: kúpeľňovým štúdiom, stavebnou firmou, projektantom či architektom. Nie každá zmena je technicky možná.
„Myslite na rozvody odpadu a vody, na dostupný spád prvkov od stúpacie šachty. Dbajte na hrúbku existujúcich priečok a možnosť zasekanie rozvodov do steny, čo sa týka panelových stavieb,“ radí Jaroslav Vačkář z kúpeľní Siko. Pre pohodlné používanie je v kúpeľni potrebné aj voľné miesto. Vedľa vane aspoň 85 centimetrov, pri sprchovom kúta 80 centimetrov, pred umývadlom 65 centimetrov, pred toaletou a bidetom 50 centimetrov a 45 centimetrov od stredu na každú stranu, pred práčkou 60 centimetrov.

1. Zaistite dobré vetranie
Keď sa kúpeľňa nevetrá, drží sa v nej zápach a pleseň. Nutné minimum je ventilátor. Hodí sa aj okno, v paneláku môže viesť do susednej miestnosti. Malo by sa dať dobre otvárať a musí sa správne zabudovať. Inak môže aj ono plesnivieť. Iná možnosť je rekuperačná jednotka, ktorej sa dá vetrať bez únikov tepla. Na toalete pomôže podomietkové splachovanie s odvetrávaním. „Inštalačný systém odsáva zápach pomocou rúrky prívodu vody do misy. K modulu je potrebné pripojiť ventilátor s výkonom okolo 20-30 m³ za hodinu,“ opisuje Radka Prokopová z firmy Alcaplast.

2. Staré obklady vysekajte
Staré obklady je lepšie odstrániť. Keď to neurobíte, kúpeľňa sa zmenší a nevojde sa do nej toľko ako predtým. V prípade dlažby sa zvýši podlaha a bude sa zle porovnávať s tou okolitou. Navyše materiály starnú, takže keď necháte tie staré na mieste, znížite trvanlivosť nových obkladov. Vysekanie síce dá prácu a niečo to stojí, ale zruční murári to majú hotové rýchlo. Môžu sa tiež odhaliť skryté chyby v stenách.

3. Dohovorte si spôsob obkladanie
Existuje viac postupov na obkladanie. Na tom, aký spôsob obkladač použije, sa dohodnite pred objednaním tovaru. Ovplyvní to potrebný počet kachličiek. Obklad sa obvykle dáva do výšky dvoch metrov, či o niečo vyššie. Hore sa končí celými kachličky. Buď sa určí horný okraj a od čiary na stene sa obkladá smerom dolu, nad vaňou aj nad podlahou budú odrezky. Alebo sa začne celými kachličkami nad vaňou smerom nahor, horný koniec sa určí podľa rozmerov celých obkladačiek. Spotrebuje sa ich potom viac. Dobrý obkladač začína od stredu k okrajom, aby kúpeľňa vyzerala súmerne. Platí to hlavne pre stenu proti dverám či pre sokel vane. Škáry dlažby a obkladov na seba majú nadväzovať, čo tiež ovplyvní množstvo dielov. Objednajte ich radšej 10-15 percent navyše. Kachličky môžu aj prasknúť a čakanie na náhradnú dodávku by komplikovalo ďalšie práce.

4. Zapustite obklad pod zárubňu
Obklady nemusia byť všade do rovnakej výšky, tým sa dá ušetriť. Potrebujete ich tam, kde na stenu strieka voda. Inde, napríklad pri dverách, stačia do výšky vypínačov alebo nižšie. Pri zárubniach je to zložité, aby vysoký obklad dobre vyzeral. Keď horný okraj zasiahne nad dvere, v niektorých kachličkách sa musia robiť pravouhlé výrezy, čo sa nemusí dobre podariť. Dá sa to vyriešiť zapustením obkladu pod zárubňu, ktorá rezy schová, ale musí sa kúpiť širšia zárubňa.

5. Do rohových škár dajte silikón
Postrážte si, aby v rohoch medzi obkladmi a dlažbou nebola škárovacia hmota, ale pružný sanitárny silikón. Vyrovná tepelnú rozťažnosť a pohyby stien.

6. Do obkladov nevŕtajte kdekoľvek
Ak chcete čokoľvek priskrutkovať do obloženej steny, vyzerá lepšie, keď to umiestnite do škáry či doprostred obkladačky. Do škáry sa aj ľahšie vŕta.

7. Šetrite tmavú farbu a dekor
Do malej kúpeľne radšej dajte svetlé obklady skôr väčšieho formátu, alebo aspoň lesklé. Tmavá dlažba nevadí, pôsobí stabilne. Obdĺžne kachličky vo vodorovnom smere opticky predĺžia stenu, na zvislo priestor zúžia a pretiahnu do výšky. Malá kúpeľňa potom pôsobí ako komín. „Vertikálna orientácia veľkých obdĺžnikových formátov pôsobí dynamicky, horizontálne atmosféru upokoja,“ dopĺňa Tomáš Lindauer, zástupca značky Rako. Lišty aj iné dekoračné obklady nemusia obkrúžiť celú kúpeľňu, možno nimi zvýrazniť len časť. Nekombinujte viac dekorácií. „Zariadenie by malo byť triezve, žiadny chaos farebných obkladov a dekorov. Použite plošné dekory v odtieni farby základného obkladu,“ odporúča Jaroslav Vačkář.

8. Vyberajte nekĺzavé povrchy
Pri výbere si dlažby dajte pozor, aby sa nekĺzala. Vysoký lesk za úraz nestojí a je na ňom vidieť každá kvapka. Dobré sú aj nekĺzavé sprchové kúty, prípadne je možné doplniť ich protišmykovými nálepkami.

9. Premyslite obkladanie dlažbou
Interiér zjednotíte, keď rovnakými kachličkami obložíte steny i podlahu. Populárne je aj obkladanie zliatou dlažbou, ktorá má vďaka orezaniu - rektifikácii alebo kalibrácii - presnejšie rozmery, čo umožňuje úzke škáry, až 1,5 mm. „Vďaka kalibrovanej dlažbe pôsobí obložená plocha elegantne a priestor sa opticky zväčší. Menej škár sa lepšie udržuje,“ hovorí Tomáš Lindauer. Spekaný črep je však ťažký a tvrdý. Obkladanie väčšou dlažbou je drina a nutný je veľmi kvalitný vrták.

10. Neobmedzujte sa len na keramiku
Na obklady sa dá použiť aj kameň, vlhku odolné drevo či sklo. „Sklenené obklady sa dobre udržiavajú. Nemajú špáry, nerovnosti ani priehlbiny. Nanotechnológia ich ošetrí proti usadzovaniu vodného kameňa alebo zasychania kvapiek. Zameranie veľkosti skla však nie je ľahké, je potrebné počítať s každým otvorom pre zásuvku a vypínač. Sklo už po kalení nemožno upravovať,“ popisuje Petr Paksi z firmy J. A. P.

Hrubo pritesaná drevená doska a industriálne šedé umývadlo tvoria v kúpeľni drsnejší dojem. DuPont

11. Zlaďte dizajn sanity
Nekupujte sanitu len podľa ceny, každý kus iný. Lepšie je vybavenie zladiť. Ideálne je kúpiť všetko jednej značky a z jednej série, alebo aspoň v rovnakom štýle. Aj odtieň bielej sa pri rôznych výrobkoch líši.

12. Hľadajte sprchu a vaňu v jednom
Muži väčšinou chcú sprchovací kút, ženy vaňu. Keď sa nemôžete dohodnúť, sú aj riešenia pol na pol. K vaniam možno pridať zástenu, niektoré majú aj v časti ploché dno. Alternatívou sú sedacie vane či sprchové kúty s hlbšou vaničkou. Do malej kúpeľne sa zmestia asymetrické vane, v časti pre nohy zúžené.

13. Zamerajte sa na vaňu
Smaltovaná vaňa je pevnejšie, ale hlučnejšia a rýchlejšie v nej chladne voda. Akrylát sa ľahko tvaruje, preto je z neho pestrejšia ponuka tvarov. Ak chcete pevnejší akrylát, hľadajte ten podložený polyuretánovou penou. Tiež pri sprchových vaničkách sú pevnejšie liate alebo smaltované než tie akrylátové.

14. Objavte pohodlie v krivkách
Hranaté vane vyzerajú elegantne, ale bývajú menej pohodlné ako tie oválne.

15. Vyberte vaňu aj podľa seba
Vane sa líšia nielen dĺžkou, ale aj šírkou a výškou nad podlahou. Ponuka sa zdá široká, ale keď určíte ideálne rozmery, výber sa dosť zúži. Určujúce sú veľkosť kúpeľne, výška ľudí v domácnosti, ich pohyblivosť aj požiadavky na pohodlie. Trebárs seniori ocenia nižšiu vaňu, dlháň zase typ s väčším vnútorným priestorom.

16. Zástenu chcite vo väčšej kúpeľni
Vaňová zástena zabráni potope, ale vyžaduje miesto. Väčšinou je časť pevná a druhá sa sklápa, čo môže brániť použitiu vaňovej batérie potrebnej pre umývanie batoliat či napúšťanie vedra. Zásteny sa hodia skôr do väčších kúpeľní.

17. Sprcha v úrovni podlahy
Sprchy v úrovni podlahy sú pohodlné, je však problém ich nainštalovať pri rekonštrukcii. Celá podlaha kúpeľne sa musí zvýšiť minimálne o 8 cm. A ak nechcete do kúpeľne schod, musíte zvýšiť podlahu aj v ďalšej časti bytu, alebo rovno v celom byte. Možné riešenia môže nájsť architekt.

18. Nekupujte kút pre trpaslíkov
Pri sprchovacom kúta vyskúšajte, či sa vo vnútri môžete pohodlne pohybovať. Starší ľudia by mali mať širšie kúty, aby sa tam vošlo aj sklopné sedadlo a madlo. Držadlo sa hodí aj k vani.

19. Zabezpečte si dve umývadlá
Väčšie rodiny s jedinou kúpeľňou pri rannej špičke ocenia dve umývadlá, keď sa tam zmestia.

20. Nehľaďte len na vzhľad
Hranaté umývadlá sa horšie udržujú, v rohoch sa drží špina. Častejšie sa musí čistiť umývadlo s malým spádom. Umývadlá v podobe misiek na doske sa musia umývať aj zospodu.

Glazované dlaždice napodobňujú drevo. RAKO

21. Zabráňte vrazeniu do umývadla
Umiestnenie dverí aj umývadlá určte tak, aby umývadlo nevyčnievalo cez zárubne. Potom by ste do umývadla mohli narážať.

22. Pýtajte sa na kombináciu so skrinkou
Nie každé umývadlo možno spojiť so skrinkou. Pri výbere sa na to pýtajte, táto informácia býva aj v katalógoch.

23. Premýšľajte pri umiestnení batérie
Vaňovú batériu umiestnite tak, aby pri sedení neprekážala, netlačila do chrbta a neobmedzovala skladanie vaňovej zásteny.

24. Investujte do lepšej batérie
Termostatické batérie šetria čas a peniaze, použitie je pohodlnejšie a bezpečnejšie. Niektoré majú v hornej časti praktickú poličku. Najlepšie a najdrahšie sú elektronické batérie, ktoré presne merajú teplotu a množstvo vody, dajú sa aj ovládať na diaľku.

25. Pýtajte sa na tlak v batérii
Pri vaňovej batérii sa snažte zistiť, pri akom tlaku sa automaticky prepína sprcha na kohútik. Niektoré batérie umožnia sprchovanie len pri veľkom tlaku a voda veľa strieka okolo.

26. Zachovajte si samostatné WC
Spojením toalety a kúpeľne do jednej miestnosti sa dá ušetriť priestor. Ale zvlášť pre väčšie rodiny je to nepraktické, jeden člen domácnosti môže zablokovať kúpeľňu. Musí sa tiež počítať so zápachom v kúpeľni.

27. Zmerajte miesto pre nádržku
Viac miesta získate využitím podomietkového splachovania toalety, najlepšie zúženého čiže v slim prevedení s hĺbkou vrátane steny napríklad len 10 cm. „Ideálne je použiť systémy umožňujúce napojenie na prívod vody z dvoch strán. Pripojenie vody zozadu alebo zhora uľahčuje prácu pri inštalácii. V už existujúcich stavbách nie je nutné výrazne meniť rozvody vody,“ hovorí Radka Prokopová. V kúpeľni s toaletou možno nádržku schovať do sadrokartónového sokla vhodného na odkladanie vecí. Ak bude WC pri stúpačlách, zmerajte si výšku, v ktorej sa nachádzajú vodomery. Aj po inštalácii záchodu na ne musí byť vidieť. Ak sú vodomery nízko, môže to komplikovať minimálna výška podomietkových nádržiek asi na meter nad podlahou. Na vodomery sa však dá pozerať aj mierne zhora.

28. Stúpačky vybudujte otvárateľné
Myslite na to, že stúpačky sa čas od času musia meniť. Keď pri nich necháte len malý otvor na kontrolu vodomerov, pri výmene stúpačky sa bude musieť búrať stena. Pri sadrokartóne to nie je veľký problém, ale aj tak je to nepríjemné. Praktické je vymyslieť zakrytie, ktoré možno odskrutkovať či otvoriť, alebo s veľkými dvierkami.

29. Vylepšite svoju hygienu
„Odporúčam záchodové sedadlo sa spomaľovacím mechanizmom a bidet alebo bidetovú sprchu,“ radí architekt Patrik Tichý. Bidetové sedadlá na toaletu sú riešením, keď sa bidet nezmestí.

30. Kupujte len nábytok do vlhka
Do kúpeľne nemožno dať bežný nábytok, ale len ten určený do vlhka. Neuškodí mu ani občasný priamy styk s vodou. „Nábytok je ale aj napriek tomu vždy potrebné osušiť. Ak to nie je nutné, kúpeľňové skrinky neumiestňujte do blízkosti vane alebo sprchového kúta. Ani ten najodolnejší materiál pri neustálom bezprostrednom styku s vodou nemusí vydržať na večné časy,“ opisuje Zdeněk Blažek z firmy Dřevojas. Dobrým vodítkom je certifikát o vodotesnosti. Skrinky zároveň umiestňujte tak, aby sa dali umyť.

Jednoduché línie umývadla vytvárajú elegantný efekt. DuPont

31. Skrinky nestavajte na podlahu
Keď nábytok miesto sokla zavesíte, alebo postavíte na nôžky, bude menej vystavený vlhkosti a lepšie sa bude udržiavať podlaha. Len pri sadrokartóne môže byť problém skrinky zavesiť. „Nezabudnite na tuhnutie konštrukcie v ľahkých priečkach v mieste zavesenia umývadla a skriniek,“ upozorňuje architekt Tichý. Aj skrinky na nožičkách sa niekedy musia kotviť do steny. „Hlavne keď sú veľmi vysoké a slúžia na ukladanie rozmernejších predmetov,“ vysvetľuje Zdeněk Blažek.

32. Odpusťte si otváranie
Skrinky s otvorenými poličkami a s posuvnými dvierkami ušetria miesto v porovnaní s klasickými dvierkami.

33. Neblokujte prístup k zrkadlu
Ak budete dávať zrkadlo priamo na stenu, nie na skrinku, myslite na to, že žena pri maľovaní potrebuje k zrkadlu pristúpiť dosť blízko. K zrkadlu by teda mal byť prístup aj mimo umývadlo.

34. Zrkadlami opticky zväčšíte priestor
Keď zrkadlo nad umývadlom pretiahnete až nad vaňu či toaletu, opticky sa zväčší priestor. Dojem to ešte umocní, keď sa bude zrkadliť aj osvetlenie. „Zrkadlá vyberajte skôr bez rámu a vyhýbajte sa dvom proti sebe. Nekonečný efekt, ktorý vytvárajú, nie je pre ľudské oko príjemný,“ varuje Tomáš Lindauer.

35. Premyslite možnosti vykurovania
Aj kúpeľne pôvodne bez vykurovania možno vyhrievať elektrickým vykurovacím rebríkom či podlahovým kúrením. Rebrík využijete aj na sušenie uterákov, na teplej podlahe zase rýchlo schne voda. Zahmlievaniu zrkadla vás zbaví vykurovacia fólia pod sklom.

36. Využite tiež plochu dverí
Bielizeň môžete sušiť a odkladať aj na dverách. „Dvere môžu mať zabudované háčiky, zrkadlo alebo poličku na odkladanie drobných predmetov,“ dáva tipy Martin Dozrel z firmy SOLODOOR. Háčiky na skrutku však môžu z bežných dverí vypadávať. Kúpte nalepovacie, kúpte si dvere s pevným jadrom alebo priamo s doplnkovou výbavou.

37. Myslite na praktické sušenie
Ak chcete sušiť bielizeň na vykurovacom rebríku, pri tých bežných sú priečky veľmi blízko seba. Bielizeň sa na ne zle vešia a medzi priečkami sa usadzuje prach. Vyberajte rebrík s väčšími medzerami alebo otočný alebo k bežnému pridajte nasadzovacie sušiaky a háčiky.

38. Vyberajte iba osvetlenie do vlhka
Osvetlenie v kúpeľni musí mať krytie pre použitie vo vlhku, ideálne aspoň IP44.

39. Schovajte svetlá do stropu
Stropné svetlá je možné zabudovať do podhľadov ako centrálne aj v podobe bodoviek.

40. Kontrolujte farbu svetla
Nie každá farba svetla je do kúpeľne ideálne. „Voľte studený biely odtieň. Osvetlené predmety si zachovajú autentickú farbu,“ radí Zdeněk Blažek. Farbu chcite pre všetky svietidlá rovnakú, spoznáte to podľa údajov v Kelvinoch. Studená biela má 4 000 kelvinov. 

V kúpeľni sa drevo vyskytuje ako imitácia na dlaždičkách. Keope

41. Nechcite málo známe žiarovky 
Pri LED osvetlení väčšinou nemožno meniť žiarovky. Až dosvieti, čo by malo byť aj za viac ako 20 rokov, vymení sa celé svietidlo. Ak siahnete po inom zdroji, napríklad po halogénových žiarovkách alebo žiarivkách, mal by to byť zdroj, ktorý sa dá bežne kúpiť. Žiaroviek existuje veľa typov a niektoré sa v dobrej kvalite ťažko zháňajú alebo sa zložito vymieňajú. Pri halogénoch nesiahajte rukami na sklo, inak nevydržia. Chytajte ich cez handričku.

42. Nenechajte sa oslňovať
Zrkadlové svietidlá buď svietia proti tvári, bývajú priamo v skle či nad zrkadlom. Tvár dobre ožiaria, ale môžu oslňovať. Iné typy sa dajú nad zrkadlo a svietia dole. Neoslňujú, svetla je o niečo menej, ale aj tak by malo stačiť.

43. Priveďte k vani denné svetlo
Úspory aj príjemný pocit zaistí denné svetlo v kúpeľni. Okrem okna možno urobiť priehľad napríklad z luxferov či využiť svetlovod.

44. Práčku dajte do inej miestnosti
Kúpeľňa bez práčky je príjemnejšia. „Práčka by mala ísť do kuchyne, do komory, proste preč. Tam, kam to dispozícia bytu umožní. Priviesť vodu a odpad do susednej miestnosti nie je náročné ani drahé,“ hovorí Jaroslav Vačkář. V kúpeľni len ubudne odkladacia plocha.

45. Vyberajte menšie spotrebiče
Ak musíte práčku dať do kúpeľne a je tam málo miesta, môžete kúpiť práčku s horným plnením, na ktorú sa však nedá nič odkladať. Alebo užšiu práčku s predným plnením, pričom už sa dajú nájsť aj typy s relatívne veľkým bubnom. Priestor ušetria aj špeciálne umývadlá, ktoré umiestnite na práčku.

46. Neinštalujte zásuvky ku kohútiku
Zásuvky a vypínače nemôžu byť kdekoľvek, určí to odborník. „Elektro nerealizujte sami, vždy to musí robiť elektrikár. Dôležité sú odstupy vypínačov a zásuviek od zdroja vody, prúdové chrániče,“ hovorí architekt Tichý. Zásuvky musia mať aj krytie do vlhka.

47. Špinavú bielizeň schovajte
Aby kôš nezaberal miesto, môže byť vyklápací a schovaný v skrini. Dá sa urobiť aj vhod stenou do koša v skrini na chodbe.

48. Využite tašky na bielizeň
Ak máte práčku inde a bielizeň chcete ukladať v kúpeľni, praktické sú prenosné tašky a boxy, v ktorých môžete bielizeň rovno triediť.

49. Nenechajte mydlo plávať
Pri držiakoch na kefky a miskách na mydlo je zvyčajne problém s údržbou. Kefky sa štetinami dotýkajú držiaka, v téglikoch sa drží špina. Mydlo pláva vo vode, v miske sa množia baktérie. Vyberajte také doplnky, aby voda mohla odtiecť alebo sa dala jednoducho vyliať a nádobky išli ľahko vymyť. Hygienické sú tekuté mydlá a najviac tie s bezdotykovým dávkovaním. Istotou je aj držiak kefiek s ultrafialovou dezinfekciou.

50. Kúpte si držiak na papier
Okrem stojanového zásobníka na niekoľko roliek toaletného papiera je praktické mať na WC aj vodorovný držiak na jednu používanú rolku. Keď budete papier brať priamo zo zásobníka, načaté rolka sa vám bude vymotávať.

Žilkovaný povrch kryje umývadlo. DuPont

Rady architekta Patrika Tichého
Nechajte si urobiť návrh kúpeľne. Ak však pracujete bez návrhu, dopredu si premyslite, aké budú zariaďovacie predmety, ich rozmery, kotvenie a umiestnenia. Napríklad kvôli usadeniu a výškam je dôležité, aký typ sprchovej vaničky vyberiete, alebo či budete chcieť len žľab a vyspádovanú podlahu. Nevyberajte najlacnejší batérie, preferujte kvalitné značky. Zvážte, aké budú obklady a spôsob obkladanie: smer kladenia, väzba, škáry, škárovacia hmota, lišty. Pozor na kvalitu povrchov pod obkladom. Nezabudnite na hydroizolačný náter pod obkladom v miestach namáhaných vodou pri sprchovom kúte a vani. Pri stavbe si vždy starostlivo fotograficky zdokumentujte jednotlivé fázy realizácie: rozvody vody, odpadu, elektriny, povrchy a izolácie.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 20:52