StoryEditor

Pocta prírode. V Londýne je unikátna konštrukcia, akú ste nevideli

29.06.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Hlboko v srdci londýnskych Kráľovských botanických záhrad v Kew vyrástla 40-tonová oceľová inštalácia. Konštrukcia od umelca Wolfganga Buttressa sa nazýva Roj včiel a je 17 metrov vysokým upozornením na nepriaznivý stav včiel medonosných nielen vo Veľkej Británii, ale aj kdekoľvek inde na svete, píše cnn.com.

Zvuková a svetelná inštalácia tak trochu riadená skutočnými včelami vyrástla na divej kvetovej lúke. Pôvodne bolo Buttressove dielo navrhnuté ako ústredný model britského pavilónu pre Expo 2015 v Miláne. Tam napokon aj vyhralo zlatú medailu a zožalo primeraný úspech kritikov aj návštevníkov.

Konštrukcia sa skladá takmer zo 170-tisíc kusov hliníka. Postavenie Včelieho roja v londýnskych Kew Gardens trvalo pol roka. Je to po prvýkrát v histórii Spojeného kráľovstva, že by sa inštalácia z britského pavilónu postavila po rozmontovaní na Expe ešte raz aj v  rodnej zemi.

Roj ovládaný úľom
Wolfgang Buttress, britský sochár pochádzajúci z Nottinghamu, túžil vytvoriť dielo, ktoré by si právom zaslúžilo prívlastok „multi-zmyslový zážitok“. Jeho Včelí roj je preto vybavený tisíckami LED svetiel a mikrofónov, ktoré sú riadené vibráciami z takmer reálneho úľa. Konštrukcia vydáva meditatívnu hudbu skladajúcu sa zo zvuku včiel, violončela a vokálov. Intenzita tónov stúpa úmerne so zvýšenou aktivitou v úli.

"Dnes sme bombardovaní toľkými digitálnymi obrazmi, že niekedy zabúdame, aké dôležité a opojné sú pre nás zvuky, dotyky a vône. Takže pre mňa bolo podstatné, aby tieto prvky boli jadrom inštalácie," vysvetľuje ekologicky zameraný umelec.

kew.org

Pocta včelám
Inštalácia si kladie za cieľ vyzdvihnúť význam včiel ako živočíchov, ktoré sa podstatným spôsobom  podieľajú na nakŕmení ľudstva. Takisto chce poukázať na problémy, s ktorými musia včely zápasiť v dôsledku klimatických zmien, bezuzdného používania pesticídov a nedostatku biodiverzity.

"Účelom Včelieho roja je porozprávať príbeh o úlohe včiel pri opeľovaní rastlín a z toho vyplývajúceho nasýtenia planéty. Práve preto si myslím, že inštalácia sa ideálne hodí do Kew Gardens, kde sa snažíme oživiť tému dôležitosti kvetín a kvitnúcich drevín a ich nezanedbateľného praktického významu pre ľudstvo,“ hovorí riaditeľ Kráľovskej botanickej záhrady Richard Deverell.

V téme nového domova pre Včelí roj sa do reči pridáva aj autor diela Buttress. "Inštalácia dokonale zapadá do konceptu a histórie Kew Gardens. Naozaj mám pri pohľade na ňu pocit, ako by tu stála odjakživa a teraz sa len po malom výlete do Talianska vrátila domov," dopĺňa Deverellove slová. Inštaláciu si budete môcť pozrieť v Kew Gardens do konca roka 2017.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:06