Nová cestná kolobežka Yedoo Wolfer získala „červenú bodku“, ako sa cena tiež označuje, za mimoriadnu kvalitu dizajnu, stupeň inovatívnosti, funkčnosť a formálnu kvalitu.Yedoo
StoryEditor

České kolobežky pre dospelých získali najvyššie svetové ocenenie za dizajn

12.07.2016, 00:00

Cenu Red Dot Award 2016 v kategórii produktového dizajnu získala česká kolobežka Yedoo Wolfer, najväčší model z novej rady. Ide o najuznávanejšie ocenenie vo svete dizajnu, píše Alena Řezníčková pre portál iDnes.cz.

Český dizajn uspel u medzinárodnej poroty zloženej zo 41 nezávislých odborníkov, ktorí tento rok hodnotili rekordných 5 214 prihlásených produktov z 57 krajín. Ocenenie zo súťaže, ktorú organizuje Design Zentrum Nordrhein Westfalen sídliace v nemeckom Essene už od roku 1955, patrí celosvetovo k najprestížnejším.

Nová cestná kolobežka Yedoo Wolfer získala „červenú bodku“, ako sa cena tiež označuje, za mimoriadnu kvalitu dizajnu, stupeň inovatívnosti, funkčnosť a formálnu kvalitu. „Investície do vývoja a dizajnu považujem za neoddeliteľnú súčasť nášho obchodného úspechu,“ hovorí zakladateľ značky Yedoo Dan Pilát. Ten do vývojového tímu prizval tiež renomovaného českého dizajnéra Jaroslava Juřicu a grafikov Zuzanu Lednickú a Ondreja Kahánka zo Studia Najbrt.

Jaroslav Juřica z Lidečka na Vsetínsku pritom do sveta „veľkého dizajnu“ vstúpil už pred niekoľkými rokmi vďaka návrhu stoličky 002. Tá vznikla v rámci súťaže Ohýbanie bez limitov, ktorú vyhlásil TON na počesť 150. výročia založenia firmy. Tvoria ju iba tri kusy. Stolička získala cenu Interior Innovation Award 2012. Od stoličky ku kolobežke Kolobežka Yedoo Wolfer predstavuje najväčší model z novej rady cestných kolobežiek Yedoo Alloy, ktorá sa môže pochváliť niekoľkými konštrukčnými zaujímavosťami, ktoré na trhu kolobežiek zatiaľ nikto nepoužil.

Ide predovšetkým o technológiu pretlačovaných hliníkových profilov, ktoré ľahko odolávajú zvislému aj bočnému zaťaženiu. „Rám je tak ľahký a pevný, že nám použitá technológia umožnila dostať jazdné vlastnosti na úplne novú úroveň, a to vo všetkých ohľadoch,“ objasňuje šéf vývoja Jakub Bostl. „Myslím, že novým radom kolobežiek Yedoo Alloy sme posunuli obraz vo vnímaní kolobežky. Podarilo sa nám zbaviť ju nánosu zažitých klišé a postaviť ju ako plnohodnotný dopravný alebo športový prostriedok. Ocenenie, ktoré sme získali, je ohodnotením skvelej tímovej spolupráce,“ dodáva dizajnér Jaroslav Juřica.

Red Dot Design Award
Ocenenie Red Dot Design Award udeľuje už od roku 1955 Design Zentrum Nordrhein Westfalen reálnym výrobkom, prototyp nestačí. Produkty sa tiež musia odlišovať od bežne ponúkaného tovaru, byť „inteligentné“ a „praktické“. Medzinárodná porota hodnotí inováciu, funkčnosť, kvalitu aj vplyv na životné prostredie.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 03 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 04 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 05 - Modified: 2024-03-10 22:39:42 - Feat.: - Title: Ocenenie Skutočný človek získal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:23