StoryEditor

Prebúrali sa na povalu a získali veľký mezonet i terasu na streche

24.07.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Byt 3 + kk rodine, kde dospeli obe dcéry, prestal stačiť. Alebo presnejšie chýbalo súkromie pre jednotlivých členov rodiny. Lenže opustiť príjemnú pražskú lokalitu sa nikomu nechcelo. Riešenie sa našlo: pripojením povaly nad bytom vznikol dostatočne veľký mezonet.

Náročná realizácia si vyžiadala úzku spoluprácu projektanta Josefa Krála a stavebnej firmy Martin Slavíček - Marty & Marty. Mezonet potom autori prihlásili aj do súťaže Interiér roka, kde sú každoročne oceňované výnimočné české súkromné aj verejné interiéry, a to v šiestich kategóriách. Hlavným mediálnym partnerom súťaže je iDNES.cz a usporiadateľom Inštitút bytového dizajnu. S najzaujímavejšími projektami postupne portál zoznamuje čitateľa až do vyhlásenia ďalšieho ročníka súťaže (prihlášky môžete posielať od 4. októbra 2016, tentoraz sa môžu hlásiť aj architekti zo Slovenskej republiky s projektami, ktoré boli realizované na
Slovensku).



Náročná stavba
Rodina mala veľké šťastie, nad časťou ich bytu (a sčasti bytu susedov) v šiestom podlaží kvalitného činžiaku bola nevyužívaná povala. Priestor sa podarilo odkúpiť a získať všetky potrebné stavebné povolenia vrátane súhlasu susedov. Stavebnými úpravami vznikol mezonetový byt s novým obytným priestorom s plochou 77 m2, celkovo má interiér 160 m2. V hornom podlaží sú dve spálne so spoločným sociálnym zázemím, v ktorom sa pre budúci rok počíta aj s typizovanou infrasaunou.

V pôvodnom byte sa veľké zmeny nechystali, iba sa mala vybúrať priečka medzi obývacou a detskou izbou, aby vznikla priestranná miestnosť pre spoločné spolužitie celej rodiny s oddeleným kuchynským kútom. Samozrejme bolo potrebné spojiť obe podlažia bytu vretenovým schodiskom.

Investor si želal získať tiež pohodlný výstup na strechu domu, ktorá v budúcnosti poslúži ako terasa. Výrazným prvkom sa mali stať viditeľné prvky dreveného krovu, zbrúsené a natreté bezfarebným protipožiarnym náterom. Vzhľadom k nedostatočnej výške sedlovej strechy navrhol projektant pre zaistenie dostatočných výšok v nových spálňach a kúpeľni pultový vikier, a to tak, aby to nezasahovalo strešnú "krajinu" okolitých stavieb.

Obálka vikiera (vertikálny okenný otvor zakomponovaný do šikmej strechy, pozn. red.) s dodatočnou izoláciou strechy je vytvorená ako difúzna otvorená konštrukcia z drevovláknitých tepelných izolácií, aby sa zabezpečila väčšia tepelná pohoda v letných obdobiach. Dispozičné riešenie bolo navrhnuté s ohľadom na požiadavku ponechanie súčasných väzných trámov. "Pre nízku pochôdznu výšku nad týmito trámami sa existujúce klieštiny premiestnili nad väznice, vznikol tak priestor pre atypické bezfalcové dvere," vysvetľuje Josef Král.

archív majiteľov

Bez vikiera to nešlo
Pre spojenie pôvodných a nových priestorov použil Josef Král vretenové točité schodisko založené na konzole, votknuté do strednej nosnej steny. Zo statických dôvodov nebolo možné vretenové schodisko osadiť na existujúci drevený strop spodného poschodia. "Stropné trámy pôdy som nechal zosilniť príložkami pre nové podlahy riešené liatym cementovým poterom, ktorý oproti suchým podlahám zaisťuje lepšie akumulačné vlastnosti interiéru," upozorňuje projektant Král.

Nad susedným bytom použil akustickú a tepelnú izoláciu podlahy a napojenie priečok. Okná pultového vikiera boli osadená trojsklami pre vyšší komfort, predovšetkým z hľadiska akustiky. Hoci sú tepelné izolácie celého priestoru mierne naddimenzované, v oboch spálňach nájdete klimatizačnú jednotku. Dôvod? Investor aj projektant chceli mať istotu, že teplý letný vzduch zo spodnej časti bytu nebude prehrievať horné podlažie.

V každej z novovzniknutých spální je dostatok úložných priestorov. V jednej má jej užívateľka k dispozícii vstavanú šatňu, v druhej sú atypické vstavané skrine v ploche celého trojuholníka štítu domu. S výraznými prvkami krovu dobre ladí trojvrstvová dubová podlaha v oboch poschodiach. Schodisko so stáčaným dubovým držadlom doplnili stupne z dubového masívu. Schody na strechu majú v prípade potreby oddeliteľnú hliníkovú spodnú časť.

Svetlík z polykarbonátu príjemne presvetľuje priestor schodiska v mieste, kde bol vytvorený horný vchod do bytu. Spomínaná výstavba infrasauny do hornej kúpeľne je naplánovaná na tento rok.     

01 - Modified: 2023-01-20 12:13:08 - Feat.: - Title: Za deň prišlo viac ako 4-tisíc žiadostí o nájomné byty s podporou štátu 02 - Modified: 2023-01-08 18:56:01 - Feat.: - Title: Pri rekonštrukcii v Lodži sa našli vzácne judaiká. Majitelia ich tam pravdepodobne ukryli pred okupantmi 03 - Modified: 2023-01-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Architekt čaroval v byte od developera. Dopadlo to nad očakávania, pred týmto prípadom však varuje 04 - Modified: 2023-01-04 12:19:15 - Feat.: - Title: Na bývanie išla až tretina výdavkov slovenských domácností. Sme najhorší v celej Únii 05 - Modified: 2023-01-02 16:00:00 - Feat.: - Title: Vlastný wellness na chate? Skúste saunu, kaďu či "vírivku", ceny neodstrašia, benefity presvedčia
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. február 2023 19:26