V prímorskom letovisku Mar Azul neďaleko Buenos Aires vyrástol dovolenkový domček, ktorý vyzerá ako nepravidelná sklenená kocka pretkaná drevom.Daniela Mac Adden
, Dezeen.com
StoryEditor

Sklo a drevo v kocke. Aj takto vyzerá prímorský domček medzi borovicami

14.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

V prímorskom letovisku Mar Azul neďaleko Buenos Aires vyrástol dovolenkový domček, ktorý vyzerá ako nepravidelná sklenená kocka pretkaná drevom. Podľa portálu dezeen.com tento „letohrádok“ navrhol architekt Luciano Kruk.

Luciano Kruk a jeho štúdio dizajnovali rekreačný objekt Casa H3 pre tri sestry a ich rodiny. Betón, z ktorého je dom postavený, sa ukrýva za borovicovými doskami použitými na zadebnenie.

Táto technika sa podľa Kruka veľmi často využíva v pobrežnej architektúre a je navrhnutá tak, aby vytvorila robustný vzhľad a znížila potrebnú údržbu, ale aby aj tvorila spojenie medzi domom a zalesneným prostredím, v ktorom sa nachádza. Sestry, zadávateľky, požiadali o jasne definované zóny spoločenského života a zároveň aj súkromné priestory.

V reakcii na ich požiadavky vytvoril architekt otvorenú kuchyňu, jedáleň a obývačku na prízemí a dve spálne so spoločnou kúpeľňou umiestnil na poschodie. "Keď sme navrhovali tento pôdorys, zamerali sme sa na to, aby sme vytvorili pocit, že priestor vnútri je krytý strechou a oknami, no zároveň je prepojený s okolím,“ vysvetlil Kruk.

„Týmto spôsobom sa dispozícia domu stala výsledkom architektonickej syntézy prianí sestier,“ dodal. Spálne a obývací priestor môžu pokračovať na terasách smerovaných na jednu stranu pozemku, pričom spodná časť horného balkóna vyčnieva smerom od fasády, aby čiastočne zatienila drevenú palubu na prízemí.

Spálne a obývací priestor majú sklá od podlahy po strop. „Na základe hojných tieňov poskytnutých bohatým lesom nebolo potrebné siahnuť po architektonických zariadeniach na tienenie či zabránenie prísunu slnečného svetla dnu," vysvetlil architekt.

Vnútri sa nachádza aj betónový nábytok, ktorý je integrovaný priamo do architektúry. Na úrovni prízemia sa začína betónové schodisko aj stôl využívané ako organizačné zariadenia oddeľujúce životný priestor. Aj nábytok je tak riešený minimalisticky, ale mimoriadne funkčne.

"Namiesto toho, aby som obmedzil priestor v dome rôznymi spôsobmi, vytvoril som také oddelené miestnosti, ktoré sú navzájom prepojené s cieľom produkovať všeobecný pocit priestorovej expanzie."

01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 14:44:02 - Feat.: - Title: Muránska planina má po dvoch týždňoch opäť nového riaditeľa, rezort preveruje zmluvu na predaj dreva 03 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 04 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 05 - Modified: 2024-02-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Japonci pošlú na obežnú dráhu Zeme drevený satelit. Chcú tak bojovať proti znečisťovaniu vesmíru
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:39