StoryEditor

Toto sú vzory, ktoré vám zmenia deň, aj byt. Vytvorili ich dve Slovenky

14.08.2016, 17:45

Tohtotoročný Bratislava Design Week priniesol prednedávnom novú dávku sviežich nápadov, nových inšpirácií a neopozeraných konceptov. Jednou z najfarebnejších bola tvorba dvoch mladých slovenských dizajnérok, ktoré sa rozhodli pre trochu netradičný postup - ich hlavným produktom sú totiž vzory. Také, aby výsledok bol guapa, teda veľmi pekný. 

Článok bol uverejnený v pravidelnej piatkovej prílohe HN magazín, ktorého aktuálne číslo nájdete do konca víkendu v stánkoch.

HN

Cesta k dizajnu býva rozmanitá a niekedy vedie tak trochu okľukou. Podobne ako v prípade týchto dvoch dám. „Stretli sme sa v Prahe, v korporátnom openspace,“ spomína Eva Kocnárová. „Už tam sme zistili, že sa nám spolu dobre pracuje a postupne sme odkrývali ďalšie zhody v záujmoch a predstavách o tom, čomu sa chceme v pracovnej oblasti venovať,“ pokračuje. S tým, že práve zhodné predstavy ich odklonili od korporátneho sveta a postupne priviedli k spoločným projektom, práci na reklamných konceptoch, webových stránkách či vizuáloch pre kultúrne a charitatívne projekty. „V istom momente tvorby sme sa zhodli v rozhodnutí zamerať sa na dizajn vzorov, ktoré sme sem tam využívali v reklamnýcAlžvetah projektoch,“ vysvetľuje, ako zrodilo to, čomu sa venujú dnes primárne.

Uletená precíznosť
Poviete si možno, no dobre, vzory a čo s tým? No keď sa pozriete na rôznorodú spleť farieb a tvarov, ktoré už má duo Guapa na svedomí, nestačíte nad ich kreativitou krútiť hlavou. „Štruktúrovanie a cykličnosť je súčasťou našich životov a sveta, v ktorom ich žijeme, v každej rovine, na ktorú upriamime svoju pozornosť,“ hovorí Eva Kocnárová. „Zaujímajú nás teda momenty opakovania – aj veľmi jednoduché opakovanie základných tvarov može priniesť nový a nečakaný vizuálny zážitok. A fascinujúci je aj opačný postup, keď je opakovanie v zložitejšej štruktúre na prvý pohľad nepostrehnuteľné.“

A naozaj, keď sa zadívate pozorne na ich pestré tapety, vystupujú z nich niekedy celkom neočakávané obrazce. „Snažíme sa pretvárať podnety z organického aj geometrického sveta na vzory,“ dodáva ešte, kým sa rozhovorí aj druhá z tvorivej dvojice Alexandra Varšová, ktorá si hovorí Sasha. „Za dobu, čo sa spolu poznáme a pracujeme, sa myslím samo ukázalo, kto je v čom dobrý. Evka je v tvorbe a nápadoch odvážná a rada experimentuje, jej vzory ma bavia, pretože sú občas absolútne uletené. Ja si o sebe myslím, že som viac technický typ a to odráža aj môj spôsob tvorby.“ Práve vzájomné dopĺňanie sa je podľa nej základ, prečo to všetko spolu tak dobre ladí. „Naviac sa potvrdilo, že ľudí baví celá škála naších vzorov, či už sú viac uletené alebo menej, takže nám to asi funguje,“ smeje sa.

Boom zvaný tapety
Hoci ich vzory nájdete na rôznych „objektoch“ - od oblečenia, doplnkov až po topánky či keramiku, gro sa koncetruje do tiež nie celkom bežného produktu. Do tapiet. „Nápad prišiel s boomom dekoratívnych samolepiek na stenu. Vnímali sme záujem ľudí o originálne zdobenie a dotváranie ich životného priestoru,“ hovorí Sasha. „Pred rokmi sa všetky steny ozdobené ,valčekovými vzormi´ prebielili, potom prefarbili a pri nástupe samolepiek na steny nás napadlo, že je pravý čas pre kvalitné kreatívne tapety. A s veľkou radosťou a entuziasmom sme tak začali odhaľovať nové sféry sveta grafickej tvorby.“ Hlavná inšpirácia? Podľa Evy Kocnárovej kombinácia južanského farebného temperamentu a severského tvarového minimalizmu. Alebo inak tiež prírodné krivky a geometricky precízne tvary.
archív Guapa

A najmä radosť, ktorá z každého kúsku doslova srší. Mimochodom, spomínaný južanský temperament dal vzniknúť aj názvu tohto tvorivého zoskupenia. Guapa totiž po španielsky znamená veľmi pekný či presahujúci priemer. „Ja som v Barcelone dva roky žila a dodnes ostáva mestom, kam sa chcem raz znova vrátiť na dlhšiu dobu, pretože je rozmanité, farebné a veselé a exotické,“ prezrádza veľká cestovateľka Sasha. „Pre mňa názov Guapa reprezentuje toto všetko a myslím, že tieto prívlastky sa prenášajú aj do našej tvorby.“ 

Možno príde aj „limitka“
Tá sa však pri tapetách zďaleka nezastavuje. „Veľmi sa nám páčila skúsenosti s dekorovaním porcelánu, ale v malých počtoch je to zatiaľ veľmi nákladné. Do budúcna plánujeme otestovať, ako si budú naše vzory rozumieť napríklad s drevom, sklom alebo kovom. Veríme, že dodajú originálny vzhľad akémukoľvek povrchu, a preto sme otvorené spolupráci s dizajnérmi pri výrobe nových produktov,“ hovorí Eva Kocnárová a dodáva, že majú pretlak nápadov. Takže vzory guapa by sme okrem každodenných predmetov mali uvidieť aj na limitovanej kolekcii vlastných produktov talentovaných východniarok.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:48