StoryEditor

Legendárna pletená čiapka z nášho detstva sa vracia na trh. A vozia ju aj do Afriky

11.09.2016, 19:00

Jeden z najväčších svetových výrobcov klobúkov, novojičínsky Tonak, sa vyhrabáva z minuloročnej straty spôsobenej výpadkom ruského trhu. Nedávno zakotvil v susedstve Parížskej ulice v Prahe a buduje luxusnú značku. K jeho najpredávanejším výrobkom patria trochu prekvapivo legendárne peltené čapice "zmijovky", píše Jitka Vlková pre idnes.cz.

Tradičná česká "zmijovka" sa zviezla na retrovlne, a tak Tonak vlani predal 15-tisíc kúskov. Veľký úspech mali napríklad na hudobnom festivale Colours of Ostrava, kde firma tento rok prvýkrát otvorila svoj stánok. Avšak najviac fanúšikov majú tonakovské zmijovky v Afrike, konkrétne v Senegale, kam ich firma posiela v kontajneroch ročne 220-tisíc kusov. "Sú tam výrazné výkyvy teplôt medzi dňom a nocou a čiapky z vlny zahrejú," vysvetľuje riaditeľka Lenka Urbánková-Jarešová, ktorá do firmy nastúpila vlani.

Okrem zmijovek na českom trhu bodujú klasické barety - tým sa v Česku darí ešte lepšie.
Čísla z firmy však jasne ukazujú, že na českom trhu by sa klobúkári neuživili - export tvoria štyri pätiny jej obratu, a tak sa na jej výsledkoch veľmi odrazila kríza vo vzťahoch EÚ vs. Rusko. Ich ochladenie spolu so slabým rubľom vlani stiahli firmu do straty 21 miliónov, ktorá bola najhoršia za posledných sedem rokov. "Kvôli výpadku dopytu sme boli nútení znovuobjaviť niektoré trhy z prelomu milénia - skontaktovali sme klientov zo škandinávskych krajín, Francúzska, Talianska a z Afriky," hovorí Urbánková-Jarešová.

Tonaku vlani klesli tržby o 58 miliónov, na 394 miliónov českých korún, a v strakonickej továrni dokonca prepustili 60 ľudí. Po prvých ôsmich mesiacoch tohto roka zaznamenal jedenásťpercentný medziročný nárast a očakáva ziskové hospodárenie na konci roka. A už druhým rokom márne zháňa zručných zamestnancov na miesta plstičov do klobúkovej výroby. 

Vo svete je firma známa pod značkami Tonak a Hückel. Tonak sa preslávil ako výrobca špecializovaných pokrývok hlavy, robí napríklad fezy pre moslimské krajiny - najväčším klientom je Nigéria - ďalej armádne barety, klobúky v licencii značky Stetson, polotovary pre tradičné klobúčiky bolívijských Indiánok alebo ortodoxnej židovskej klobúky. "Tie sa skôr robili z bobrej srsti, dnes ich vyrábame zo zajaca. Kožky vozíme až z Argentíny, pretože v Európe bol zajac takmer vyhubený," hovorí riaditeľka.

Firma dnes dodáva len minimum tovaru do maloobchodu, ale rada by to zmenila a siahla si na vyššie marže. Aj preto chce z Tonaku vybudovať luxusnú značku. Prvým krokom k naplneniu "luxusnej" ambície bolo minuloročné presunutie predajne z pasáže v dolnej časti Václavského námestia do blízkosti pražskej ulice luxusu, Parížskej. "Zatiaľ nie sme na rovnakých tržbách, ľudia nevedia, že sme sa presunuli," pripúšťa riaditeľka. "Chystáme mediálne kampane, otvorili sme dvere privátnym dizajnérom a majú možnosť pre nás robiť kolekcie," uviedol vlani v rozhovore pre MF Dnes spolumajiteľ firmy Jan Vrba, niekdajší minister priemyslu a obchodu v Pithartovej vláde.
Firma má len dva vlastné obchody - ten druhý je v Novom Jičíne. Okrem toho dodáva tovar päťdesiatich predajniam v republike. Novinkou je prvý koncept store v Českých Budějoviciach, ide o určitú formu franchisingu, kedy smie majiteľ obchodu využívať značku Tonak a tiež prevziať špeciálne navrhnutý dizajn pražského "luxusného" obchodu. "Chceme také konceptové predajne v ďalších krajských mestách," plánuje Urbánková-Jarešová.

Tonak sa snaží zefektívňovať výrobu, ktorú na niektorých miestach obstarávajú niekoľko desaťročí staré stroje v niekoľko storočí starých budovách. Vlani investoval 27 miliónov do farbiacich a valchovacích strojov a stavebných úprav v Strakoniciach. Snaha o úsporu nákladov ho tlačí k inováciám. Odpadovým materiálom sú králičie kože a chlpy a za ich likvidáciu firma skôr platila. Dnes z nich robí biohnojivo - výrobnú linku vybudovala v spolupráci s Univerzitou Tomáša Baťu v Zlíne. "Snažíme sa to dostať na chmeľnice a vinárstva," hovorí Urbánková-Jarešová.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 03:11