StoryEditor

Postavili sme najvyššie budovy na Slovensku. Z obývačky vidíte na celú Bratislavu

12.09.2016, 18:00
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

Panorama City
Miesto:
Landererova, Bratislava
Kategória: Bytové domy
Autori: Juraj Hermann
Spolupráca: Patrik Pavlásek, Daniel Růžička, Beáta Hermannová, Daniel Mikunda, Marek Vančo

Sú neprehliadnuteľné a odvšadiaľ viditeľné, mnoho diskutované a najmä v súčasnosti najvyššie budovy na Slovensku s výškou 112,20 metra a 112,60 metra  - veže bytového domu Panorama City. Ide o novú výškovú dominantu rozrastajúceho sa centra Bratislavy na nábreží Dunaja.

"Obytné veže Panorama City prinášajú do rozširujúceho sa centra Bratislavy novú kvalitu bývania s panoramatickými výhľadmi na historické jadro mesta, hrad, Dunaj, Malé Karpaty i na Panónsku nížinu. V zóne, kde doteraz dominovali funkcie administratívy, obchodu, služieb a kultúry sme vytvorili 606 kvalitných bytov rôznych veľkostí (od jednoizbových štúdií až po päťizbové veľkometrážne byty) s vysokým štandardom technického vybavenia, napríklad centrálne chladenie všetkých bytov, hybridné vetranie bytov s akustickým útlmom, koberce a tapety v spoločných priestoroch a iné nadštandardné riešenia, ktoré nie sú bežné pri rezidenčných projektoch u nás," vysvetľuje hlavný architekt stavby Juraj Hermann.

Architektúre stavby dominuje biela farba uplatnená na horizontálnych parapetných pásoch, ktoré striedaním svojej hrúbky artikulujú drobnokresbu architektúry celej stavby. Tiež maximálne presklené okenné otvory iba so 60 cm vysokými okennými parapetmi a celozasklené zábradlia loggií. "Celozasklené lodžie umožňujú výhľady na panorámu Bratislavy i z pohodlia sedačiek z interiérov obývacích izieb. Biela farba je neutrálna, elegantná a slávnostná. Biela architektúra je podľa môjho názoru aj najkrajšia." 

V jednom podzemnom podlaží a štyroch nadzemných garážových podlažiach je potom celkovo 932 parkovacích miest. Parter objektu je okrem vstupných priestorov do obytných veží rezervovaný obchodom a službám pre obyvateľov i návštevníkov Panorama City. 

Stavba sa, samozrejme, nezaobišla bez ťažkostí. "Najťažších riešení bolo na tomto projekte neúrekom. Ako napríklad vyriešiť kvalitne statiku týchto budov, kde sa nad sebou na 35 podlažiach viackrát striedajú garáže obchody, strojovne, opäť garáže a napokon tri rozdielne bytové podlažia. Alebo ako vyriešiť fasádu, s otvorenými balkónmi, ktorá musí odolať extrémnemu namáhaniu vetrom," dodáva Hermann s tým, že keďže dvojičky Panorama City vďaka svojej výške tvoria novú dominantu v panoráme Bratislavy, snažili sa vytvoriť nadčasovú architektúru, ktorá by sa mohla stať novou modernou ikonou nášho hlavného mesta.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 05 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:37