StoryEditor

Malá firma v Nitre dostala sklad a kancelárie snov. Všetko určili pneumatiky

19.09.2016, 00:00
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

​Centrála Gumex Slovakia
Miesto: Gumex Slovakia, Cabajská 21/25, Nitra
Kategória: Občianske a priemyselné budovy
Autori: Martin Paulíny, Branislav Hovorka

"Naše diela sa vždy nachádzajú na jedinečnom mieste, pričom každé miesto má svoje pozitíva aj negatíva. Našou úlohou je vo väzbe na požiadavky klienta zhodnotiť výhody miesta a nevýhody potlačiť alebo z nich urobiť výhody. V prípade Centrály firmy Gumex Slovakia bola naším klientom malá, no úspešná rodinná firma, ktorej areál sa nachádza v Nitre, pri rýchlostnej komunikácii, neďaleko exitu Nitra Juh," začína svoje rozprávanie architekt Martin Paulíny.

Pre Centrálu Gumex, ktorá je predovšetkým veľkoskladom pneumatík s pneuservisom a administratívnou časťou je príznačné, že jej veľkosť, umiestnenie a materiálovú bázu určili práve pneumatiky. "Veľkosť je daná požadovanou výmerou skladu, pričom efektívna ekonomická výška skladu je daná dosahom vysokozdvižného vozíka. Skladované množstvo pneumatík definovalo požiarne odstupové vzdialenosti medzi novostavbou a existujúcou budovou v areáli a tým aj umiestnenie stavby."

​Ľahká oceľová konštrukčná báza vyplynula z požiadavky prevádzkovateľa rýchlostnej komunikácie R1, akou váhou môže stavba priťažiť jej zemné teleso, na ktorom stojí. "Stavba stojí na násype tejto komunikácie a požiadavka sa týkala konečnej celkovej hmotnosti, ktorú mohla stavba, vrátane uskladnených pneumatík dosiahnuť a priťažiť tak násyp. Veľká sklonená zasklená fasáda administratívnej časti je otočená smerom k rýchlostnej ceste. Stavbe to vytvára dynamickú vnútornú atmosféru a firme zapamätateľný vonkajší vizuál," dopĺňa autor.

Vizuál, či skôr tvar stavby teda nie je samoúčelný. Je maximálne prispôsobený potrebám jej prevádzky. "Zalomenie pôdorysu stavby, ktoré vyplynulo z tvaru pozemku sme využili pre vysunutie administratívnej časti stavby tak, aby mali pracovníci prevádzky pohodlný vizuálny prehľad o dianí v areáli. Dlhá markíza nad vstupmi do skladových a servisných častí stavby umožňuje celoročné prezúvanie kamiónov s návesmi pod prístreškom."

Vizuálna kontrola servisných činností je zabezpečené preklenou stenou medzi odbytovou halou a dielňami. "Veľká západná presklená fasáda odbytovej haly otočená k rýchlostnej ceste vnáša do interiéru dynamickú automobilovú atmosféru, presvetľuje a preslňuje interiér, pričom jej sklon slúži ako slnolam. S ohľadom na manipuláciu s pneumatikami návštevník určite ocení aj fakt, že už pri vstupe pochopí, kde si môže nakoniec umyť ruky, hygienické zázemie je viditeľne situované priamo vedľa vstupu... Je toho samozrejme ešte viac, čo sme sa snažili v rámci prevádzky zohľadniť, okrem toho sme sa však predovšetkým snažili vytvoriť ľuďom, ktorý v objekte pracujú a trávia veľa času, ako aj ich klientom, slušné a kultivované životné prostredie. Snáď sa to podarilo."

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:24