StoryEditor

Rodinný dom, ktorý sa podobá na svojho suseda. Ale má výhľad na celú Bratislavu

27.09.2016, 18:00
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

​Brusnicová A
Miesto: Brusnicová 18, Koliba, Bratislava - Nové mesto
Kategória: Rodinné domy
Autor: Matej Grébert

„Dva podobné domy ‐ dva rôzne prístupy. Predstavujeme prvý z dvojice susediacich rodinných domov, ktoré vznikli koordinovane v našom ateliéri. Na začiatku sme našli 660 metrový pozemok susediaci s lesom a krásnym výhľadom na Bratislavu. Zmestiť sem dva rodinné domy aj so záhradami bola pre nás celkom slušná výzva. Pozemok je ešte k tomu rovinatý, s miernym prevýšením. Pozemok sme rozdelili na dve rovnaké časti, každý dom má teda 330 metrový pozemok," opísali svoju víziu architekti z ateliéru Compass.

Obidva domy majú podobný základný pôdorys a dispozičnú logiku, no predsa sú úplne iné. Majitelia mali celkom iný zoznam priorít, čo sa odrazilo na finálnej architektúre každého domu. "Snažili sme sa maximálne využiť každú príležitosť, ktorú pozemok ponúkal. Využiteľné plochy sú čo najväčšie, servisné sú minimalizované. Všetko, čo tu je, má priamy zmysel a úžitok," opisuje Matej Grébert.

​Obidva domy majú spoločných niekoľko prvkov. Je to približne rovnaká veľkosť pozemku s rovnakým pomerom zastavanej plochy a úžitkovou plochou, prepojenie interiéru so záhradou, centrálne schodisko a vstup bez predzáhradky a plotu. Fasáda obidvoch domov je totožná s uličnou čiarou, ktorá je viac‐menej zhodná s hranicou pozemku, čím sa ušetril priestor pre záhradu alebo obytnú časť. "Jadro tvorí obývací priestor otvorený do záhrady. Kontakt s prírodou, vďaka ktorému sa mení aj nálada v celom obývacom priestore. A samozrejme drobné detaily, ktoré spríjemňujú bývanie. Veľký dôraz sme kládli aj na nenáročnú údržbu domu vrátane nábytku," dodáva Grébert.

Rodinný dom Brusnicová A je však vďaka prevýšenému pozemku o 1,2m vyššie ako dom s označením Brusnicová B. „Do zapusteného podlažia sme umiestnili dvojgaráž, hosťovskú izbu, kde sa nám podarilo dostať denné svetlo a kúpeľňu. Vo vnútri domu je maximálne využitý priestor, sedačka v obývačke funguje na 2 strany, ako pohodlnejšie sedenie v jedálenskej časti, ale na druhej strane ako klasická pohovka s ležadlom smerom k plátnu. Obytný priestor vďaka tomu, že nemá žiadne priečky pôsobí optický vyšší, no výška stropu je štandardná ‐ 2,7 metra.“ Na prvom podlaží sa nachádzajú 3 spálne, kúpeľňa a veľký šatník. Nad prvým podlažím sa nachádza terasa s výhľadom na Bratislavu.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:23