StoryEditor

Neplytvaj a prešívaj. Novému trendu prepadávajú aj poprední návrhári

19.10.2016, 00:00

Obnosené šaty a odpad z textilných tovární stáli pri zrode techniky, ktorá v posledných rokoch hýbe svetom takzvanej pomalej módy. Hovorí sa jej upcyklácia a pracujú s ňou aj svetoví dizajnéri, ktorí hľadajú alternatívy ku klasickej výrobe, píše Marie Barvínková pre idnes.cz.

Upcyklácia je zjednodušene povedané vytváranie niečoho nového z materiálov, ktoré sú už odpísané. Spadajú do nej umelecké diela, nábytok a samozrejme najrôznejšie módne projekty, ktoré dávajú nový život napríklad zvyškovým látkam z textilných fabrík. Pointou je tvoriť a pritom neškodiť a mať na zreteli pojmy ako nadvýroba a nadspotreba.

​Práve s nimi pracuje Veronika Hubková - vyštudovaná ekonómka, ktorá sa dlhodobo zaoberá princípmi udržateľnej módy a hľadá cesty, ako ich aplikovať do svojej vlastnej módnej tvorby. Problematika textilného odpadu ju úplne pohltila. „Keď som si uvedomila, koľko je odpadového textilného materiálu a tiež donosených odevov, práca s novými materiálmi mi prestala dávať zmysel,“ hovorí. Látky, ktoré už zdanlivo doslúžili podľa nej môžu byť plnohodnotnou alternatívou k tým novým.

Odpad ako dar
Chce to trpezlivosť. "Musíte vynaložiť viac času a energie na to, aby ste získali to, čo textilky vyhodili. Ja sama sa teraz sústredím na zvyškové látky z textilných výrob, ktorým sa hovorí pre-consumer waste, predovšetkým na pružnú pletenú metráž rôzneho zloženia," opisuje Hubková. Z úpletu, ktorý by inak mohol skončiť napríklad na skládke alebo v spaľovni, vyrába tričká a mikiny na voľný čas.

Upcyklácia slávi úspechy vo Veľkej Británii, kde s rovnakým typom "odpadu" už od roku 1997 pracuje napríklad Orsola de Castro, polovica tvorivého dua From Somewhere a spoluzakladateľka medzinárodnej iniciatívy Fashion Revolution. Návrhár Christopher Reaburn sa zase špecializuje na netradičné zvyškové materiály - okrem iného výroba oblečenie z padákov a z vojenských uniforiem. V Spojených štátoch sa prebytkom z textilných výrob venuje uznávaná značka Reformation, za ktorou stojí populárna losangeleská podnikateľka Yael Aflalo.

Móda z odpadu
O niečo častejšie sa stretávame s dizajnérmi a značkami, ktorí pracujú s takzvaným post-consumer waste, teda nenoseným alebo donosenými odevmi. A tie transformujú na úplne nové kusy oblečenia. Nejde pritom o žiadnych amatérov. Staré oblečenie na štýlové kúsky premieňa napríklad návrhárka Ľubica Skalská, dvojica Win Win Love alebo úspešný projekt Recycle With Love.

Aj známa berlínska značka Schmidttakahashi tvorí z donosených odevov. Svoj koncept označuje ako módnu resuscitáciu alebo reanimáciu. Každý kus odevu podľa tejto filozofie nesie určité informácie o tom, kto ho nosil. O jeho figúre, pachu, fyzickom a mentálnom postoji a životnom štýle. Ich cieľom je potom jeho príbeh dotvárať.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:13