StoryEditor

Givenchy a Audrey Hepburnová? Láska na celý život

04.02.2017, 23:01
Niektoré partnerstvá vo svete módy sú na celý život. To dokazuje ambiciózna výstava s názvom "Hubert de Givenchy: To Audrey with Love" v Gemeentemuseu v holandskom Haagu.

Je nielen retrospektívou legendy svetového módneho návrhárstva, ale predovšetkým oslavou jeho najväčšej múzy - Audrey Hepburnovej, píšu lidovky.cz.

Túto očarujúcu herečku mohli diváci vidieť v dvoch ikonických filmoch - Prázdniny v Ríme a Raňajky u Tiffanyho. Modely šiat z týchto i iných filmov vrátane filmových ukážok sú je možné vidieť aj na výstave.

Expozícia bola pripravená v úzkej spolupráci so samotným návrhárom, ktorý tiež výstavu otváral. Inštalácia poskytuje jedinečný pohľad do jeho kariéry, ktorá trvala pol storočia - od otvorenia jeho módneho domu v roku 1952 až do jeho odchodu do dôchodku v roku 1995. Návrhár osobne vyberal svoje obľúbené modely, z ktorých niektoré neboli doteraz nikdy predstavené na verejnosti. Výstava mohla vzniknúť aj vďaka spolupráci mnohých súkromných zberateľov a klientov, ktorí zapožičali modely zo svojich zbierok.

Pomýlil si ju s Katherine

 Veľká časť výstavy je venovaná jedinečnému priateľstvu a profesionálnej spolupráci medzi Hubertom de Givenchy a Audrey Hepburnovou. Ich kreatívna spolupráca začala v roku 1953 a trvala po celý život herečky. Tá vtedy oslovila začínajúceho módneho návrhára, keď hľadala vhodné kostýmy pre pripravovaný film Sabrina. V Európe ešte nebola vtedy taká známa a Hubert de Givenchy sa domnieval, že ide o slávnu Katherine Hepburnovú. Na prvý pohľad ho ale očarila a obdiv bol vzájomný. Audrey nosila jeho šaty nielen vo ďalších filmoch, napríklad Ako ukradnúť milión alebo Raňajky u Tiffanyho, ale aj v súkromí. "Šaty od Givenchyho sú jediné, v ktorých sa cítim sama sebou. On je viac ako módny návrhár, on je tvorca osobnosti," povedala herečka.


Okrem modelov šiat, ktoré nosila Audrey Hepburnová sú prezentované aj šaty, ktoré Givenchy vytvoril pre ďalšie slávne osobnosti a najkrajšie ženy 20.storočia ako napríklad pre Jackie Kennedy alebo Grace Kelly, a mnoho ďalších modelov pre súkromnú bohatú klientelu.
Okrem šiat sú prezentované aj nákresy, fotografie a filmové ukážky, ktoré približujú atmosféru tej doby a nadčasovú krásu módy Huberta de Givenchy.

Nie je to prvýkrát, keď je v Haagu možné vidieť dielo Huberta de Givenchy. Veľká výstava jeho modelov sa konala už v roku 1988 a na jej otvorení sa zúčastnil módny návrhár aj slávna herečka, ktorá mala po svojej matke korene v Holandsku. "Táto expozícia je veľmi emocionálno oslavou Audrey Hepburn v jej rodnej krajine. Som presvedčený, že Audrey by bola veľmi pyšná a spokojná s touto krásnou výstavou. Milujeme ťa, Audrey," vyjadril sa evidentne dojatý návrhár pri otvorení súčasnej výstavy v Haagu, ktorá potrvá do 26. marca.    

Ambasádorka UNICEF

 Audrey Hepburnová bola nielen nádherná žena a vynikajúca herečka, ale aj veľmi empatický a citlivý človek so srdcom na pravom mieste. V osemdesiatych rokoch zavesila hviezdnu kariéru na klinec a po zvyšok svojho života sa venovala pomoci deťom v rozvojových krajinách, bola veľvyslankyňou UNICEF. Časť výstavy je preto tiež venovaná jej humanitárnej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-25 15:00:00 - Feat.: - Title: Najtrendovejšie farby tejto jari: Vaše outfity budú vďaka nim živšie a štýlovejšie 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 04 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 05 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:30