Pixabay
StoryEditor

Absencia farieb v šatníku. Nebojte sa kombinovať, radí mužom módny návrhár

28.02.2017, 15:20
Monochromatický šatník je určite elegantným za všetkých okolností a ľahko sa rozhodujete, čo na seba, lebo je "všetko" kombinovateľné. Avšak na svete existujú aj iné farby.

Ani samotná zima nie je odetá len do odtieňov šedi. Keď sa poriadne rozhliadneme, nájdeme okolo seba – predovšetkým v prírode - celú škálu jasných čistých odtieňov červenej, zelenej, hnedej, modrej, žltej a tak ďalej, píšu Lidovky. Prečo je teda vyraďovať z šatníka?

Ponuka v obchodných domoch nie je príliš pestrá, ide predovšetkým o variácie na antracitovo čiernu, námornícku modrú, šedú a bielu. Čo predstavuje výbornú základňu pre váš šatník a ktoré sa dobre kombinujú s košeľami, kravatami, topánkami, klobúkmi a šperkami.

Ak nechodíte na umeleckú školu, hovoriť o farbách Vám asi bude trochu cudzie. Čo je samozrejme škoda, pretože farba Vám môže dodať výraz...bez slov. Porozumenie farebnosti je základnou schopnosťou potrebnou k orientácii vo Vašom šatníku. Inými slovami odpadne Vám skúšanie všemožných kusov. K nájdeniu toho správneho outfitu Vám jednoducho postačí otvorení skrine a voľba bude jasná.

Ako na farby?

Ako už som spomenul na začiatku - čierna je klasika. Avšak nie každému čierna prospieva. Niektorí z nás v čiernej vyzerajú unavene, smutne. A tak je potrebné čierny oblek zjemniť, alebo sa ho úplne vzdať a nahradiť napríklad tmavomodrým. Ako počiatočné oživenie postačí v kombinácii s košeľami vo svetlo modrej, bielej s jemnými prúžkami.

Prvý, kto problematiku farebnosti vyniesol na svetlo, bol Angličan Sir Isaac Newton v roku 1666. Vďaka zabednenej miestnosti, slnečnému lúču a sklenenému hranolu zaznamenal sedem farieb: červenú, oranžovú, žltú, zelenú, modrú, indigovú a fialovú. Nazval ich spektrom. Tri základné farby spektra, pomocou ktorých sa dajú vyrobiť všetky ostatné farby: červená, zelená a modrofialová. Keď  skombinujete základné/spektrálne farby, vznikne žltá, kyanitová (odtieň modrej) a fuchsinová (odtieň červenej) a kombináciou všetkých troch farieb získame bielu.

Ako vnímame farby, popísali nemecký jezuita Christoph Scheiner, český vedec Jan Evangelista Purkyně a tiež britský fyzik, lekár a egyptológ Thomas Young. Farby majú vplyv na náš organizmus: takzvané teplé farby (červená, oranžová a žltá) nás vyzývajú k činnosti. Naopak studené farby (zelená a modrá) nás upokojujú. Záleží tiež na našich osobných asociáciách spojených s danými farbami.

Kombinácie

Aj keď rozumiete teórii farieb a farebnému spektru, ešte to neznamená, že farby viete kombinovať a nebudete vyzerať ako vianočný stromček. Je dobré si uvedomiť, ktorá farba je dominantná (oblek, košeľa) a ktorá dokresľujúca (kravata, vreckovka, šperky a iné doplnky). Vždy majte na pamäti väzby danej farebnej kombinácie. Veľké plochy sú plátnom, základným pilierom, nemusia však byť nositeľom oznámenia. Príklad: sivý/tmavomodrý oblek vyjadruje neutrálne postavenie, pozornosť sa prenesie na doplnky ako rám okuliarov, manžetové gombíky, kravata a tak ďalej. Môžete tak upútať potrebnú pozornosť a alebo naopak zostať nepovšimnutý.

Farebné kombinácie v modrej tónine: Všeobecne modrá je považovaná za mladistvú a sviežu. Neutrálne formálny vzhľad bude "tón v tóne" čiže odtiene modrej. Ak chcete upútať pozornosť, kombinujte ju s hnedou a oranžovou.

Na živosti vám dodajú kravaty a vreckovky vybraté vo farebnej tónine košele alebo v kontrastných farbách. Ak nosíte kravatu i vreckovku - nikdy by nemali byť rovnaké, vždy odlišné. Na druhej strane pánske šperky by vždy mali držať "farbu" - všetko v striebornej, zlatej, bronzovej a tak ďalej. Náročná bude práca s koženými doplnkami ako sú kufríky a tašky, málokto si zaobstará tieto doplnky v rôznych farbách. A tak majte na pamäti, že hnedá koža ide dobre s modrými farbami, neutrálne farby potom s čiernou. V danej farbe si kúpte topánky, opasok, peňaženku a tašku.

Farebná etiketa

Jasné farby sa hodia skôr pre voľnočasové aktivity, nie všetci ich vieme nosiť kedykoľvek a kdekoľvek. Na formálne udalosti by som volil tlmenejšiu kombináciu teda obleky v šedej, tmavomodrej, ďalej košele v svetlých odtieňoch šedej, modrej a samozrejme bielej v kombinácii s jemnými prúžkami. Business outfit môžete oživiť kabátom vo farbe garnet (tmavočervená), šálom, klobúkom, rukavicami a taškou. Každodenný pracovný odev môžete spestriť vzorovanejšou košeľou, alebo kravatou. Naozaj nie je nutné byť v profesionálnej obchodnej sfére príliš kreatívni.

Farebnú kreativitu uplatníte v sociálnom prostredí, kde trocha excentrizmu a výstrednosti, ak má zmysel, neuškodí a predovšetkým vám dodá energiu a výraz. V podstate jasnejšie farby - veľmi uvoľnené a priateľské prostredie, tón v tóne a tlmenejšie farby značia formálne príležitosti.

01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 05 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:02