Effectix
StoryEditor

Nastal čas vymeniť okná? Prečo si zvoliť plastové?

06.07.2022, 00:00

Stále vídame domy s pôvodnými drevenými oknami a možno v jednom z nich bývame aj my sami. Drevené okná sú vkusné, pokiaľ im je venovaná náležitá starostlivosť. Pokiaľ ale nemáme v pláne ich nahradiť novším typom drevených okien a tento háklivý materiál pravidelne ošetrovať, je tu aj lacnejší variant, akým sú plastové okná. Vďaka širokej škále farebných prevedení sú dnes už mnohé na nerozoznanie od drevených.

Z množstva dekorov sa vám zatočí hlava

Úlohou okna je zaplniť otvory v dome, ktoré slúžia na prúdenie priameho slnečného svetla, a zároveň na výmenu vzduchu v interiéri. Práve preto treba zainvestovať do kvality. Zlé okno – žiadne okno, a to vieme aj podľa vysokej spotreby energií, zlej zvukovej izolácie či neustáleho pišťania v štrbinách okien. Plastové okná nadchnú aj toho najzarytejšieho odporcu plastu. Stačí si prezrieť vzorkovník farieb, ohmatať štruktúru materiálu a vypočuť si hlavné výhody plastových okien, a je len otázka času, kedy sa do nich zamilujete. Plastové okná na novostavbu, rekonštrukciu, do kancelárie alebo skladových priestorov majú svojskú kvalitu, takže nebudete mať problém vybrať si na mieru, čo sa týka profilov alebo zasklenia.

Nie každý potrebuje oknami vetrať, rovnako tak si nemusíme priať, ako bolo cez okná čosi vidieť. Špecifikujte výrobcovi svoje požiadavky a on pre vás nájde to najlepšie okno so všetkým, čo k nemu patrí. Aby bolo nielen esteticky dokonalé, funkčné (tepelná a zvuková izolácia), farebne stále, ale aj dostatočne stabilné, odolné voči poveternostným vplyvom a nárazom. Moderné izolačné trojsklá si svoju funkciu plnia dokonale, a ak budete doma kvalitne vetrať, vzniku plesní sa nemusíte obávať.

Aj doplnky robia okno

Pri výbere plastových okien volíme aj vhodné odtiene vnútorných a vonkajších parapetov, farbu a tvar okenných kľučiek či farbu sieťok. Všetko sa podpíše pod výsledný vzhľad okna. Mal by byť parapet v rovnakom farebnom odtieni, aký má plastové okno? Dnes už to nie je nutné. K odtieňom dreva sa hodí biela, čierna aj antracitová, ak ich využijete na parapetoch, získate zaujímavý farebný kontrast. S týmto vedomím voľte aj farbu ochranných sieťok proti hmyzu či kovania na okná. Sú to praktické doplnky, ktoré dotiahnu štýl okna do dokonalosti.

Aj doplnky robia oknoPlastové okná majú dlhú životnosť

Ako pri všetkých produktoch, aj životnosť okna je závislá od toho, ako s oknami manipulujeme. S oknami zbytočne netrieskame, dávame pozor na správne vytočenie kľučky či ostré predmety, ktorými by sme mohli poškriabať sklo. Nie je na škodu sa vopred informovať, ako by mala vyzerať údržba týchto okien, s čím ich čistiť, ako často, a či treba venovať pozornosť aj kovaniu na oknách. Ak ste sa rozhodli pre plastové okná, pri ich montáži sa nezabudnite opýtať na letné a zimné nastavenie okien, aby ste sa postarali o optimálny tepelný komfort a zbytočne vám neunikalo zvnútra teplo. Kvalitné plastové okná vám pri správnej starostlivosti vydržia desiatky rokov, preto sú ideálne do bytov, domov i do kancelárií. Ak si zvolíte nadčasový dekor, nebudete sa za ne hanbiť ani o pár rokov, aj keď sa zmení fasáda budovy alebo jej okolie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:24