Kategória Fenomény architektúry: Bunky Jelšava, kaštieľ Coburgovcov Jelšava Ateliér: 2021 Architekti: Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký, Lenka Borecká FOTO: Vladimír Eliáš
StoryEditor

Poznáme najlepšie architektonické projekty roku 2022

06.10.2022, 22:07

Zmyslom architektúry nemusí byť vždy nová stavba. Ak chceme, aby bola udržateľná, treba sa viac sústrediť na obnovu a starostlivosť o už existujúce budovy. Aj to je jeden z odkazov tohto ročníka najprestížnejšej domácej architektonickej ceny.

Vo štvrtok 6. októbra 2022 boli v bratislavskej Starej tržnici vyhlásení laureáti Ceny za architektúru CE ZA AR 2022. Galavečerom vysielaným v priamom prenose na Dvojke RTVS sprevádzal jeden z porotcov, architekt Juraj Benetin.

V galérii si pozrite víťazov jednotlivých kategórií: 

Odkazom je regenerácia

Pre 21. ročník ocenenia si vyhlasovateľ, Slovenská komora architektov, vybral motto #regenerácia. „Práve tá sa ukazuje ako nástroj zodpovedných postupov obnovy krajiny. Úcta k starému vytvára novú kultúrnu vrstvu krajiny,“ objasnil Iľja Skoček, predseda komory.

O tom, že nejde o prázdne gesto svedčí, že za víťaza kategórie Fenomény architektúry porota v tomto ročníku vybrala nenápadný zásah umiestnený v ruine kaštieľa. Kolektív mladých autorov obrátil zaužívané predstavy naruby a rozhodol sa ako nultý krok pred časovo, organizačne a finančne náročnou rekonštrukciou sprístupniť chátrajúcu pamiatku formou zážitkového ubytovania.

Porota už v nomináciách ocenila aj ďalších architektov a investorov, ktorí sa odhodlali nanovo využiť skrytý potenciál existujúcich stavieb alebo ich častí. Od rodinného domu postaveného v starom mlyne, cez nápadité rekonštrukcie domov s tradičnými pôdorysmi či panelákových interiérov, až po zastavanie prieluky v zástavbe budovou, ktorá sa nesnaží pútať pozornosť.

„Vnímam, že sa zvyšuje rešpekt voči pamiatkam. Aj napriek bolestivým výnimkám je tu záujem o ne-likvidáciu budov, snaha rekonštruovať budovy, aj keď nemajú mimoriadnu architektonickú kvalitu. To, čo sledujeme oproti predchádzajúcemu obdobiu, je aj zvyšujúci sa záujem o prírodné prostredie,“ hovorí členka poroty, rektorka VŠVU, Bohunka Koklesová.

Novinkou tohto ročníka bola nová podoba sošky CE ZA AR, ktorej autorkou je dizajnérka Ľubica Segečová. Navyše po prvýkrát soškami neboli ocenení iba víťazi jednotlivých kategórií, ale aj ostatné nominované diela. Ako v úvode priameho prenosu zaznelo, Slovenská komora architektov sa týmto krokom rozhodla „ukázať, že ich práca zrkadlí kvalitu a na tej záleží.“ Nové sošky CE ZA AR sú tiež zavŕšením zmeny vizuálnej identity Slovenskej komory architektov.

Vzťah k prostrediu

Medzinárodná porota tento rok vyberala z 88 prihlásených diel. 29 z nich navštívila na ceste naprieč Slovenskom, aby napokon vybrala 24 finalistov v šiestich kategóriách. Osobné návštevy sa pritom aj v tomto ročníku ukázali ako rozhodujúce pri posudzovaní kvality jednotlivých diel. Neopakovateľná atmosféra, zasadenie do kontextu ulice, štvrte či prírodného prostredia, ale aj ohľaduplnosť k verejnému priestoru a minimalizácia environmentálnej záťaže, sú znakmi, ktoré pri hodnoteniach poroty zohrali významnú úlohu.

„Cieľom bolo, aby sa tohtoročná porota zjednotila na výbere, ktorý má ambíciu vyzdvihnúť na vrchol také diela, ktoré sa čo najpoctivejšie usilujú o zvýšenie kvality architektúry a všetkého, čo s touto dôležitou, skvelou, zložitou, všetko ovplyvňujúcou a hlavne neustále fascinujúcou profesiou súvisí,“ objasnil rozhodovanie predseda poroty, architekt Jakub Cigler.

Porota hodnotila diela v zložení:

  • Juraj Benetin (architekt, Slovenská republika)
  • Jakub Cigler (architekt, Česká republika, predseda poroty CE ZA AR 2022)
  • Bohunka Koklesová (rektorka VŠVU, Slovenská republika)
  • Igor Marko (architekt a urbanista, Slovenská republika/Veľká Británia)
  • Vladimír Sitta (krajinný architekt, Česká republika)
  • Pavol Šilla (architekt, Slovenská republika)
  • Štěpán Valouch (architekt, Česká republika)
01 - Modified: 2022-10-02 08:38:21 - Feat.: 0 - Title: Uznávaný, ale kontroverzný maliar Gustav Klimt: Najväčšia objednávka sa skončila kritikou a fiaskom 02 - Modified: 2022-09-30 06:39:35 - Feat.: 1 - Title: Byty v novej dominante Bratislavy sú takmer vypredané. Pri Klingerke sa plánuje šesť ďalších stavieb 03 - Modified: 2022-08-20 22:08:13 - Feat.: 1 - Title: Aké črty bude mať nová veľká štvrť Petržalky. Toto majú jej možní architekti za sebou (fotogaléria) 04 - Modified: 2022-06-22 11:06:04 - Feat.: 0 - Title: Architektka Bratislavy pre HN: Tvorbou novej viedenskej štvrte sme sa inšpirovali aj v Petržalke 05 - Modified: 2023-05-29 07:44:40 - Feat.: 0 - Title: Architekti: Staviame domy, ktoré netreba chladiť ani vykurovať. Plesne ani ceny energií nás už netrápia
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 03 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 04 - Modified: 2024-02-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova lobby Tatra Banky v znamení jednoduchosti, modernosti, a efektivite: Architekti vniesli do banky zen 05 - Modified: 2024-02-07 12:38:50 - Feat.: - Title: V jedinej bytovke žije 20-tisíc ľudí, ktorí nemusia vôbec vychádzať von. K dispozícii majú obchodné centrá, bary a aj kúpalisko
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:10