StoryEditor

Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac

03.04.2024, 00:00

Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu svojho bývania, pravdepodobne vám ako prvá prišla na um finančná stránka tohto kroku. V prípade, že je váš rozpočet obmedzený, alebo sa len snažíte vykonať rekonštrukciu čo najviac ekonomicky efektívne, venujte pozornosť nasledujúcim tipom.

1. Stanovte si rozpočet

Prvým krokom, ktorý predchádza samotnej realizácii rekonštrukcie, by malo byť stanovenie rozpočtu, na základe ktorého sa bude následne odvíjať celá rekonštrukcia. Dajte si pozor, aby bol váš rozpočet realistický a zahŕňal napríklad aj neočakávané výdavky. Dôležité je držať sa ho počas celého procesu a prípadné odchýlky dôkladne zvážiť.

2. Nešetrite na úkor kvality

Na niektorých položkách sa šetriť neoplatí. Ide najmä o pravidelne namáhané časti domácnosti, kde pri nižšej kvalite môže dochádzať k skoršiemu opotrebeniu. To platí napríklad pre kuchynskú linku či sedaciu súpravu, ktoré patria k finančne najnákladnejšiemu vybaveniu domácnosti. Ďalšou položkou, na ktorej výbere je potrebné si dať záležať, je kvalitná drevená podlaha. Tá vydrží roky a ako bonus vďaka jej výborným tepelno-izolačným vlastnostiam získate zlepšenie energetickej efektívnosti bývania.

2. Urobte si prieskum

Snažte sa potrebný materiál či zariadenie domácnosti vybrať a nakúpiť inteligentne. Pred samotnou rekonštrukciou si doprajte čas na prieskum trhu. Nie všetko, čo v rámci rekonštrukcie potrebujete, musí byť nové. Siahnuť môžete aj po bazárových kúskoch či tovaroch v zľavách alebo výpredajoch. Čas strávený surfovaním na internete vám môže ušetriť značné finančné prostriedky, ktoré potom môžete použiť na rekonštrukčné práce.

image
pexels.com/Jakub Zerdzicki

3. Zvážte, čo je nutné naozaj vymeniť

Zvážte, čo všetko je v rámci rekonštrukcie nutné vymeniť, a čo je možné s trochou farby či laku, zachrániť. Takéto kozmetické úpravy vám môžu oproti kompletnej výmene ušetriť nejedno euro. Vyžadujú minimálnu investíciu a v prípade zdaru môžu mať veľký vplyv na celkový vzhľad a dizajn. Niektorým častiam nábytku, ako sú napríklad skrine a police, by ste v prípade premaľovania alebo výmeny drobných prvkov mohli vdýchnuť nový život.

4. Priorizujte

V rámci príprav na renováciu sa snažte spraviť podrobný rozpis častí vášho domova, ktorý sa chystáte renovovať. Identifikujte oblasti, ktoré si vyžadujú najväčšiu pracnosť či finančné prostriedky na samotnú rekonštrukciu. Prerobenie týchto častí domu pridá nehnuteľnosti najväčšiu hodnotu. Nezabudnite však ani na drobné detaily, ktoré častokrát nevyžadujú mnoho úsilia a financií, no v konečnom dôsledku dotvoria výsledný efekt rekonštrukcie.

image
pexels.com/Ono Kosuki

5. Objavte v sebe domáceho majstra

Mnohé z rekonštrukčných prác môžete spraviť svojpomocne. Je dobré poznať svoje schopnosti a do príliš náročných činností sa púšťať naozaj len v prípade, ak máte predchádzajúce skúsenosti alebo ste skutočne zručný. V dobe internetu, kde sa všetky možné návody dajú vyhľadať pár klikmi, sa však domácim majstrom môže stať naozaj každý. Chce to len trošku odvahy a vystúpenia z komfortnej zóny. Odmenou v prípade zdaru budú ušetrené financie a naplňujúci pocit z dobre odvedenej práce, na ktorý budete pri pohľade na zrekonštruovaný príbytok spomínať ešte dlhé roky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 10:15