pixabay.com
StoryEditor

Návod, ako na minimalizmus v domácnosti

05.04.2024, 00:00

V minimalizme platia dve základné pravidlá – že menej je niekedy viac a že v jednoduchosti je krása. Koniec koncov, minimalizmus sám o sebe predstavuje jednoduchosť. Čoraz častejšie sa s ním stretávame aj v interiérovom dizajne a bývaní, resp. v otázke zariaďovania domácností. Síce neudáva trendy, ale myslí na budúcnosť. Hlboko v sebe má zakorenenú ekologickosť, udržateľnosť a nadčasovosť. A najlepšie na tom všetkom je, že preniesť ho do svojej domácnosti je skutočne jednoduché. Stačí sa len držať niekoľkých zásad a aplikovať zopár fungujúcich tipov.

Čo je to minimalizmus v bývaní?

Minimalizmus v bývaní je nielen o čistých líniách či uprataných priestoroch, ale taktiež o spomínanej ekologickosti, udržateľnosti a nadčasovosti. Pri zariaďovaní minimalistickej domácnosti sa kladie dôraz na používanie prírodných, kvalitných a nadčasových materiálov. Populárnym je drevo či prírodný kameň.

Minimalistická domácnosť musí mať dostatočný prísun prirodzeného svetla aj zmysel pre organizáciu. Neponúka priestor pre zbytočnosti či dekoratívne predmety, ktoré počas roka vôbec nevyužijeme. Naopak, cieľom je vytvoriť vzdušný a dýchajúci interiér.

Kedy je ideálne „začať s minimalizmom“?

Ideálna doba na zariadenie minimalistickej domácnosti neexistuje. Inak povedané, nikdy nie je neskoro, aby ste vášmu bývaniu dodali nádych minimalizmu. Je však pravdou, že v mnohých prípadoch sa „začína s minimalizmom“ v predjarnom, resp. jarnom, období. Teda v čase, kedy prebiehajú v domácnostiach veľké upratovania. A práve to je odrazový mostík k zariadeniu minimalistickej domácnosti.

Ako na minimalizmus v domácnosti v 4 krokoch?

Na základe predošlých riadkov už určite tušíte, že budete musieť začať veľkým upratovaním. Ako však pokračovať?

Krok č. 1: Začnite veľkým upratovaním

Pri veľkom upratovaní sa sústreďte najmä na poličky, komody, vitríny a podobne. Odstráňte z nich všetky dekoratívne predmety a bytové doplnky, ktoré počas roka vôbec nepoužívate. Aj keď si môžete myslieť, že ich vôbec nevnímate, možno na vás pôsobia ako rušivé elementy. Umiestnite ich preto radšej do škatule a odložte na povalu, do skrine alebo do garáže. Pretriedenie nepotrebných vecí, takzvaný decluttering, sa často aplikuje aj pri snahe vdýchnuť nový život kuchyni.

Krok č. 2: Zariaďujte nadčasovo a na dlhú dobu

Pri kúpe nábytku a domáceho vybavenia nepozerajte len na cenu. Zvážte možnosť zaobstarania kvalitného zariadenia, ktoré vám s veľkou pravdepodobnosťou vydrží v domácnosti dlhé roky. Čo sa o lacných skrinkách a podobne asi povedať nedá. Minimalizmus totiž nie je o konzumnom nakupovaní bytového vybavenia a jeho neustáleho obmieňania či vyhadzovania. A pokiaľ je pre vás aktuálna téma maľovania stien, stavte na jednoduchosť a nepreháňajte to s tapetami. Dobrým riešením môžu byť jemné pastelové odtiene, prípadne stávka na nadčasovosť v podobe univerzálnej bielej farby.

Krok č. 3: Zakomponujte prírodné materiály

Namiesto gýčových tapiet môžete použiť na časť steny drevený obklad. Pred nábytkom s ornamentami uprednostnite taký, ktorý bude mať rovné a čisté línie. Vítanou je napríklad kombinácia dreva a kovu. Mimoriadne populárnym je aj nábytok na nožičkách v škandinávskom štýle. A nezabúdajte ani na zeleň a izbové rastliny.

Krok č. 4: Zmeňte svoje nákupné správanie

S minimalistickou domácnosťou úzko súvisí aj minimalistický spôsob života. Podľa neho by ste mali zmeniť svoje nákupné správanie a čo najviac obmedziť nákup spracovaných výrobkov či potravín balených v plaste. Namiesto toho môžete uprednostniť čerstvé ovocie a zeleninu. Noste si však so sebou pletené alebo textilné vrecúška, aby ste vašu domácnosť aj prírodu zbytočne nezaťažovali mikroténovými vreckami. Zo začiatku sa vám môže zdať táto zmena náročná. Možno zrazu nebudete vedieť, čo a kde kupovať. Aby ste si celý tento proces uľahčili, pravidelne sledujte online letáky viacerých obchodov. Vďaka nim sa včas dozviete, čo a kde si najbližšie zaobstaráte.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 20:17