unsplash.com
StoryEditor

Kúpeľňové trendy v roku 2024

30.05.2024, 00:00

Rok 2024 nám prináša nové kúpeľňové trendy. Hoci trendy 2023 majú aj svojich priateľov, nechajte sa z roku 2023 dostať naďalej o niečo modernejšie.

Elegantné čisté línie, hladké rovné povrchy a jednoduché udržať to sú charakteristické prvky modernej kúpeľne v roku 2024. Koncepcia „menej je viac“ však neznamená absenciu náročných štandardov na kvalitu. Znamená to do vašej kúpeľne pohodlie. 

Vane

Voľne stojaca vaňa sa stala trendom poslednej doby, vďaka tomu, že vnáša do miestnosti eleganciu a jedinečnosť. Voľne stojaca vaňa býva dominantou celej kúpeľne a určuje atmosféru kúpeľne.

Zatiaľ čo v minulosti voľne stojaca vaňa vyskytovala najmä v retro a vintage štýloch, v súčasnosti sa čoraz častejšie objavujú v moderne zariadených domácnostiach. Tento kúpeľňový prvok dodáva miestnosti luxusu, pôsobí esteticky a poskytuje maximálne pohodlie.

Voľne stojaca vaňa je výbornou úpravou najmä, ak sa snažíte o moderný minimalizmus. Skvele vyzerá nielen typický oválny tvar, ale aj rovný až rovný koncept. 

Sprchy a sprchové kúty

Pri zariaďovaní kúpeľne treba v prvom rade nájsť jej funkciu. Dizajn a štýl by však nemali zostať bez povšimnutia. Kúpeľňa by mala byť estetická, aby čas strávený v nebol pre vás príjemný zážitok. Trendy v interiérovom dizajne sa z času na čas menia, vrátane trendov v potrebných priestoroch. Aké sprchové kúty budú tento rok populárny?

Odpoveď je jednoduchá tak ako samotný štýl. Krása moderného štýlu v roku 2023 spočíva v jeho jednoduchosti a elegancii s nádychom minimalizmu. Moderné sprchové kúty sú štýlové a vyrobené zo skla a sprchová vanička je často plochá alebo absentuje.

Moderná plochá sprchová vanička bude preto pôsobiť ako lineárny odtok, čo dodá sprchovému kútu nový rozmer. Ideálna vanička by mala byť rovnako minimalistická ako celý sprchový kút.

Umývadlo

Okrem modernej vane a sprchovacieho kúta je dizajnovou dominantou kúpeľne umývadlo. Trendy ukazujú, že klasické umývadlá v súčasnosti nahrádzajú zápustné umývadla a umývadla na dosku.

Ak má vaša rodina viac členov určite súhlasíte, že rannému radu na umývanie zubov sa chcete vyhnúť. Ak to rozmery vašej kúpeľne umožňujú, doprajte si namiesto jedného umývadla dve a doprajte si komfort do vašej domácnosti.

Môžete si vybrať praktické dvojité umývadlo alebo dve samostatné umývadlá na doske. Obe možnosti vyzerajú veľmi elegantne a poskytujú dostatok priestoru.

Vodovodné batérie 

Aj malý detail v podobe výmeny vodovodnej batérie dokáže pomôcť k štýlovému vzhľadu vašej kúpeľne. Vymeňte opotrebované, fádne alebo zastarané vodovodné batérie za nové moderné kúsky.

Pri výbere dbajte na to, aby ste štýl, farbu a tvar umývadlovej batérie zladili so sprchovou batériou a vaňovou batériou, ako aj s ostatnými prvkami v kúpeľni. Ak si vyberiete čierne batérie, hľadajte aj čierne kúpeľňové doplnky atď.

Pri týchto praktických kúpeľňových pomôckach sa kladie dôraz na kvalitu spracovania. Okrem tradičných materiálov, ako je chróm, sa používajú aj matné povrchy a rôzne druhy brúseného kovu – oceľ, nikel alebo mosadz.

WC

Voľne stojace toalety, ktoré boli dlhé roky hitom takmer každej kúpeľne, definitívne odišli do úzadia. Nahradili ich moderné a praktické závesné toalety, ktorých výhodou je okrem elegantného vzhľadu aj jednoduchá údržba.

Novinkou sú inovatívne predstenové systémy pre závesné toalety, ktoré zaručujú jednoduchú inštaláciu, často bez potreby murovania, čo určite ocenia aj tí, ktorí svoju kúpeľňu neprerábajú.

Akú zvoliť farbu obkladu?

Kombinácia bielej farby s bielymi doplnkami je veľmi účinná. V tomto prípade však musíte byť veľmi opatrní, pretože z minimalistického dizajnu môžete ľahko skĺznuť do vizuálne sterilného prostredia, ktoré bude nezaujímavé. Ideálnym spôsobom, ako tomu zabrániť, je napríklad kombinácia bielej farby s jemnými odtieňmi sivej alebo béžovej.

Farba kúpeľne by mala byť prevažne v neutrálnych farbách. Ak je celá plocha pokrytá rovnakým vzorom, vinylovou podlahou alebo parketami, môže to opticky zväčšiť miestnosť.

Ak ste zástancom obkladov so vzorom, najlepší výsledok dosiahnete, ak bude vzor len na jednej stene. Príliš veľa vzorov môže pôsobiť rušivým dojmom.

Osvetlenie

Držte krok s dobou a skúste využiť moderné technológie aj v čase. Ak nemáte možnosť používať prirodzené svetlo, dekoratívne nástenné svietidlá sú dokonalou náhradou. Stlmené svetlá pre tmavé svetlá pre bezchybný make-up a dokonalé oholenie.

Dizajnové svietidlá umožňujú regulovať nástennú liečbu a silu svetla podľa vašich predstáv. Decentné osvetlenie s technologickými vychytávkami je posledným tohtoročným trendom.

Levitujúci nábytok

Trendom v oblasti kúpeľňového nábytku už dlho dominuje „levitujúci“ nábytok. Vďaka tomu, že nábytok nie je umiestnený priamo na podlahe alebo na pevných nohách, pôsobí celá kúpeľňa vzdušnejšie.

Nie je to však len nábytok, ktorý k tomu prispieva – mäkké mlieko a jemné vzory sú hlavne dizajnovými prvkami umývadiel, sprchových kútov a dokonca aj vykurovacích rebríkov. Takto vyžmýkate z minimalizmu maximum.

Eko

Udržateľnosť a šetrnosť k životnému prostrediu sú čoraz častejšie témami a dotýkajú sa aj zariadení v interiéroch. V posledných rokoch sa objavujú zákazníci, ktorí si nevyberajú produkty len na základe veľkosti, vzhľadu alebo ceny.

Sú aj takí, ktorí hľadajú technológie, ktoré uľahčujú údržbu alebo šetria životné prostredie a spotrebu vody. Tento trend sa však v priebehu niekoľkých rokov môže stať populárnym a rozšíreným.

Na záver

Dúfame, že sme vám pomohli pri otázkach, ktoré si kladiete pri zariaďovaní vašej novej kúpeľne a veríme, že nakoniec dopracujete k výsledku, ktorý bude presne podľa vašich predstáv. Koniec koncov nezáleží na tom, či si doprajete kúpeľne štvorcové, obdĺžnikové alebo kruhové vzory.

Najdôležitejšie je držať sa jedného typu tvaru, aby všetko do seba zapadalo a ladilo spolu. A práve vtedy dosiahnete, že čistá, funkčná a trendová kúpeľňa sa stane vaším obľúbeným miestom, kde strávite nielen čas na osobnú hygienu, ale aj čas na pokoj a relaxáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. september 2024 20:50