Unplash
StoryEditor

Kedy ľudia rozmýšľajú nad svojím prvým domovom?

25.09.2024, 00:00

Rozhodnutie o kúpe svojho prvého bytu či domu je často jedným z najväčších a najdôležitejších rozhodnutí v živote človeka. Časovanie tohto rozhodnutia je veľmi individuálne a závisí od mnohých faktorov. Jedným z nich je nepochybne aj situácia na trhu s úvermi vrátane štátom dotovaných hypoték.

Hypotéka pre mladých fungovala do konca roka 2017 na princípe zvýhodnenej úrokovej sadzby. Od roku 2018 je štátnou pomocou hypotéka s daňovým bonusom na zaplatené úroky. Do konca roka 2023 bolo možné získať daňový bonus vo výške 50 % zaplatených úrokov z hypotéky, ktorej výška bola maximálne 50 000 €. Strop daňového bonusu bol určený na 400 € ročne, mladí dlžníci tak mohli na úrokoch ušetriť za 5 rokov maximálne 2 000 eur. Od januára 2024 platia nové pravidlá, žiadatelia môžu získať od štátu výrazne viac.

V článku sa dozviete, ktoré faktory vplývajú na rozhodovanie sa o kúpe vlastného bývania a prezradíme, ako môžu mladí ľudia získať daňový bonus až do výšky 6 000 eur.

Rozhodnutie o kúpe svojho prvého bývania býva náročné

Zásadným krokom k osamostatneniu sa a „vyletieť z rodičovského hniezda“ je kúpa vlastného domu alebo bytu. Častokrát mu predchádza bývanie v prenajatej nehnuteľnosti. Medzi najčastejšie faktory vplývajúce na rozhodnutie ísť do vlastného patria:

Finančná situácia

Väčšina ľudí začne uvažovať o kúpe domu, keď majú stabilné zamestnanie, dostatočné úspory na zálohu a pravidelný príjem, ktorý im umožní splácať hypotekárny úver.

Nové méty vo vzťahu

Mnoho párov začne uvažovať o kúpe domu po svadbe alebo po narodení dieťaťa, keď potrebujú viac priestoru.

Životný štýl

Ak niekto preferuje stabilné bývanie a chce mať väčšiu kontrolu nad svojím životným prostredím, môže sa rozhodnúť pre kúpu domu či bytu skôr.

Trh s nehnuteľnosťami

Rozhodnutie o kúpe nehnuteľnosti ovplyvňujú tiež ceny nehnuteľností a úrokové sadzby úverov na bývanie. Keď sú ceny nižšie, viac ľudí uvažuje o kúpe. Rovnako ako keď klesajú úrokové sadzby, prípadne keď sú podporované štátnymi programami, medzi ktoré patrí aj hypotéka pre mladých, resp. hypotéka s daňovým bonusom na zaplatené úroky.

Osobná pripravenosť

Niektorí ľudia sa cítia pripravení na kúpu nehnuteľnosti skôr ako iní. Záleží na ich osobnej situácii, prioritách a životných cieľoch.

Typické situácie, kedy ľudia začnú uvažovať o kúpe prvého vlastného bývania, sú:

  • Ukončenie štúdia a nájdenie si stabilného zamestnania.
  • Zmena životnej situácie, napr. svadba, narodenie dieťaťa.
  • Uvedomenie si, že platenie nájomného sú vyhodené peniaze.
  • Túžba vlastniť nehnuteľnosť, prípadne upraviť si ju podľa vlastných predstáv.
  • Potreba väčšieho priestoru alebo zmena lokality bývania.
  • Snaha získať väčšiu nezávislosť a možnosť upraviť si bývanie podľa vlastných predstáv.

Hypotekárny úver s daňovým bonusom

Cestou, ako prísť k svojmu novému bývaniu v krátkom čase, je získať hypotekárny úver. Najvýhodnejšia hypotéka pre mladých je tá, na ktorú vám prispeje štát formou daňového bonusu. V prípade, že ste vo veku od 18-35 rokov, máte naň po splnení určitých podmienok nárok.

Podmienky hypotéky pre mladých:

  • Nehnuteľnosťou, na ktorú máte hypotéku, musí byť dom alebo byt a musíte v nej musíte mať nahlásený trvalý pobyt. Daná nehnuteľnosť zároveňmusí slúžiť výlučne na účely vlastného trvalého bývania, prípadne trvalého bývania s blízkymi osobami, ako ich definuje Občiansky zákonník. To znamená, že nehnuteľnosť nemôže byť využívaná napríklad na prenájom.
  • Účelom hypotéky musí byť kúpa nehnuteľnosti alebo jej časti, výstavba či rekonštrukcia nehnuteľnosti.
  • Musí sa jednať o nehnuteľnosť nachádzajúcu sa na Slovensku.
  • Splatnosť hypotéky musí byť od 5-30 rokov.
  • Váš priemerný mesačný príjem v kalendárnom roku, ktorý predchádzal roku, kedy ste podpísali úverovú zmluvu, nesmie byť vyšší ako 1,6-násobok priemernej mzdy na Slovensku. V prípade, že sa jedná o dvoch žiadateľov, ich spoločný príjem nesmie prekročiť hranicu 2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Zároveň platí, že daňový bonus môže získať len jeden zo žiadateľov.

Ušetriť môžete za 5 rokov až 6 000 eur

Pôžička pre mladých s daňovým bonusom vám môže od januára 2024 ušetriť za 5 rokov až 6 000 eur. Na rozdiel od pravidiel, ktoré platili do konca roka 2023, je maximálna ročná výška bonusu vo výške 1 200 eur, pričom podmienka, že sa musí jednať maximálne o 50 % výšky zaplatených úrokov ostala nezmenená. V praxi to znamená, že ak spĺňate vyššie uvedené podmienky, päť rokov vám na polovicu úrokov môže prispievať štát, čo je pri súčasných úrokových sadzbách nepochybne veľký výhoda a dôvod, prečo rozmýšľať nad kúpou vlastného bývania.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. september 2024 00:22