StoryEditor

Filmy versus realita. Fanynka zachytáva slávne miesta populárnych filmov

30.12.2017, 06:00
Poznáte ich, videli ste ich už toľkokrát, že vám pripadajú takmer domáce, ale len u máloktorých viete, kde skutočne sú.

Fotografka Andrea Davidová sa rozhodla, že zábery zo slávnych filmových miest napasuje do skutočnosti. A výsledok je tak nápaditý, že jej príspevky na Instagrame sledujú desiatky tisíc ľudí. Andrea Davidová je sympatická nemecká blogerka, ktorá patrí k ozajstným filmovým nadšencom.

Po celom svete fotí lokácie, ktoré si zahrali v známych filmoch a do svojich fotiek komponuje zábery z konkrétnych filmov. Výsledkom sú tieto skvelé a originálne fotografie, ktoré ocení snáď každý filmový fanúšik.

Od diplomovky k celoživotnej vášni

"Vždy som bola filmovou fanúšičkou a keď som študovala manažment cestovného ruchu v Mníchove, rozhodla som sa napísať diplomovku o vplyve filmov na to, kam cestujeme. V roku 2004 som na túto tému začala vykonávať výskum a cestovala som na najrôznejšie filmové lokality," uviedla Andrea pre iDNES.cz.

"Ale aj potom, čo som diplomovku dokončila, som s týmto typom cestovanie pokračovala, pretože ma strašne bavilo. V roku 2007 som sa rozhodla podeliť sa o svoje zážitky a dobrodružstvá s ďalšími ľuďmi a v súčasnej dobe mám cestovateľský blog Filmtourismus a účet na Instagrame, v ktorých sa snažím o cestovateľskú inšpiráciu pre filmových fanúšikov," hovorí Andrea.

A že má jej nápad naozajstný úspech, dokazujú desiatky tisíc užívateľov, ktorí jej príspevky sledujú. Svoju filmovo-cestovateľskú premiéru si Andrea odbila v Škótsku, kde navštívila lokality, v ktorých sa nakrúcalo Statočné srdce, Highlander a Monty Python a Svätý Grál.

Sama hovorí, že práve tam pochopila, v čom spočíva príťažlivosť cestovania na miesta, ktoré sa objavili na filmovom plátne. Od tej doby sa jej blog rozrástol na viac ako štyri stovky filmov a filmových lokácií po celom svete.

Hľadanie správnych miest

"Filmové produkcie vždy hľadajú neobvyklé a neopozerané miesta. Pri cestovaní na miesta, kde sa natáčali slávne filmy, často objavujem skryté oblasti a miesta, ktoré nie sú turisticky známe. Ako filmový turista často vidíte viac než ostatní. Pre ostatných je to len obyčajné miesto, ale pre vás má špeciálny význam, pretože ho poznáte z filmu. Záleží to len na perspektíve," hovorí Andrea v ďalšom rozhovore pre server huntingbond.com.

"Miesta, ktoré sú spojené s konkrétnym príbehom, získavajú špeciálny význam a atraktivitu. A nezáleží pritom na tom, či ide o film podľa skutočnosti, alebo nie." Hľadanie miest, kde pôsobili filmové štáby, je často takmer detektívna práca.

Niekedy sa Andree podarí získať detailné informácie od filmových produkcií, ale oveľa častejšie porovnáva zábery z filmov s pomocou Google Streetview alebo obchádza starousadlíkov s fotkami a vypytuje sa. Často jej tiež poradia čitateľovi jej blogu.

Star Wars i Hriešny tanec

Podľa čoho si vyberá lokality, do ktorých vycestuje? "Som veľkou fanúšičkou Hviezdnych vojen a Jamesa Bonda. Konkrétne tieto filmy sú zdrojom množstva mojich cestovateľských nápadov. Okrem toho milujem aj lokality, ktoré sa objavujú v starých a klasických filmoch. Medzi moje najobľúbenejšie miesta patrí napríklad horský komplex Maxa Kellermana z Hriešneho tanca vo Virgínii. Alebo mesto v Britskej Kolumbii, kde sa točil film Rambo: Prvá krv, a dediny blízko Atlanty, ktoré sa objavili vo filme Vyprážané zelené paradajky. Okrem tejto klasiky mám rada aj lokality z Hry o tróny, Sherlocka Holmesa či seriálu The Walking Dead. A práve teraz plánujem výlet na grécky ostrovček, na ktorom sa natáčal film Mamma Mia."

Počas svojej "kariéry" blogerka navštívila už stovky miest vo viac ako päťdesiatich krajinách. "Filmová turistika je mojím hlavným zamestnaním. Okrem toho tiež prednášam o fenoméne filmovej turistiky a spolupracujem s cestovnými agentúrami," opisuje Andrea svoju prácu snov.

Filmovým fanúšikom potom vrelo odporúča návštevu Londýna: "Prechádzka po meste je magická. V podstate na každom kroku natrafíte na miesto, ktoré sa objavilo v niektorom filme. Mojím najobľúbenejším je Notting Hill, kde sa ocitnete uprostred prekrásnych obchodíkov, reštaurácií a nádherných domov. Ak si to niekedy budem môcť dovoliť, najskôr tu budem bývať."

A Andreina najmilšia cestovateľská spomienka? "V marci som cestovala po stopách Twilight ságy na ostrove Vancouver a zažila som naozaj magický okamih, kedy som na pláži pozorovala vlka. To je aj v tejto oblasti veľmi zriedkavé a ja tomu stále nemôžem uveriť."

01 - Modified: 2024-04-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Dobrodruh Martin z projektu Kam po Slovensku: Počas stanovačky v lese okolo nás pobehovala žena, ktorá utiekla z blázinca 04 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 00:54