Ideálne miesto na letnú dovolenku, alebo aspoň víkend. Maďari tradične počas jesene oslavujú regionálnou kuchyňou, organizujú festivaly . Jeseň láka aj do okolitých vinárskych oblastí, napríklad do Egeru, Tokaja či Villany. Jesenné farby sú úchvatné tiež na Dunaji.Flickr.com
StoryEditor

Turistov kedysi lákalo kúzlo Paríža strednej Európy, dnes lacný alkohol. Budapešť sa stala pre domácich peklom

01.01.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
"V noci sa od hudby trasú steny a ráno musím čistiť auto od zvratkov," hovorí Dora Garaiová.

Budapešť sa stala novou mekkou flámujúcich turistov. Miestni obyvatelia už toho majú plné zuby, odmietajú všetko, čo sa týka turizmu, píše agentúra AFP. 

Maďarská metropola sa vďaka nízkonákladovým letom, lacnému pivu a ubytovaniu stala novým svätostánkom zhýralcov z celej Európy. V zime aj v lete sa tu bavia za pár eur. 

V centre mesta sa skrýva bývalá židovská štvrť. Miesto sa zmenilo na neuralgický bod všetkých výstrelkov. Na necelých dvoch štvorcových kilometroch sa nachádza asi 800 barov, nočných podnikov a reštaurácií. Pred piatimi rokmi ich tam bola iba polovica. 

Podľa Garaiovej, mladej obchodníčky, ktorá vždy žila v tejto štvrti s krásnymi budovami z 19. storočia, je táto zmena ešte horšia ako v Barcelone či Amsterdame. Budapešť sa stala neznesiteľnou. 

Okrem hluku, zvratkov, močenia a odpadkov pribudli aj drogoví díleri a prostitútky. "Nechcem na takomto mieste vychovávať svoje deti," zdôrazňuje mladá žena. Stala sa preto predsedníčkou združenia miestnych obyvateľov, ktorí sa búria. "My sme normálni ľudia, ktorí chcú v noci spať," vysvetľuje.

Stále tu býva asi 15 tisíc ľudí. Každý piaty sa chce presťahovať, nepáči sa mu totiž rušenie nočného pokoja, zistila to štúdia Korvínovej  univerzity.

Počet turistov v Budapešti sa za posledných osem rokov takmer zdvojnásobil. Minulý rok dosiahol 3,5 milióna.

Návštevníkov kedysi priťahovalo kúzlo Paríža strednej Európy, teraz je to lacný alkohol a možnosť bezbreho flámovať. Nočný život nabral neuveriteľné obrátky. Niektoré zariadenia majú kapacitu až 2 tisíc ľudí. 

Sprievodca s megafónom smeruje v noci k skupinke turistov a navádza ich na návštevu jedného z barov: "Ste pripravení to roztočiť?" kričí a potom im vysvetľuje, že nespokojní starousadlíci sa budú musieť presťahovať. 

Garaiová a jej združenie, ktoré má vyše tisíc členov, majú iný názor. "Veľa ľudí býva v sociálnych bytoch a nemôžu sa len tak jednoducho odsťahovať. A naviac, to sa máme sťahovať iba preto, že sem príde niekto na pár dní vystrájať? hovorí.

Prostredníctvom internetových portálov sa šíri aj prenájom bytov, v ktorých rozvášnení turisti vyrušujú domácich. "Raz v noci hľadal jeden Angličan svoj byt a zvonil pri všetkých dverách," sťažuje sa ďalší z obyvateľov.

Združenie sa snaží prinútiť radnicu, aby vytvorila zónu ďaleko od rezidenčných štvrtí. Tam budú môcť turisti oslavovať bez zábran. Okrem toho chcú, aby bary museli zatvárať o polnoci. Dnes môžu mať otvorené až do šiestej ráno.

Tieto opatrenia by však znamenali výrazné zníženie ziskov, tvrdí  Ábel Zsendovits, majiteľ baru Szimpla Kert. "Situácia v uliciach sa naozaj stala neznesiteľnou, ale pokuty za priestupky, viac policajtov, čistenie ulíc a verejné toalety by to mohli zlepšiť," hovorí.

Radnica zvažuje, že vyhlási referendum o otváracích hodinách podnikov. Vzhľadom na prepojenie biznisu a politiky Smithová pochybuje, žeby schválili obmedzenia. 

Čo je horšie, opustené byty skupujú investori, aby z ich urobili ďalšie zábavné podniky pre turistov.

01 - Modified: 2017-08-11 19:17:09 - Feat.: 0 - Title: Malý Paríž máme pod nosom. Aj tak ho skoro vôbec nepoznáme 02 - Modified: 2017-10-10 07:14:03 - Feat.: 0 - Title: Parížsky syndróm je realita. Miesto ideálnej dovolenky je turistom fyzicky zle
01 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 02 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:20