StoryEditor

Sme zadok sveta, príďte sa pozrieť. Takto láka Zambia na Trumpove slová

18.01.2018, 08:35
Autor:
fkafka
"Navštívte prostú Zambiu ... kde jediné hviezdy a pruhy, ktoré uvidíte, sú na oblohe a na zebrách," láka reklama na facebookovej stránke Zambiatourism.com, pri ktorej si autori zjavne povedali, že negatívna reklama je tiež reklama.

Prostoreký prezident USA Donald Trump si nedávno opäť nedal pozor a označil africké a ďalšie chudobné štáty za "zadok sveta".

To sa rozhodol využiť turistický web z juhoafrickej Zambie, ktorý na jeho slovách postavil reklamnú kampaň pre turistov, píše iDnes.cz. Trumpov syn Eric potom v stredu poprel, že by bol jeho otec rasista.

Turistický web sa inšpiroval slovami Donalda Trumpa z minulého týždňa

Americký vodca sa v diskusii so senátormi nelichotivo vyjadril o krajinách, z ktorých do USA prúdia migranti: "Prečo sem nechávame všetkých tých ľudí z riti sveta prichádzať?"

Myslel tým pritom stredoamerický Salvádor, ostrov Haiti a africké štáty. Päťdesiatštyri afrických krajín po ňom následne chcelo za vyrieknuté slová ospravedlnenie.

Zambijský web, ktorý funguje nezávisle na oficiálnych úradoch, s inšpiráciou u Trumpa pokračuje aj v ďalších príspevkoch. "Zambia je krajina, kde sú nádherné výhľady a dychberúca divoká príroda, je to naša "trumfová karta" (v angličtine, trump card ', pozn. red.)," píše sa v jednom z nich podľa webu Newsweek.

Web následne vysvetľuje, že reklama reaguje na Trumpove komentáre: "Samozrejme nevidíme našu skvostnú krajine inak než ako nádhernú!" K tomu pridáva cestovateľské rady a všeobecné informácie o Zambii, ktorá je bývalou britskou kolóniou.

Reakcie na reklamu boli dvojaké. Niektorí na sociálnych sieťach ocenili vtipnosť. Ďalší ju považujú za nevhodnú. Niektorí pripomenuli prísun peňazí, ktorý z USA do krajiny plynie.

"Zabudli ste na iné hviezdy a pruhy, ktoré môžeme vidieť v Zambii a ktoré financujú polovicu verejných služieb," napísal jeden z nich s poukazom na logo Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj, ktorá v Afrike realizuje stámiliónovú rozvojovú pomoc.

Google Earth

Na farbu kože nehľadí, obhajoval Trumpa jeho syn, vidí len zelenú

Amerického prezidenta Donalda Trumpa na stanici Fox News hájil jeho syn Eric proti obvineniam z rasizmu, ktoré sa objavili práve aj v súvislosti s prezidentovými slovami na adresu afrických štátov.

"O rasu sa nestará. Je tým najmenej rasistickým človekom, ktorého som kedy v živote stretol. Je to úplný nezmysel," povedal Eric podľa agentúry ČTK ku kritike prezidenta Trumpa za jeho údajné rasistické postoje.

"Môj otec vníma len jednu farbu, a to zelenú. To je to jediné, čo ho zaujíma. Ide mu o ekonomiku," dodal prezidentov syn.

Na Twitteri toto vyjadrenie vyvolalo rozruch a mnohí užívatelia s odkazom na typickú zelenú farbu zadnej strany dolárových bankoviek Ericova slová vyhodnotili ako to, že prezidentovi ide len o peniaze.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:27