Hotel Metropole v Monte Carle ponúka pre hostí ubytovaných v podkrovnom apartmáne s panoramatickým výhľadom na Stredozemné more a Monako zážitok v štýle Jamesa Bonda. Odštartuje sa súkromnou prehliadkou kasína Monte Carlo, známeho z mnohých filmov o agentovi 007, výletom na jachte Aston Martin a zakončí letom vrtuľníkom. Obedovať budete v japonskej reštaurácii Yoshi šéfkuchára Joëla Robuchona a potom vás čaká prehliadka Francúzskej riviéry autom. V hoteli dostanete masáž, vodku Martini, večeru, cigary a možnosť zahrať si v kasíne.Facebook/Hotel Metropole
StoryEditor

Miništátik plný hviezd. Monako vás uchváti luxusom i nápadmi

30.04.2018, 11:25
Najnovšie modely Ferrari, Lamborghini a Rolls Royce pred slávnym kasínom.

Legendárne preteky, počas ktorých sa jazdci monopostov formuly jeden preháňajú úzkymi uličkami malého kniežatstva. Jachty najbohatších ľudí sveta, ktorí sem zavítali na pár dní počas plavby okolo sveta. 

To je len zopár najznámejších atrakcií, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s Monakom, jedným zo zopár miništátikov Európy. Reportáž si môžete prečítať v magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes - v pondelok 30. apríla 2018  vložený do Hospodárskych novín. 

Toto kniežatstvo však ponúka oveľa viac. Prijmite pozvanie na miesta, kde lovil zloduchov slávny James Bond, kde sa rodila láska kniežaťa Rainiera III. a hollywoodskej divy Grace Kellyovej a kde si v súčasnosti užívajú zarobené milióny hviezdy svetového biznisu, športu aj umenia.

Monako vás uchváti na prvý pohľad, či už ho uvidíte z výšky z diaľnice spájajúcej talianske hranice s Francúzskou riviérou, alebo sa k nemu priblížite na palube výletnej lode plaviacej sa v Stredozemnom mori.

Nezameniteľná architektúra výškových budov na úpätí prímorských Álp a kľukatiace sa cesty nad Monte Carlom vám dajú jasný signál, že ste sa ocitli v druhom najmenšom štáte sveta, hneď po Vatikáne.

Na prestížnej adrese
Ak budete mať trochu šťastia, môžete v kniežatstve stretnúť srbského tenistu Novaka Djokoviča, nemeckého pilota formuly jeden Nica Rosberga alebo nášho cyklistu Petra Sagana.

Tí všetci našli v Monaku nový domov. Keď sa preto poprechádzate strmými uličkami okolo vysokých vežiakov alebo popri malej piesočnatej pláži, budete sa cítiť ako pri stavbe Babylonskej veže.

Zo všetkých strán budete počuť pestrý mix jazykov – okrem domácej francúzštiny sú tu veľmi bežné ruština a angličtina. Nie je však problém počuť aj češtinu či slovenčinu. „Ľudia z východnej Európy si obľúbili náš komplex. Sú veľmi milí, nie je tu s nami žiadny problém,“ hovorí Jacques, portier luxusného rezidenčného komplexu Parc Saint Roman, ktorý sa týči nad Talianskym bulvárom v Monte Carle.

Práve tu našla v minulosti druhý domov slovenská tenistka Daniela Hantuchová či kráľ českého hazardu Ivo Valenta. Hoci ich dvoch sme v komplexe nenašli, pri miestnom bazéne oddychovali v prevažnej miere rusky hovoriace rodiny.

Najdrahší apartmán
Jednoznačne najprestížnejšou adresou v Monaku je však Odeon Tower. Ide o dvojicu mrakodrapov vysokých 170 metrov, ktoré boli v čase otvorenia v apríli 2015 druhou najvyššou budovou na európskom pobreží Stredozemného mora.

​V komplexe nechýba obrovský tobogan, ktorý vám vyrazí dych už vtedy, keď budete prechádzať okolo komplexu autom. A práve tento tobogan spolu s bazénom je súčasťou vôbec najdrahšieho apartmánu na celom svete.

Ak by ste si niekoľkoposchodový penthouse chceli kúpiť, museli by ste si pripraviť viac ako štvrť miliardy eur. Samozrejme, k dispozícii dostanete aj vlastného šoféra.

Apropo, v Monaku sa nepochybne nájde hneď niekoľko adeptov, ktorí by si takéto bývanie mohli bez mihnutia oka zadovážiť. V štátiku, ktorý má oficiálne niečo vyše 35-tisíc obyvateľov, žije viac ako 1 200 ľudí s majetkom vyšším ako 25 miliónov eur. A ďalších 2 700 multimilionárov sa chce do Monaka presťahovať v najbližších rokoch.

Zem odhryznutá z mora
Otázkou zostáva miesto na bývanie. V Monaku už dnes dosahuje hustota zaľudnenia zhruba 18-tisíc osôb na jeden štvorcový kilometer. Kniežatstvo je tak najhustejšie obývaným štátom sveta. Investori, architekti a poradcovia samotného kniežaťa Alberta II. dokážu vyriešiť aj tento problém.

Flickr.com

​Chystajú projekt za 1,8 miliardy eur, pomocou ktorého sa podarí premeniť podmorskú pôdu okolo Monako na stavebné pozemky. Získa sa tým miesto pre 120 luxusných domov. V nich sa má štvorcový meter predávať za astronomických 90-tisíc eur.

Napokon, pre Monako nie je takýto spôsob získavania pozemkov ničím novým. Kniežatstvo si odhryzlo pôdu z mora už v minulosti. Dôvod je jednoduchý. Priamo v Monte Carle je hustota zástavby taká intenzívna, že nové budovy sa dajú postaviť iba po zbúraní tých starých. Rozširovaniu kniežatstva do vnútrozemia totiž bránia strmé Prímorské Alpy.

Preteky v uličkách Monte Carla
Keď chcete ísť do Monaka za poznaním, oddychom či nákupmi, pre istotu si do kalendára nezaznačujte posledný májový víkend. Jedine ak by ste boli zapáleným fanúšikom motoristického športu. Práve vtedy sa totiž v Monaku konajú preteky, bez ktorých si už priaznivci nedokážu predstaviť seriál formuly jeden.

To znamená, že ulice okolo kasína a prístavu sa na jeden víkend premenia na 3,3 kilometra dlhý okruh, po ktorom sa monoposty preháňajú rýchlosťou miestami až 290 kilometrov za hodinu.

V praxi to však znamená, že ak si budete chcieť urobiť prechádzku po najznámejších miestach Monaka, odídete naprázdno. Časť ulíc Monte Carla je totiž pre turistov uzavretá.

Navyše, v tom čase sa do Monaka schádzajú davy fanúšikov. O hotely je preto medzi nimi veľká bitka. A prevádzkovatelia to vedia dokonale speňažiť. Na porovnanie – ak by ste si dnes chceli zarezervovať izbu v hoteli Fairmont Monte Carlo na víkend pred Veľkou cenou Monaka, zaplatili by ste 568 eur za dve noci. O týždeň neskôr, teda počas konania pretekov, cena od piatka do nedele raketovo stúpne na astronomických 9 990 eur.

01 - Modified: 2018-01-19 10:09:33 - Feat.: 0 - Title: Toto české mesto ovládlo Instagram. Videlo ho už cez desať miliónov ľudí
01 - Modified: 2021-11-22 13:39:23 - Feat.: - Title: Peter Sagan reaguje na incident, pri ktorom zranil v Monaku policajta 02 - Modified: 2020-03-19 14:45:50 - Feat.: - Title: Monacký panovník Albert sa nakazil koronavírusom 03 - Modified: 2020-02-20 13:03:18 - Feat.: - Title: V Monaku zhorelo najlepšie a najkrajšie auto všetkých čias. Jeho cena presahuje aj milión eur 04 - Modified: 2019-08-13 07:59:20 - Feat.: - Title: Párty pre smotánku 05 - Modified: 2019-08-13 07:59:14 - Feat.: - Title: Pozor na roaming
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:52