StoryEditor

Výstup na rakúsky ľadovec Dachstein: Tri alternatívy ako sa dostať na vrchol, pripravte sa na davy turistov

Chystáte sa na takmer 3-tisový Dachstein? Vyberte si trasu podľa svojich možností a chuti.

Výstup na najvyšší bod masívu Dachstein (2993 m. n. m.) patrí medzi obľúbené turistické ciele, píšu Lidovky. No a tomu zodpovedá aj počet ľudí, ktorí mieria na vrchol. 

Ak vám to možnosti dovolia, naplánujte si výstup na všedný deň a skúste sa dostať na vrchol ešte predpoludním. Možno sa vám podarí vyhnúť sa davom, dokonca dlhým kolónam ľudí v záverečných pasážach výstupu. 

Aj napriek všetkým varovaniam pred masami ale tento vrchol rozhodne stojí za to. Výhľady sú prekrásne a ak sa vám podarí objednať si aj pekné počasie, čaká vás mimoriadny zážitok. 

Výstup od jazera Vorderer Gosausee cez Gosau Gletcher
Ak pôjdete autom, ideálnym bodom pre vás bude parkovisko pod jazerom Vorderer Gosausee. Cesta na Adamek Hűtte by mala trvať približne päť hodín. Myslite ale na to, že čas je iba orientačný a pravdepodobne ho stanovili podľa miestnych vytrénovaných jedincov. Každopádne, rátajte s tým, že ráno sa zdržíte. No ak ste si naplánovali, že prenocujete na Adamek Hűtte, pohodlne to stihnete ešte za svetla.

Okolo jazera Vorderer Gosausee pokračujte po širokej ceste k druhému jazeru Hinterer Gosausee a obíďte ho z pravej strany. Od jazera sa cesta zmení na chodník, ktorý sa tiahne strmo nahor. Okrem prudkého stúpania vás čakajú aj krásne výhľady, prípadne pasúci sa dobytok. 

Adamek Hűtte je klasická alpská horská chata. Môžete tu aj prenocovať. Ubytovať sa dá v samostatných izbách alebo v spoločných nocľahárňach. Ak ste členmi Alpenverein, môžete počítať so zľavou z ceny. 

Nezabudnite si zabookovať rezerváciu vopred, inak sa vám môže stať, že budete čakať až do večera, či sa pre vás vôbec nájde voľné miesto. Na chate sú toalety aj umyvárky so studenou vodou a veľmi dobre tu varia. Pre náročných sa tu dá objednať aj polpenzia.

Čaká vás ferrata

Ráno vyrazte z chaty čo najskôr. Vyberte sa po značke k začiatku ľadovca. Pozor, aby ste sa tu mohli pohybovať, potrebujete špeciálne vybavenie, môžete nájsť aj trhliny.

Tereza Kramplová

Trasa vás prevedie údolím  Schneebergwand smerom pod masív s vrcholom Mitterspitz. Takto prídete do sedla Obere Windlucke, cesta sa otočí prudko vľavo a dorazíte k poslednému, skalnatému úseku.

Odtiaľto už vedie zaistená ferrata až k vrcholovému krížu na Hoher Dachstein. Lezenie vôbec nie je náročné, ferrata má označenie B. Je pravda, že by ste sa pravdepodobne zaobišli aj bez istenia, no radšej si ho zoberte.

Výstup z Hallstatu cez Hallstätter Gletscher
Ďalšou možnosťou ako sa dostať na Dachstein je cesta z  malebného Hallstatu. Odtiaľ sa vyberte údolím Echerntal okolo vodopádov Waldbachstrub, kúsok od hornej stanice lanovky Weisberghaus až k chate Simony Hűtte. Čaká vás takmer 2000 výškových metrov, preto chatu opustite už ráno.

Tereza Kramplová

Pre chatu Simony Hűtte platí to isté, čo pre väčšinu alpských chát. Je dobré zarezervovať si izbu či posteľ už skôr. Ak sa však nedostanete k voľnému miestu na prespanie, určite vás nenechajú nocovať von. V chate sa varí a dá sa tu požičať aj horolezecké vybavenie. V sezóne býva chata preplnená. 

Ráno pokračujte cez ľadovec Hallsttäter Gletscher k ferrate Randkluftsteig, ktorá vedie k vrcholovému krížu. Ferrata je označená stupňom B a pravdepodobne by ste ju zvládli bez istenia, no odporúčame to. Na ferrate sú vždy zástupy ľudí.

Oddychovka z Ramsau a pešo cez Hallsttäter Gletscher na vrchol
Ak chcete celý výlet poňať oddychovo, môžete si ušetriť množstvo vyšľapaných výškových metrov. A to vďaka gondolovej lanovke, ktorá vedie z Ramsau na Dachstein – Gletscherbahn.  K dolnej stanici prídete pohodlne autom z Ramsau a môžete tu aj zaparkovať.

Výjazd hore k lanovke je spoplatnený, ak ale pôjdete lanovkou hore, parkovací lístok vám označia a pri výjazde nič neplatíte. Nezabudnite si teda zobrať lístok so sebou.

Od hornej stanice pokračujte cez ľadovec Hallsttäter Gletscher pomaly do kopca až k skalnému masívu k ferrate Randkluftsteig a po nej opäť nahor. Cesta od stanice lanovky k nástupu na ferratu býva upravená, držte sa na nej a vyhnete sa trhlinám.

Lanovka je veľmi populárna a rozhodne si objednajte lístky vopred. Snažte sa dostať hore čo najskôr. Sneh na ľadovci ešte nebude roztopený a vyhnete sa davom turistov.

Tereza Kramplová

Ak pôjdete hore lanovkou a vyrazíte skoro ráno, stihnete sa v pohode vrátiť za svetla. A čo je dôležité, dostanete sa na preslávený vyhliadkový visutý most, takzvané schody do prázdna. 

Vyhliadkovú plošinu postavili  na vrchole hornej stanice lanovky na ľadovci Dachstein. Nachádza sa nad 250 metrovou zvislou skalnou stenou vrcholu Hunerkogel v rakúskych Alpách. Dojem umocňuje priezračná sklenená podlaha. Táto vyhliadka ponúka nádherný výhľad na južnú stenu Dachsteinu a úchvatnú panorámu alpských štítov. Vyhliadkovú plošinu postavili na vrchole hornej stanice lanovky na ľadovci Dachstein. Nachádza sa nad 250 metrovou zvislou skalnou stenou vrcholu Hunerkogel v rakúskych Alpách. Dojem umocňuje priezračná sklenená podlaha. Táto vyhliadka ponúka nádherný výhľad na južnú stenu Dachsteinu a úchvatnú panorámu alpských štítov. Karl Thomas

Ak pôjdete s deťmi, určite neobíďte jaskyňu s ľadovými sochami. Bohužiaľ, v sezóne sem mieri hrozne veľa turistov, preto sa pri týchto atrakciách pripravte na nekonečné rady. 

01 - Modified: 2018-08-23 07:14:20 - Feat.: 0 - Title: Horský priesmyk, ktorý by ste si mali prejsť aspoň raz za život. Cestu na Grossglockner turisti milujú
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:07