Pixabay
StoryEditor

V Lotyšsku úsmevy a družnosť nečakajte. Cestovateľka radí, s čím ako turista musíte rátať

26.06.2018, 15:24
Autor:
ČTKČTK
Na cudzincov sa neusmievajú a aj keď idú spolu, držia si od seba odstup.

Lotyši pôsobia ako národ introvertov - veľmi sa nedružia a k cudzím ľuďom sú obzvlášť rezervovaní. Tento rys, nápadný najmä zahraničným návštevníkom, súvisí s kreativitou, nízkou hustotou obyvateľstva aj s ideálmi minulosti. A Lotyši si z neho vedia robiť žarty, napísal portál BBC.

Lotyši sa na cudzincov neusmievajú. V Rige pracuje ako sprievodca Philip Birzulis, ktorý sa do Lotyšska presťahoval v roku 1994. Vtedy ho prekvapilo, že niektorí ľudia radšej prejdú na druhú stranu ulice, aby sa vyhli stretnutiu s inou osobou.

Lotyši nie sú na ľudí zvyknutí

Reportérka BBC priblížila svoju skúsenosť z pobaltského štátu v spomienke z cesty vlakom. Po určitej dobe si vraj uvedomila, že v súprave hovorí len ona a jej priatelia. Pri prechádzke Rigou si zase všimla, že aj Lotyši, ktorí síce idú spolu, si medzi sebou udržujú väčší odstup.

Lotyšská spisovateľka Anete Konsteová navrhla kampaň, ktorá rezervovanosť jej 2,2 miliónového národa oslavuje aj karikuje. Súčasťou je napríklad obrázok muža sediaceho na záchode.

Nad ním je nápis: "Konečne som sám. Aká úľava." "Nemyslím, že naša kampaň preháňa. V skutočnosti je to ešte horšie!" vyhlásila Konsteová. Vedecké štúdie preukázali väzbu medzi tvorivosťou a sklonmi k samote.

A kreativita je dôležitou súčasťou identity Lotyšov, tvrdia miestni psychológovia. Vláda v Rige zdôrazňuje kreativitu vo svojich vzdelávacích a ekonomických plánoch a Európska komisia radí Lotyšsko medzi krajiny s najvyšším podielom kreatívneho priemyslu.

Patria doň odvetvia ako softvér, umenie, reklama, architektúra a módne návrhárstvo. Rezervovanosť Lotyšov súvisí aj s nízkou hustotou obyvateľstva a s nerovnomerným osídlením krajiny.

"Lotyši jednoducho nie sú zvyknutí vídať okolo seba veľa iných ľudí. Je skôr vzácnosťou, že by museli čakať na stôl v reštaurácii alebo sedieť blízko ďalších hostí," povedala architektka Evelina Ozolaová.

Ideál sebestačnosti

"Cez deň sa nezhromažďujeme v kaviarňach, nepribližujeme sa k náhodným ľuďom na ulici," povedala prekladateľka a novinárka Justine Verneraová. Dodala, že v národnej identite prežíva ideál sebestačnosti.

Ten často vychádza z romantizovanej predstavy historických izolovaných vidieckych statkov. BBC upozorňuje, že aj napriek všetkým podobnostiam nemožno hovoriť o zhodnej povahe všetkých obyvateľov Lotyšska.

Už preto nie, že v krajine žije aj početná ruská komunita a ďalšie menšiny s vlastnou kultúrnou tradíciou. Rozdiely sú aj medzi generáciami. Starší ľudia vychovaní v sovietskej dobe vynucovaného kolektivizmu sa nesprávajú úplne rovnako ako tí, čo vyrastali v porevolučnej ére.

Mnohí Lotyši navyše tvrdia, že sklon k introverzii je vlastný aj Fínom či Estóncom. Osobný priestor si veľmi strážia aj Švédi.

01 - Modified: 2018-06-24 11:26:41 - Feat.: 0 - Title: Za deväť eur sa kúpe na Malorke, v cene bežnej dovolenky precestoval Austráliu. Cestovateľ prezradil svoje triky 02 - Modified: 2018-06-26 07:42:18 - Feat.: 0 - Title: Štyri jedinečné tipy na letné cestovanie. Sú na skok od Slovenska a dostanú takmer každého
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:51