StoryEditor

Na bicykli, kolobežke alebo po vlastných. Prečo vyraziť v lete na Malinô Brdo?

Na Malinô Brdo môžete v lete vyraziť prakticky za akoukoľvek aktivitou - turistikou, bicyklovaním, lanovým centrám, horským kolobežkám alebo aj za plávaním.

Môžete poznávať prírodné krásy ako sú napríklad Jamišné vodopády ale aj rozmanité chute slovenskej kuchyne v tradičných kolibách, píše český portál Lidovky.cz.

Na hlavné zázemie natrafíte hneď kúsok za Ružomberkom v Hrabove pri nástupe na kabinkovú lanovku. Okrem pokladní sa tu nachádza aj moderne vybavená požičovňa, ktorá aktuálne ponúka na zapožičanie nové modely zjazdových a endurových bicyklov a tiež nové kolobežky. 

Tomáš Rucký

​Kabinková a následne sedačková lanovka vás vyvezie na vrchol. Odtiaľ sa môžete vydať na peší alebo cyklovýlet a vďaka nastúpanej výške lanovkou vás už čakajú iba panoramatické hrebeňovky alebo zjazdy. 

My sme sa vybrali na bicykli na Jamišný vodopád. Z vrcholu sme išli po prírodnom singltreku na Sedlo pod Vtáčnikom. Odtiaľ sme sledovali značku na Čutkovskú dolilnu. Na spomínané Sedlo viedla cesta skôr po vrstevnici a hrebeni, následne kúsok za Sedlom sme museli trošku vyšľapať do kopca a potom sme sa viezli dole až do Čutkovskej doliny.

V Čutkovskej doline uvidíte vodopády - Jelení a Nižný Jamišný, pričom my sme sa vydali k druhému spomínanému, ktorý je vysoký 12,1 metra a od asfaltovej cesty v doline je vzdialený zhruba 15 minút.

Tomáš Rucký

​Na záver výletu sme sa odmenili v typickej slovenskej kolibe Rychtárka, ktorá sa nachádza priamo na trase Čutkovská dolina-Hrabovo a servíruje napríklad halušky, pirohy alebo grilovaný oštiepok. A po športovom výkone sme neodolali ani horúcej medovine. 

Spomínaný okruh sa dá samozrejme absolvovať aj po vlastných a to ideálne v opačnom smere, kedy môžete do koliby postupovať po náučnom chodníku.

Pre deti 

Ďalší rodinný náučný chodník „Medvedia cesta“ vedie z Hrabova do Vlkolínca, obsahuje sedem zastávok a meria 3,5 kilometra. Zábavnou formou deťom približuje život medveďa lesného.

Posledná siedma zastávka sa nachádza pri minifarme Sidorovo, kde sa deti môžu rovno v ohrade zahrať s prasiatkami, ovečkami, zajacmi či kozami. Vstup na farmu je bezplatný.

Medzi ďalšie rodinné aktivity oblasti Malinô Brdo patrí zjazd na horských kárach alebo kolobežkách. Kolobežky vám vyvezie nahor nielen kabínka ale aj sedačková lanovka. Z vrcholu sa môžete vydať terénnou cestou Rookie Line. Kto chce menej adrenalínu, nech si zvolí nenáročnú asfaltovú cestu.

Tomáš Rucký

​V hlavnom zázemí v Hrabove môžete podniknúť aquazorbing na priehrade alebo si vyskúšať svoju zdatnosť v lanovom centre Tarzania, ktorá predstavuje najväčší lanový park na Slovensku a zahŕňa jednoduché prekážky pre deti aj zložitejšie lezecké záležitosti pre dospelých.

Súčasťou je aj prejazd priehrady na zipline. Zipline meria 300 metrov a je najdlhším na Slovensku. Detská trasa na 45 minút stojí 5 eur. 

Bikepar pre začiatočníkov aj profesionálov

Bikepark Malinô Brdo patrí k vyhláseným na Slovensku, a to nielen počtom kilometrov, ale aj rozmanitosťou. Vyraziť sem môže začiatočník, ktorému sadne jednoduchý trail Modrý Zamat, endurista, ktorému sa bude páčiť stredne technická trasa Blizzard.  

Pokojne tu môže trénovať aj profík, ktorý ocení technicky náročné čierne trate, ktoré môžu obtiažnosťou smelo konkurovať aj tratiam zo Svetových pohárov v zjazde.

Mne osobne sa tu už dlhé roky najviac páči trať Blizzard, ktorá sa začína na vrchole panoramatickým zjazdom zvaným Malina, takže meria celkom slušných 4,1 kilometra.

Pod nástupom na sedačkovú lanovku pokračuje Blizzard plynulým a pozvoľným „flow trailom“, tu sa iba veziete a dostanete sa až na lesný trail, kde hrajú prím korene. Nie sú to však žiadne strmé úseky, takže trať sa dá krásne jazdiť.

​Spestrením sú jednoduché drevené lavičky a drevené vlny, ktoré sa dajú prejsť jednoducho a netreba vám ani zjazdársky bicykel, stačí ak je celoodpružený.

Tomáš Rucký

​Ďalšie trate ako je DH Pro a DH Intro alebo Enzed sú určené iba skúseným jazdcom, hodí sa, ak budete mať zjazdársky alebo endurový bicykel. Trate zahŕňajú prudké úseky, spletité korene aj zjazdy zo skalky. Za mokra sa stávajú ešte tvrdším orieškom aj pre profesionálov.

Ubytovanie priamo pri jazere v hlavnom zázemí neďaleko lanovky ponúkajú Apartmány Hrabovo. Moderne zariadené vily majú 200 lôžok a väčšina apartámánov disponuje výhľadom na jazero, či už z okna alebo z balkónu.

Tomáš Rucký

​Apartmány Hrabovo majú tiež svoj vlastný  wellness club, kde si môžete dopriať relax vo vínskej saune alebo v jacuzze von na záhrade.

01 - Modified: 2017-05-10 08:13:23 - Feat.: - Title: Českých cyklistov na Malinom Brde vystrašil medveď. Video sa rýchlo stalo hitom internetu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:17