Flickr
StoryEditor

Vyskúšajte si travel hacking a precestujte svet za pár eur. Poradíme vám, ako na to

30.07.2018, 13:39
Autor:
apeape
Pojem travel hacking sa spája s vyhľadávaním lacných leteniek alebo ubytovania a využívaním praktických vychytávok pri cestovaní.

Rozhodne si ale nepredstavujte nič nelegálne alebo nedosiahnuteľné, píšu Lidovky. 

Využívať travel hacky môže každý. Možno ste už aj vy počuli historku, ako váš známy precestoval polovicu zemegule a stálo ho to rovnako ako vás lyžiarsky pobyt. A možno je tých príbehov už toľko, že máte chuť zbierať vlastné zážitky. 

Kde zoženiete lacné letenky

Na začiatok sa zoznámte s vyhľadávačmi lacných leteniek ako je skyscanner.cz, momondo.cz alebo azair.cz, kde sa ceny obvykle začínajú pri pár eurách. Kúzlo druhého a tretieho vyhľadávača spočíva v tom, že do kolonky cieľová destinácia môžete zadať slovo "kamkoľvek".

Potom už iba s pomocou filtra zoradíte lety od najlacnejšieho a dobrodružstvo sa môže začať. A ak nechcete tráviť čas surfovaním po internete, vyskúšajte stránku nalastminute.cz. Tam iba zadáte svoje požiadavky a keď vašu cestu ponúkne niektorá zo spoločností, príde vám email.

„Ceny leteniek som sledoval dlhé mesiace vopred, pretože pri vzdialených destináciách prichádza k veľkým výkyvom. Nakoniec som si kúpil rok dopredu. Najskôr som letel do Jakarty a odtiaľ som využíval miestne letecké spoločnosti, ktoré sú už lacnejšie," opisuje postup pri cestovaní do exotiky  Honza Čopák, ktorý vedie prednášky o travelhackingu. 

Dajte si ale pozor, aby ste opitý z lacného letu neskončili v krajine, kde nebudete mať ani na suchý chlieb. Ak sa chcete vyhnúť podobným prešľapom, pomôže vám stránka numbeo.com, kde si jednoducho porovnáte náklady na život so svojou krajinou. 

Ako vyriešiť ubytovanie

Ak práve začínate s cestovaním, prenechajte punkový štýl skúsenejším a zarezervujte si nocľah vopred. Najlacnejšie ubytovanie väčšinou poskytujú hostely a ich komplexný prehľad nájdete na hostelworld.com.

Ceny za noc sa na východ od Slovenska môžu pohybovať okolo pár eur, a samozrejme, ceny smerom na západ porastú. Najviac si priplatíte v severských krajinách.

Tam vás noc v hosteli vyjde najlacnejšie okolo 20 eur. Kto ale nechce minúť za ubytovanie ani cent, môže vyskúšať služby Couchsurfingu, cez ktorý nájdete ubytovanie úplne zadarmo.

Pre tých, ktorí túžia hlavne spoznávať iné kultúry a naučiť sa jazyk, ponúkame ešte jedno riešenie. Za pár hodín práce denne totiž v krajinách naprieč celou planétou dostanete ubytovanie a jedlo. Potom vám zostanú peniaze na letenku, poistenie a v prípade potreby aj na víza.

Vďaka službe Workaway môžete pracovať ako učiteľ pre neziskové organizácie, pomáhať rodinám s prestavbou domu, starať sa o zvieratá na farmách alebo pomáhať s výchovou detí. Možností je naozaj veľa.

Ak ale viete, že vás najviac láka páca na farmách, pozrite sa na stránky wwoof.net alebo helpx.net. Hlavnou podmienkou je zvyčajne dospelý vek, ale ak ste práve odmaturovali alebo máte tesne pred dôchodkom, už to nehrá žiadnu úlohu.

Zopár vychytávok na cestu
Pri „lowcostovom“ cestovaní si musíte vopred dobre premyslieť, čo budete na ceste skutočne potrebovať a čo môžete pokojne nechať doma. "Na výlety do pralesa si beriem aj šitie, aby som si prípadnú ranu mohol ošetriť. Ale to je skôr taká krabička poslednej záchrany," tvrdí Honza a dodáva, že ju našťastie ešte nikdy nepoužil.

Iní cestovatelia ako travel hacky spomínajú zmotávanie oblečenia do roliek, aby ušetrili miesto v kufri, používanie bezkontaktnej nálepky, ktorú si umiestnia na zadnú stranu telefónu namiesto platobnej karty alebo dobíjanie smartfónu cez napojenie v hotelovom televízore.

Pre tých, ktorí sa na cestách nedokážu zbaviť strachu o peniaze, prinášame super hack, ktorý vás možno aj pobaví. Vytvorte si peňaženku zo skladacieho obalu od dámskej hygienickej vložky. Bankovky do nej akurát zapasujú. A ak si kúpite správnu značku, zostane vám na obale aj malá samolepka pre opätovné uzatváranie. Verte, že dámsku vložku vám nikto neukradne.

01 - Modified: 2018-06-24 11:26:41 - Feat.: 0 - Title: Za deväť eur sa kúpe na Malorke, v cene bežnej dovolenky precestoval Austráliu. Cestovateľ prezradil svoje triky
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:31