Pixabay
StoryEditor

Žraloky v Egypte útočia, cestovky mlčia. V mori je jednoducho živo, argumentujú domáci

14.08.2018, 00:01
Podľa sprievodcu, ktorý sa zveril turistovi, žraloky jednoducho občas útočia, len sa o tom veľa nehovorí.

Cestovné agentúry nedostatočne informujú o žralokoch pri Egypte, tvrdí turista, ktorý sa sám na jeseň v roku 2017 s predátorom v mori stretol. Mal vtedy šťastie, pretože zviera odplávalo.

Muž sa však až od miestnych Egypťanov dozvedel, že žraloky napádajú ľudí častejšie, než sa zdá. Cestovné kancelárie to odmietajú a tvrdia, že žraloky v blízkosti turistických centier nie sú bežné.

"Bol som v Marsa Alam v hoteli Aurora Oriental Bay na jeseň roku 2017. Potápal som na okraji koralového útesu a žralok plával v inej hĺbke, asi 15 metrov metrov opačným smerom pozdĺž dna," opísal iDNES.cz Michal svoj zážitok z Egypta.

Stretnutie so zvieraťom pre neho dopadlo dobre. Kritizuje ale cestovné kancelárie, ktoré podľa neho o nebezpečenstve zo strany žralokov neinformujú. Rovnaký názor vyjadrila aj manželka Čecha, ktorého minulý týždeň pri egyptskom letovisku Marsá Alam zabil žralok.

"Nič také nám nikto nehovoril, nikto nás neupozornil," povedala v rozhovore pre MF DNES. "Jediné relevantné informácie sa človek dozvie len od miestnych. Občas zaznie aj niečo od plavčíkov."

"Keď som vlani odchádzal na letisko, miestny sprievodca ma upozornil na prípad turistky z Rakúska, ktorú krátko pred mojím pobytom ťažko pohrýzol žralok ale našťastie prežila. Povedal, že žraloky jednoducho občas útočia, len sa o tom veľa nehovorí," doplnil Michal.

Rovnakú skúsenosť má zatiaľ aj pani Zuzana, ktorá s rodinou pricestovala do egyptského Marsa Alam pred niekoľkými dňami. "Nikto sa k tomu nijako nevyjadril. Ale uzavreli pláže s priamym vstupom do šíreho mora, otvorené sú iba lagúny. Samozrejme sa o tom s ostatnými bavíme a človek sa tak nejako podvedome stále pozerá okolo seba, ale snáď to majú dobre zabezpečené," dúfala v rozhovore pre iDNES.cz.

Žraloky pri letoviskách nie sú bežné. Prednášky nerobíme, tvrdí CK

Redakcia iDNES.cz oslovila niekoľko cestovných kancelárií, ktoré organizujú zájazdy do Egypta. "To, čo sa stalo, je síce obrovská tragédia, ale išlo o jeden prípad, ktorý sa odohral zhodou okolností a do dnešného dňa nie je určená príčina tejto nešťastnej nehody a dôvod, prečo sa žralok v tomto mieste vyskytoval," napísal hovorca spoločnosti Alexandria Petr Šatný.

Podľa neho delegáti turistom nedávajú špeciálne prednášky o žralokoch, pretože ich výskyt v miestach vyhradených pre kúpanie nie je bežný. Najväčší prehľad o aktuálnej situácii preto majú plavčíci priamo na pláži.

"Je úplne zrejmé, že v mori sú predátori a ak ľudia cestujú do krajín kde sú vo vode ryby, je určitá pravdepodobnosť, že sa udalosť tohto typu bude opakovať, kdekoľvek, aj v Chorvátsku," povedal hovorca spoločnosti Invia Michal Tůma.

"Viac sa informuje o úplne bežných veciach ako napríklad, že v Egypte je nebezpečná doprava a ľudia si musia na cestách dávať pozor, alebo že sú v mestách vreckári," dodal.

Podobne sa vyjadril aj podpredseda Asociácie cestovných kancelárií ČR Jan Pápež v rozhovore pre DVTV: "Žraloci v Egypte nie sú taká zvláštnosť, aby o nich cestovné kancelárie špeciálne informovali. Na druhej strane si myslím, že po tomto prípade budú cestovné kancelárie informovať viac ako doteraz."

Šatný zo spoločnosti Alexandria potom upozornil, že určité upozornenia turisti dostávajú v zmluvách, ktoré uzatvárajú s cestovnými kanceláriami. "V našich Dôležitých informáciách o organizácii dopravy, ubytovaní, rozsahu a kvalite služieb, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zmluvy, samozrejme upozorňujeme aj na to, že v mori sa vyskytujú ryby a ďalšie živočíchy, ktorí môžu znepríjemniť kúpanie či byť potenciálne nebezpečné," povedal.

Útoky žralokov za posledné roky

Na prípad zabitej Rakúšanky z roku 2017 upozornili noviny Egyptian Streets a ďalšie spravodajské weby. Pláže pri Marsa Alam sa vtedy na niekoľko dní zavreli, pretože žralok pohrýzol 20-ročnú turistku Christine Schachingerovou počas potápania.

O sérii žraločích útokov v Egypte sa písalo aj v roku 2010. V decembri zviera napadlo staršiu nemeckú turistku, ktorá neskôr podľahla svojim zraneniam. Na konci mesiaca zase zviera vážne napadlo štyroch ruských turistov.

Už vtedy sa hovorilo o údajnom zhadzovaní uhynutých zvierat z nákladnej lode do mora, čo malo žralokov prilákať bližšie k brehom. Manželka zabitého Čecha to však tento rok odmietla ako špekuláciu.

"Žiadnu loď sme nevideli a ani policajti nám o ničom takom nehovorili," dodala v rozhovore pre MF DNES. Podľa Medzinárodnej databázy o útokoch žralokov (ISAF), ktorú od roku 1958 vedie Múzeum prírodnej histórie na Floride, prebehlo v roku 2017 celkom 88 nevyprovokovaných útokov žraloka a z toho päť prípadov skončilo smrťou človeka. Najviac útokov zaznamenali Spojené štáty a Austrália.

Ak sa stále rozhodujete, kde strávite dovolenku, tu je zopár tipov: 

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:37