Flickr.com/Ronald Tagra
StoryEditor

Polícia zakázala sedieť na slávnych Španielskych schodoch. Takmer fašistické nariadenie, komentuje historik

07.08.2019, 16:00
V utorok schody strážilo osem mestských policajtov.

Rímska mestská polícia zakázala sedieť na Španielskych schodoch, ktoré stúpajú z námestia Piazza di Spagna a ktoré sú zapísané na zozname UNESCO. Tomu, kto na jeden zo 135 schodov usadne, hrozí pokuta 160 až 400 eur. Informoval o tom denník La Repubblica.

Turisti nielenže nemôžu jesť pri významných pamiatkach talianskej metropoly alebo sa osviežiť priamo zo zobáčikov rímskych pitných fontánok, teraz sa po Španielskych schodoch len prejdú. V utorok schody strážilo osem mestských policajtov.

Nemôžu jesť, piť ani sedieť

"Chápem, že vyženú niekoho, kto konzumuje, ale prečo sa človek nemôže ani len posadiť?" reagoval podráždene 35-ročný Mexičan Marcos Morales, ktorý do Ríma prišiel so svojou priateľkou Laurou.

"Vymáhame obecné nariadenie - môže sa (po schodoch) len prejsť," opakovalo bez prestania osem policajtov. Nariadenie zakazuje správať sa na verejných miestach "neslušne alebo v rozpore s dekorom" a "konzumáciu potravín a nápojov posediačky pri historických, umeleckých alebo archeologických pamiatok", najmä u fontán a schodov, napísala agentúra AFP.

Taliansky historik umenia, kritik, politik a komentátor kultúrneho diania Vittorio Sgarbi zákaz považuje za "prehnané, takmer fašistické nariadenie". "Súhlasím s údržbou pamiatky a s tým, že sa na mramorových schodoch nemôže jesť. Ale zakázať si na ne aj sadnúť, to už sa mi zdá prehnané," myslí si Sgarbi.

"Od tej doby, čo je svet svetom, si prechádzajúci cestovateľ sadá na schody a obdivuje okolie," dodáva historik umenia a predpokladá, že radnica bude musieť nariadenie znovu zvážiť.

Schody prešli rekonštrukciou

Schody, z ktorých troch úrovní môžu turisti pozrieť námestie Piazza di Spagna, patria medzi najpopulárnejšie pamätihodnosti Ríma. Verejnosti bolo miesto znovu sprístupnené v roku 2016 po roku reštauračných prác.

Schody - predtým stmavnuté vplyvom znečistenia, polepené žuvačkami a plné škvŕn od vína a kávy - nadobudli po reštaurácii pôvodnú belosť.

Neskôr Rím rozdelili spory medzi tými, ktorí si priali, aby sa schodisko na noc zamykalo, a ich odporcami. Terajšia starostka Virginia Raggiová z protestného Hnutia piatich hviezd nakoniec rozhodla, že Španielske schody zostanú v noci otvorené a bude na ne dohliadať polícia.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:03