StoryEditor

Z turistického raja smetný kôš. Tieto nádherné miesta sveta ničia ľudia a menia ich na nepoznanie

17.08.2019, 00:00
Autor:
ipip
Vplyv znečistenia zasiahol turistické raje po celom svete a niektoré z nich zmenil na nepoznanie.

Bývali jednými z turisticky najatraktívnejších. Dnes sa vplyvom popularity stali v mnohých prípadoch sládkami odpadu či domovom zvierat, ktoré sú turistami, priamo či nepriamo, ohrozované. Portál Insider priniesol výber pláží a miest, ktoré zničili ľudia svojim nešetrným zaobchádzaním. Vybrali sme z nich päticu, ktorá najviac zarezonovala v médiách aj v spoločnosti.

Ostrov Outer Banks, Severná Karolína

Flickr

​Hovoríme o plážach, ktoré sa rozprestierajú pozdĺž približne 322 kilometrov vedúcich bariérových ostrovov. Vedci bijú na poplach kvôli stúpajúcej hladine mora a portál National Geographic upozorňuje, že turistami vyhľadávané miesto „môže zmiznúť z mapy sveta“.

Časť medzi centrálnou dedinou Avon a Buxtonom, na ostrove Hatteras sa podľa Stanleyho Riggsa, pobrežného geológa z Univerzity vo Východnej Karolíne zmenšila na 25 percent svojej pôvodnej šírky.

Na vine sú vplyvy počasia - a človeka. Podľa mestského komisára Johna Ratzenbergera kritickému stavu nepomohlo ani stavanie domov na pobreží. Vysvetľuje, že pohyb piesku vplyvom vetra a vĺn je prirodzeným procesom, na rozdiel od zásahu človeka, ktorý sa na tomto mieste rozhodol stavať, čím zaberá miesto, kde má piesok svoje opodstatnenie. „Nemali by sme tu byť,“ dodáva pre portál Inside Climate News.

Maya Bay, ostrov Ko Phi Phi, Thajsko

Pláž Maya sa nachádza na ostrove Ko Phi Phi Leh v Indickom oceáne. Od roku 2000, kedy mal premiéru film Pláž s Leonardom DiCapriom, na ňu prúdia tisíce turistov. Chcú zažiť aspoň kúsok hollywoodskej mágie, ale pri svojich "nájazdoch" znečisťujú a ničia podmorský život.

Na pláž denne príde asi 200 lodí a štyritisíc návštevníkov, uviedol ešte v minulom roku portál Lidovky. Thajskej vláde však už minulý rok došla trpezlivosť a rozhodla, že každý rok na štyri mesiace pláž zatvorí. A to počas hlavnej turistickej sezóny. Po zvyšok roka obmedzia počet návštev na dvetisíc ľudí denne.

Podmorský vedecký prieskum odhalil, že väčšina koralových útesov je poškodená a zvieratá z pláže už takmer zmizli. "Je zničená a unavená, všetka krása z tejto pláže zmizla," vyjadril sa ešte v roku 2018 vedec Thon Thamrongnawasawa.

"Toto je dobrá príležitosť, aby sme začali naše turistické strediská spravovať lepšie. Po prvom roku to ešte môžeme viac vylepšiť. Nie je to o vysokých počtoch samotných turistov, ale skôr o udržateľnom turizme, z ktorého by mohli profitovať aj miestni," dodal Thamrongnawasawa. V roku 2017 navštívilo Thajsko 35 miliónov turistov, v roku 2000, kedy mala Pláž premiéru, to bola iba necelá tretina.

Pláž Kuta, Bali, Indonézia

Po tom ako filipínsky prezident Rodrigo Duterte označil pláže a vodu v mori, obmývajúcu ostrov Boracay za „žumpu“, krajina v roku 2018 oznámila, že nasledujúcich šesť mesiacov uzavrie pre turistov celý ostrov.

Takto vyzerala pláž ešte v roku 2017:

Uzatvorenie bolo súčasťou úsilia o odstránenie závažných environmentálnych škôd, ktoré ostrovné pláže utrpeli v dôsledku veľkého počtu turistov. Portál CNN uviedol, že za desaťmesačné obdobie minulého roka (2017) navštívilo ostrov 1,7 milióna návštevníkov.

Všetko odštartovalo video Brita z roku 2018, plávajúceho medzi plastovým odpadom v oceáne pri Bali. Video sa okamžite stalo virálnym a v dôsledku jeho zhliadnutia si nielen Indonézania, ale aj široká verejnosť uvedomili celý dosah katastrofy.

Vo februári tohto roka portál Aljazeera uviedol, že indonézske letovisko sa topí v odpade, preto úrady pristúpili k ráznemu kroku a zakázali plasty na jedno použitie.

Takto pláž vyzerala:

Pixabay

Podľa prieskumu v časopise Science Journal v roku 2015 je Indonézia po Číne druhým najväčším producentom plastového odpadu po Číne, ktorý ročne prispieva 3,2 milióna ton.

Portál Aljazeera dodáva, že takmer všetko, čo Indonézania kupujú, je zabalené do plastu alebo umiestnené do plastového vrecka. Aj preto sa cieľom rozsiahleho súostrovia stalo zníženie plastového odpadu o 710 percent, do roku 2025.

Pláž Kamilo, Hawaj, USA

Flickr

​Pláž Kamilo, tiež známa ako „Plastová pláž“, je jedným z najšpinavších miest na planéte. Jedným z dôvodov, prečo je taká znečistená, je jej poloha. Nachádza sa totiž blízko k tzv. Veľkému pacifickému košu, čo je miesto zvýšenej koncentrácie morského odpadu, ktorý sa tu nahromadil v severnom tichomorskom kolobehu.

Po znečistení:

Škvrna sa skladá predovšetkým z malých úlomkov rôznych plastov a chemických kalov. Oceán sa aspoň časti z nich zbaví, havajský turizmus však z toho veľkú radosť nemá.

Pláž Pig (Pig Beach), Bahamy

Pixabay

​Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa turisti hrnú na Big Major Cay na Bahamách, je skutočnosť, že na ostrove sa nachádza kolónia divých ošípaných, ktoré voľne plávajú v morskej vode. Odvrátenou stránkou tohto turistického raja je však to, že aj tu príroda dopláca na ľudskú nezodpovednosť.

Dôkazom je prípad z roku 2017, keď tu uhynulo niekoľko ošípaných. Príčinou bolo požitie piesku, ktorého stopy odhalili veterinári v žalúdkoch zvierat. Išlo pravdepodobne o dôsledok toho, že turisti chceli zvieratá kŕmiť, tak im jedlo a potravu nechávali na piesku, uvádza portál National Geographic.

Jeden majiteľ ošípaných dokonca pre portál uviedol, že videl, ako návštevníci dávajú ošípaným dokonca pivo a rum.
Portál Cosmopolitan uviedol aj upozornenie, ktoré sa týka turistov. V ňom upozorňuje na to, že kŕmenie ošípaných prebieha v stanovenom čase a výlučne vo vode.



Popoludní sú už zvieratá unavené a z vody vychádzajú oddýchnuť si na pobrežie. Tam je ich kŕmiť zakázané, aby nedošlo k spomínanému požitiu alebo vdýchnutiu piesku. Zvieratám pomôžete nanajvýš vodou, aby sa predišlo ich dehydratácii.

Pláže na súostroví Galapágy, Ekvádor

Na Galapágy cestujú ľudia z celého sveta. Túžia zhliadnuť exotické druhy zvierat, a odfotiť sa na jednom z najkrajších miest sveta. Prílev cestovného ruchu do kedysi vzdialeného súostrovia tieto druhy poškodzuje, uvádza portál Insider.
Galapágy si podobu a bohatosť svojej fauny a flóry zabezpečili izoláciou od okolitého sveta. To sa však rozmachom turizmu zmenilo.

Pixabay

​Ľudia, ktorí sem totiž cestujú so sebou prinášajú aj druhy, ktoré ohrozujú tie tunajšie. Už v roku 2015 zaznamenali Galapágy viac ako 200-tisíc návštevníkov. Údaj z roku 2017 hovorí, že bolo na Galapágach zdokumentovaných 1 579 druhov zvierat aj rastlín, z ktorých 98 percent prišlo s ľuďmi úmyselne alebo náhodne.

Viac ako 70 percent týchto druhov prúdilo na Galapágy od 70. rokov, keď sa tento raj stal prvýkrát turistickou destináciou a v posledných 40 rokoch to bolo v priemere 27 introdukovaných (nepôvodných) druhov ročne, uvádza portál The Conversation.

Podľa neho bol najbežnejším introdukovaným druhov rastliny a potom hmyz. Najbežnejšou cestou neúmyselného zavádzania druhov bola kontaminácia rastlín. Letecky sa na Galapágy zas dostali hady a vačice a v poslednom desaťročí napríklad rôzne psie plemená či rybky.

Reuters

Agentúra pre biologickú bezpečnosť Galapág (Galapagos Biosecurity Agency) zachytila v rokoch 2015 a 2016 viac ako 14-tisíc zakázaných položiek, z ktorých takmer 70 percent priniesli turisti.

„Cieľom je minimalizovať ďalšie zvýšenie počtu jednoduchých spôsobov cestovania na Galapágy a mieru nových príchodov. Ďalším krokom je vyhodnotiť, ako miestne turistické lode spájajú kedysi izolované ostrovy v Galapágoch, ako minimalizovať ďalšie šírenie škodlivých introdukovaných druhov na toto miesto svetového dedičstva UNESCO,“ uviedol portál.

Problémom je však aj znečistenie, ktoré ohrozuje tunajšie druhy zvierat. Plasty zaplavujú ako more, tak aj pobrežie:

01 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 03:29