StoryEditor

Bratislava ho omrzela, skúsil to na dedine: Unikátnym konceptom láka davy turistov

05.08.2020, 13:31
Autor:
TASRTASR
Spanie v domčeku je zdraviu prospešné, priaznivo vplýva na sliznicu priedušiek či znižuje krvný tlak a zlepšuje zloženie krvi.

Na južnej strane Štiavnických vrchov ponúka svoje služby netypický hotel v tvare šesťuholníka s kapacitou dve lôžka. Ide o včelí hotel, ktorý v obci Uhliská v Levickom okrese poskytuje pre záujemcov dokonalú spojitosť s prírodou.

Netradičnú stavbu, ktorej filozofia spočíva v apiterapii, tu postavil svojpomocne Dušan Budinský. Ako sám uviedol, rád pracuje s drevom a tak navrhnúť a postaviť apidomček v tejto podobe bola pre neho výzva. Chcel, aby sa odlíšil od ostatných, ktoré sú bežne dostupné na trhu.

V galérii si bližšie pozrite jedinečný projekt:

Dnes sem podľa jeho slov mnohí prichádzajú aj preto, aby si lepšie pozreli jeho konštrukciu. Ďalší túto netradičnú stavbu vyhľadávajú, tak ako jej autor, pre pokoj a spätosť s prírodou, ktorú im poskytuje.

"Dlho som žil v Bratislave stresujúcim životom a toto bolo také ukľudnenie. Návštevníkov, ktorí sem prídu, sa snažím naviesť na to, aby sa ukľudnili, uvoľnili. Aby vnímali to, čo sa deje okolo nich a nič viac," hovorí Budinský.

Včelí hotel je postavený z prírodných materiálov, ošetrený ľanovými farbami a jeho tvar kopíruje tvar včelej bunky. Poskytuje oddych na dvoch lôžkach, pod ktorými sa nachádzajú úle, pred domčekom sa nachádza malá terasa. O bezpečnosť sa návštevníci apidomčeka nemusia obávať, letáče sú vyvedené tak, aby sa včely nedostali dovnútra domčeka. "Takže ich prítomnosť je cítiť akurát vibráciami a vôňou, ktorú vydávajú," uviedol Budinský.

V apidomčeku môžu záujemcovia zotrvať niekoľko hodín alebo aj celú noc. "Keď som začal včeláriť, tak bolo pre mňa najkrajšie, keď včelár, u ktorého som začínal, otvoril nado mnou ten včelí úľ a mňa ovanula tá krásna vôňa. Je to možnosť spoznať sa s tými včelami, ako voňajú, aký je ich život. Máme tam literatúru o včelách, takže si môžu návštevníci čo to prečítať," podotkol autor včelieho hotela.

Spanie v domčeku je navyše zdraviu prospešné, čiastočky medu a peľu, obsiahnuté vo vzduchu, priaznivo vplývajú na sliznicu priedušiek. Dýchanie vzduchu vo včelíne zase znižuje krvný tlak a zlepšuje zloženie krvi.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:16