StoryEditor

Spoznajte stred Slovenska, cez zimu má rozhodne čo ponúknuť. Tieto miesta sú toho dôkazom

30.11.2020, 12:24
Autor:
TASRTASR
Stredné Slovensko nie len Banská Bystrica a lyžiarske strediská. Ponúka omnoho viac

Stred Slovenska je bohatý na príležitosti pre lyžiarov, no jeho prirodzené centrá – Zvolen a Banská Bystrica – ponúkajú aj množstvo pamiatok, ktoré možno počas zimných prechádzok navštíviť.

Dominanty stredného Slovenska

Banská Bystrica, krajské mesto so 78-tisíc obyvateľmi, má bohatú históriu spätú s baníckou tradíciou. Významnú kapitolu novodobých dejín pripomína Múzeum Slovenského národného povstania.

Nachádza sa tu tiež Stredoslovenské múzeum v Thurzovom dome. Jednou z najznámejších pamiatok je Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, podobne ako areál Mestského hradu.

Stredoveké centrum mesta bolo v roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.
Dominantou Zvolena – okresného mesta so 42-tisíc obyvateľmi a niekdajšieho centra Zvolenskej župy – je Zvolenský zámok, národná kultúrna pamiatka.

TASR - Ján Krošlák

V neďalekom Višňovského parku sa nachádza kópia jedného z troch pancierových vlakov (Hurban) vyrobených v čase SNP. V meste je tiež Lesnícke a drevárske múzeum.

Zo železničnej stanice, po približne tri kilometre dlhej turistickej značke a náučnom chodníku s desiatimi zastávkami, sa dá dostať k ruinám Pustého hradu.

Aj v blízkom okolí oboch miest možno nájsť niekoľko lyžiarskych stredísk, ktoré by mali byť počas zimnej sezóny otvorené podľa aktuálnej pandemickej situácie.

Možnosti pre lyžiarov

Len 10 kilometrov južne od Zvolena – smerom k známej obci Zaježová – sa v pohorí Javorie pod vrchom Lomné (908 m. n. m.) nachádza lyžiarske stredisko Kráľová.

Je tu k dispozícii päť lyžiarskych vlekov a päť zjazdoviek s dĺžkou dokopy 3400 m a okrem iného aj s možnosťou večerného lyžovania. V lyžiarskom areáli nechýba skiservis, detská lyžiarska škôlka, požičovňa lyžiarskych potrieb, ale aj obľúbené večerné lyžovanie. Milovníci bežeckého lyžovania môžu využiť 10-kilometrovú trať.

TASR - Veronika Klusková

Príjemnú rodinnú lyžovačku v blízkosti Banskej Bystrice ponúka obec Tajov ležiaca iba 7 km na západ od centra krajského mesta. Menší lyžiarsky areál Skicentrum Tajov sa nachádza v nadmorskej výške od 540 do 640 metrov na konci obce.

Ponúka tri vleky a tri ľahké zjazdovky s dĺžkami od 100 m do 540 m, takže je lyžiarsky svah ideálny pre tých, ktorý sa chcú naučiť lyžovať, snowboardovať, pre menej zdatných lyžiarov, ako aj pre rodiny s deťmi.

Selce a Šachtičky

V príjemnom prostredí Selčianskej doliny, kúsok nad obcou Selce a približne 6 km od centra Banskej Bystrice, sa nachádza lyžiarske stredisko Selce-Čachovo.

Ponúka rodinnú lyžovačku na permanentne udržovaných lyžiarskych svahoch, lyžiarsky terén vhodný pre náročného, ale aj začínajúceho lyžiara.

Zjazdovky s celkovou dĺžkou 1,5 km obsluhujú štyri vleky, v ponuke je aj možnosť večerného lyžovania. Deti môžu využiť detský vlek či lyžiarsku škôlku. V stredisku sa nachádza aj 25 km udržiavaných tratí pre bežkárov.

TASR - Dušan Hein

Iba o tri kilometre ďalej smerom k Španej doline leží lyžiarske stredisko Šachtičky. Návštevníci majú k dispozícii sedem tratí so štyrmi "dospeláckymi" vlekmi a jedným lanovým vlekom pre malých lyžiarov. Zimné radovánky si tu môžu užívať aj snowboardisti a bežkári, ktorí majú k dispozícii 14 km bežeckých tratí.

Lyžiarske stredisko Strelníky sa nachádza 25 km od Banskej Bystrice smerom na Brezno, severne od Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Trávnaté pasienky v nadmorskej výške 750 m sľubujú ideálne podmienky pre začiatočníkov aj pokročilých, a tiež pre rodiny s deťmi.

K dispozícii majú dva lyžiarske vleky – pre dospelých s dĺžkou 600 m a pre detských lyžiarov vlek 200-metrový. Stredisko vyhovuje návštevníkom, ktorí vyhľadávajú pokojnejšie miesta s menším turistickým ruchom.

Po lyžiach sa zahrejte

Oblasť Zvolena je spätá so slovenskými zimami a ich históriou aj vďaka dodnes neprekonanému rekordu. Vo Vígľaši-Pstruši zaznamenali 11. februára 1929 doteraz najnižšiu teplotu, aká bola na Slovensku nameraná – ortuť teplomera tu klesla na mínus 41 stupňov.

Na druhej strane však región ponúka aj možnosť sa zohriať v kúpeľoch Kováčová, Sliač a o čosi južnejšie v Dudinciach – pravidlá liečebné či rekreačné pobyty v týchto zariadeniach samozrejme opäť závisia od aktuálnej pandemickej situácie.

01 - Modified: 2020-11-24 10:48:31 - Feat.: 0 - Title: Turistický tip na zimu: Toto miesto spája slovenskú kultúru, výhľady, zážitky aj históriu 02 - Modified: 2020-11-12 10:23:41 - Feat.: 0 - Title: Nové turistické lákadlo: Na Skalke pri Kremnici pribudla lávka s preskleným zakončením
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:04