StoryEditor

Obnovy sa dočkala ďalšia slovenská pamiatka: Pozrite si dnešnú podobu hrobky, v ktorej sa tancovalo

07.06.2021, 09:50
Autor:
TASRTASR
Objekt chce obec využiť na kultúrno-spoločenské účely a skĺbiť v nej kultúru s históriu.

Hrobka rodiny Barkóczyiovcov pod hradom Čičva v obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou podstúpila v uplynulých mesiacoch obnovu. Vďaka skultivovaniu jej okolia je tiež možné jednu z národných kultúrnych pamiatok (NKP) nachádzajúcich sa na hradnom kopci vidieť už zďaleka.

Hrobka, na ktorej sa tancovalo

Ako pre TASR povedal starosta Matej Sabol, obec by v budúcnosti rada nadviazala na jej predchádzajúce využitie ako kultúrneho stánku.

"V hrobke nebol nikto nikdy pochovaný, podľa dostupných informácií slúžila na usporadúvanie tanečných zábav," priblížil Sabol históriu novorománskej hrobky z roku 1906.

S jej obnovou sa vďaka vládnej dotácii začalo v roku 2020, obec ju predpokladala ukončiť do pol roka, no stalo sa tak až túto jar. "Pandémia nám ukázala, ako neuveriteľne sa dajú veci natiahnuť, čakali sme na robotníkov i materiál. Problémom je tiež umiestnenie hrobky," ozrejmil s tým, že jediný prístup k hrobke je peši a len na zrealizovanie hydrodrenáže objektu bolo treba do kopca ručne vyniesť 15 ton kameňa.

Rozsiahla obnova

Ako doplnil Ľubomír Hutka, výkonný riaditeľ občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva, ktoré na obnove hrobky spolupracovalo, zásadným zásahom v rámci projektu bola tiež sanácia strechy.

"Zatekala a bola úplne zarastená náletovými drevinami. Tie sme odstránili a dali novú izolačnú vrstvu," vysvetlil. Obnovu podstúpili aj fasáda a vstupné schody, doplnili sa tiež chýbajúce výplne okien.

V galérii si pozrite dnešnú podobu pamiatky:

V interiéri doplnili chýbajúcu dlažbu replikami pôvodných dlaždíc a vytvorili tu tiež sociálne zázemie. Okolie hrobky vyklčovali a upravili. Keďže sú členovia rodiny, pre ktorých bola hrobka pôvodne určená, pochovaní v jej susedstve a ich hroby obnovili v roku 2019 vďaka finančnej podpore posledného potomka rodiny Barkóczyiovcov, objekt chce obec využiť na kultúrno-spoločenské účely a skĺbiť v nej kultúru s históriu.

Bonus v podobe "Bátoričky"

"Hrobka už slúžila ako výstavisko pre obrazy z výtvarného plenéru a ukázalo sa to ako veľmi dobré podujatie. Moja predstava je však ísť ešte ďalej, z hrobky by sme chceli urobiť audiovizuálne múzeum o histórii spätej s hradným kopcom a obcou," priblížil starosta.

"Bonusom" pre návštevníkov by mala byť vosková figurína Alžbety Bátoriovej, ktorá získala hrad Čičva ako svadobný dar a konala sa tu i jej svadobná hostina. Ako však Sabol podotkol, zveľadenie interiéru hrobky do podoby múzea bude závisieť od možnosti získať na premenu externé zdroje.

Obec sa preto najbližšie sústredí na ďalšie zveľaďovanie jej okolia. Kopec s jediným hradom na území Vranovského okresu v sebe podľa Sabola "ukrýva celú históriu jeho osídlenia", a to v podobe hneď niekoľkých NKP.

Archeologické vykopávky tam preukázali existenciu viackultúrneho starovekého sídliska, prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1270, kostolík Povýšenia svätého Kríža, ako aj podstavec a socha svätého Jána Nepomuckého sú datované do polovice 18. storočia.

"Keď sa nám podarí dostatočne overiť, že kríž, ktorý stojí na skale pred hrobkou, pochádza z 18. storočia, budeme sa snažiť zapísať medzi NKP i ten," uzavrel starosta.

01 - Modified: 2021-05-11 09:00:38 - Feat.: 0 - Title: Betliarsky kaštieľ otvára svoje brány: Na návštevníkov čaká Noc múzeí a galérií
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:48