StoryEditor

Nahliadnite do najlepších hotelových reštaurácií sveta

08.09.2012, 00:00
Autor:
stl, apnstl, apn
Medzi stovku vybraných sa dostala aj česká či maďarská kuchyňa. Najlepšie vraj varia v Paríži.

Ešte pred niekoľkými desaťročiami to bolo jedno z posledných miest, kam by ste sa šli seriózne najesť. Reputácia hotelových reštaurácií sa začala zlepšovať zhruba pred dvadsiatimi rokmi. Dnes, v čase veľkej konkurencie a pretlaku ponúkaných služieb, je doslova nutnosťou dobrého hotela mať aj kvalitnú reštauráciu. Najlepšie takú, do ktorej sa radi vrátia nielen hoteloví hostia, ale aj miestni gurmáni. Vychýrená reštaurácia dodáva hotelu na hodnote a je veľmi dôležitým plusovým bodom.

Server The Daily Meal vydal premiérový zoznam 101 najlepších hotelových reštaurácií na svete. Pri jeho zostavovaní sa riadili nielen michelinovým sprievodcom, ale aj osobnými skúsenosťami redaktorov. Podľa zoznamu sú na tom najlepšie návštevníci Paríža, pretoža metropola Francúzska obsadila s piatimi reštauráciami pomyselnú prvú priečku v rámci miest. Vzmáhajúci sa potenciál Ázie zas potvrduje Peking, kde sa podľa portálu nachádzajú štyri znamenité reštaurácie. Rovnako sa do top listu podarilo prebojovať štyrom newyorským a lasvegaským podnikom. Možno prekvapivo vyznie, že v rámci Britských ostrovov sa podľa autorov zoznamu výborne najete v Škótsku, ktoré zastupujú dve reštaurácie (plus dve z Anglicka a jedna z Írska).


Reštaurácia Al Mahara v luxusnom hoteli Budž al-Arab v Dubaji sa tiež dostala do zoznamu.

Ďalším prekvapením je, že povestná talianska kuchyňa veľmi neuspela (aby sme boli presní, tak geografickom ponímaní), do rebríčka sa dostali len štyri reštaurácie, z toho Fortuny Restaurant v Hoteli Cipriani v Benátkach zavrie svoje brány v novembri a otvorí ich až po rekonštrukcii v marci 2013. Šokom pre niekoho môže byť skutočnosť, že medzi stovkou najlepších nefiguruje jediný podnik z Ruska. Na slovenský zápis si pravdepodobne budeme musieť ešte dlhšie počkať, no do elitnej spoločnosti sa „preboxovala“ Lichfield Café, Restaurant & Bar v pražskom Augustine Hotel. Jedno miesto sa ušlo aj našim južným susedom, ktorých reprezentuje reštaurácia Panoráma v Gellért Hotel v Budapešti.

Ak by sme sa pozreli na celkové skóre podľa kontinentov, tak vyhráva Amerika s 33 reštauráciami (19 v Spojených štátoch, 5 v Kanade a 9 v juhoamerických a karibských krajinách) pred Európou s rovnou tridsiatkou a Áziou (23 reštaurácií). Desať vynikajúcich hotelových reštaurácii nájdete na africkom kontinente a 5 v Austrálii a na Novom Zélande (1).

A čo patrí k tomu „best of best“? Stránka síce poradie neuvádza, no tu je niekoľko tipov od odborníkov, kam sa určite oplatí zájsť:

Joël Robuchon Restaurant, MGM Grand Hotel & Casino, Las Vegas (USA)


Mnohí ju označujú za najlepšiu francúzsku reštauráciu v Amerike. O jej výnimočnosti svedčia tri michelinové hviezdy, 5 hviezdičiek od Forbesu či ocenenie AAA Five Diamond. Na exkluzivite jej pridáva aj obmedzený počet miest, takže rezervácia sa vám nemusí podariť hneď na prvýkrát. K špecialitám patrí napríklad Le Caviar - trojkombinácia kuskusu s kaviárom z jesetera, jemného karfiolového krému a delikátneho želé zo zelenej špargle.


Man Wah, hotel Mandarin Oriental, Hong Kong


Reštaurácia Man Wah ponúka pod taktovkou šéfkúchára Man-Singa to najlepšie z kantónskej kuchyne, ktorá kombinuje tradičné sezónné špeciality s modernými postupmi. Okrem jedla si vychutnáte aj panoramatický výhľad na rušnú scenériu honkongských mrakodrapov.


Le Comptoir, hotel Relais Saint-Germain, Paríž

Táto drobná reštaurácia do bodky napĺňa príslovie, že dobrého nebýva veľa. Samotný hotel v štýle art deco patrí k tým menším, no hojne vyhľadávaným. O jedlo sa stará vyhlásený šéfkuchár Yves Camdeborde. Zvláštnosťou je, že počas víkendov od obeda do 22.00 a cez týždeň pred šiestou večer reštaurácia neprijíma rezervácie, miesto si tak záujemcovia musia vystáť v dlhom rade. Odporúča sa ochutnať výborné paštéty či ďalšie špeciality z lahôdkárstva, povestné sú vraj tiež Camdebordove prasačie nožičky.


Caesar's Restaurant, Hotel Caesar, Tichuana (Mexiko)



Rodné miesto legendárneho Cézar šalátu nemôže vynechať žiadny jeho milovník. Reštaurácia prešla rekonštrukciou, ktorá však verne zachovala pôvodnú podobu. Meno šalátu nedal slávny rímsky cisár, ale niekdajší šéfkuchár Caesar Cardini, Talian pôvodne žijúci v San Diegu, ktorý do Mexika utiekol pred americkou prohibíciou. Podľa jeho dcéry Rosy vraj slávny šalát vznikol 4. júla 1924.


La Marocain, hotel La Mamounia, Marakéš (Maroko)



Jeden z najluxusnejších marockých hotelov ponúka aj excelentnú kuchyňu. Reštaurácia je situovaná v záhrade, z baru je zas nádherný výhľad na mešitu Koutubia. Jedlá reflektujú tradičnú marockú kuchyňu. Navyše, špeciálne jedlá si môžete objednať 24 hodín denne, napríklad tagine z prepeličiek a tekvice.


Cibo Trattoria, Moda Hotel, Vancouver (Kanada)

V centre Vancouveru v umeleckej štvrti rozhodne neobíďte Moda Hotel, teda minimálne tamojšiu Cibo Trattoriu. Ponúka autentickú taliansku kuchyňu z čerstvých a lokálnych surovín. Naozajstný raj pre vyznavačov organických produktov.

 

Acquapazza, Four Seasons Mauritius and Fontaine, Veľká koralová bariéra (Austrália)


Hayma Island Resort v lagúne pri Veľkej koralovej bariére vám vyrazí dych hneď niekoľkokrát. Nádherné prostredie dopĺňa talianska kuchyňa a vína. Možno trochu netradičná kombinácia na tieto končiny, odborníci však tvrdia, že mimoriadne vydarená. Z menu odporúčajú delikátnu hovädziu sviečkovicu alebo plody mora na toskánsky spôsob. Reštaurácia tiež ponúka prispôsobené detské menu.

Inverlochy, Inverlochy Castle Hotel, Torlundy (Škótsko)


V jednom zo zachovaných škótskych stredovekých hradov sa udomácnil hotel s vyhlásenou kuchyňou. K dispozícii sú tri jedálne zariadené originálnym dobovým nábytkom, ktorý vraj panstvu daroval nórsky kráľ. Tradícií sa pridŕža nielen menu ocenené michelinovou hviezdou, zahŕňajúce anglické špeciality v modernom poňatí, ale aj dress code. Do reštaurácie džentlemenov nepustia bez saka a kravaty.

Zdroj: thedailymeal.com

 

 



menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 04:36