StoryEditor

Zahraniční piloti nevedia anglicky, varujú britské úrady

01.10.2013, 00:06
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Letecké úrady vo Veľkej Británii upozorňujú na slabú angličtinu niektorých pilotov, ktorá podľa nich môže ohroziť ľudské životy.


Letecké úrady vo Veľkej Británii chcú upozorniť na problematiku nedostatočnej znalosti angličtiny niektorých pilotov, ktorá podľa nich môže viesť až k vážnemu ohrozeniu na ľudských životoch. Preto nariadili vypracovať štúdiu, ktorá má tento problém podrobne preskúmať. Jej výsledky budú známe do roku 2014.

Množstvo pilotov určite môže potvrdiť skúsenosti s komunikačnými problémami, ktoré nespôsobila technická porucha, ale obyčajný ľudský faktor - a to neporozumenie.

Vzhľadom k tomu, že je angličtina Medzinárodnou organizáciou civilného letectva (International Civil Aviation Organisation - ICAO) uznávaným univerzálnym jazykom v letectve, žiadny pilot ani letecký dispečer sa bez jej znalosti skrátka nezaobíde.

Britské ministerstvo dopravy (Departmet for Transport - DFT) vypočulo obavy Úradu pre civilné letectvo (Civil Aviation Authority - CAA) a objednalo si podrobný prieskum. Ten má odhaliť, ako sú na tom piloti operujúci vo Veľkej Británii a leteckí dispečeri so znalosťami anglického jazyka.

"Niektoré nedávne udalosti nám naznačili, že komunikačné zdatnosti pilotov v (tzv.) leteckej angličtine nie sú vždy na potrebnej úrovni," povedal pre denník The Daily Telegraph hovorca CAA.

Hovorca ďalej uviedol, že tento problém sa zatiaľ pohybuje skôr v rámci neoficiálnych správ, ale vzhľadom k tomu, že je pre CAA najvyššou prioritou práve bezpečnosť, považuje za rozumné preskúmať ho do hĺbky.

Od výskumu si CAA podľa hovorcu sľubuje ucelenejší pohľad na celý problém: "...Očakávame, že nám tento projekt poskytne oveľa jasnejší obráz a odhalí, či sa máme skutočne obávať, alebo nie."

Výskum financovaný DFT pod záštitou bezpečnostného programu UK State Safety Programme povedie doktorka Barbara Clarková, ktorá je lingvistka a antropologička so špecializáciou na leteckú komunikáciu na londýnskej univerzite Queen Mary.

Clarková k tomu pre The Daily Telegraph uviedla: "Tento projekt ukazuje, že Spojené kráľovstvo si je vedomé potreby zachovať jasnú komunikáciu v letectve a považuje to za serióznu záležitosť."

"Väčšina rozhovorov medzi pilotmi a dispečermi sa odohráva bez akýchkoľvek nejasností či nedorozumení, ale aj tak existujú prípady, keď je význam oznámenia nejasný alebo skrátka nie všetci sú ,na rovnakej vlne', a môže sa tak stať chyba," hovorí Clarková.

Taktiež dodáva, že vzhľadom na globálny charakter letectva a rozdielne kultúrne prostredie jednotlivých pilotov a dispečerov je úplne pochopiteľné, že dochádza k nedorozumeniu.

"Projekt chce zistiť, ako môžeme zlepšiť existujúce metódy k zachovaniu zrozumiteľnosti (v leteckej komunikácii) a eliminovať jazykové problémy, ktoré môžu viesť k vážnym nehodám," uviedla vo svojom vyhlásení univerzita Queen Mary s tým, že výsledky výskumu budú známe do budúceho roka.


ihned.cz

01 - Modified: 2005-06-29 19:59:45 - Feat.: 0 - Title: Kauza SND: Tóth môže naraziť
01 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 02 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov 04 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 05 - Modified: 2024-03-17 12:30:00 - Feat.: - Title: Funguje alebo klame? Štúdia preverila, čo vieme o slávnej Wim Hofovej metóde
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 07:26