StoryEditor

Trocha iná dovolenka: Navštívte Afganistan alebo škriatkov na Islande

05.08.2013, 00:00
Autor:
ihned.czihned.cz
Príslovie s jedlom rastie chuť platí aj pre cestovateľov - čím neznámejšia lokalita alebo zvláštnejšia aktivita, tým lepšie.

Server Aol.co.uk prináša tipy na zaujímavú dovolenku. Príslovie s jedlom rastie chuť platí aj pre cestovateľov - čím neznámejšia lokalita alebo zvláštnejšia aktivita, tým lepšie. A tak môžete nahliadnuť pod ruky Irulom pri chytaní hadov v Indii či objaviť krásy nebezpečného Afganistanu.

Chytanie hadov s domorodcami v Indii

Ak sa ubytujete v hoteli Vivanta by Taj Fisherman 's Cove, ktorý nájdete v blízkosti indického mesta Chennai na brehu Bengálskeho zálivu, okoreňte si luxus dobrodružstvom. Hotel, ktorý stojí na mieste, kde kedysi stávala holandská pevnosť, ponúka množstvo zaujímavých aktivít, ktoré si hostia môžu vyskúšať. Tou najneobvyklejšiou je bezpochyby chytanie hadov.

V sprievode príslušníka starého indického kmeňa Irulov, ktorí sa v indickom štáte Tamil Nadu preslávili práve chytaním hadov a potkanov, sa vydáte do tunajších lesov a budete môcť skúseného stíhača pozorovať pri práci. O hady sa nemusíte báť - cieľom odchytu je rýchle odobratie jedu a následné vypustenie zvieraťa. Hadí jed potom poslúži na lekárske účely.

Okrem hadov vás tu čaká aj mnoho ďalších lákadiel. Napríklad korytnačky, ktoré na tunajšie pláže priplávajú od decembra do marca naklásť vajíčka.





Džingischánovým vojakom v Mongolsku

Ako asi vyzeral život vojakov pod vedením drsného bojovníka Džingischána? Presne to sa dozviete pri deväťdennom zájazde, ktorý ponúka cestovná agentúra Responsible Travel. Dobrodružstvo začína v Ulánbátare, kde si vedomosti stredovekého zbrojenia osvojíte najprv teoreticky v tunajšom historickom a vojenskom múzeu. Zvyšok zájazdu už sa ale ide "naostro" - na šírych mongolských pláňach si v dobovej zbroji vyskúšate pravý život Čingischánových vojakov.

Vyrobíte si vlastný luk a šípy, objavíte tajomstvo vojnových taktík a trikov, ktorými Džingischán miatol nepriateľov a samozrejme strávite aj dosť času v konskom sedle. To všetko na pozadí krásnej mongolskej krajiny, ktorej zvuky vás budú každú noc uspávať v dobových stanoch.

 
Opaľovanie na newyorskej pláži

Socha slobody, Broadway, Trump Tower, Central Park, Piata Avenue a samozrejme Empire State Building. Je toľko vecí, ktoré na zozname lákadiel "Veľkého jablka" figurujú, ale kúpanie a opaľovanie na pláži medzi nimi chýba. Teda aspoň v predstavách väčšiny turistov, ktorí do New Yorku mieria. Iste by bolo naivné, pri množstve mrakodrapov, obchodov, divadiel, klubov, galérií atď, prísť do New Yorku s predstavou plážovej dovolenky, ale prečo si aspoň jedno letné popoludnie nezaskočit zaskotačit do vĺn oceánu?

Newyorské pobrežie ponúka cez 20 kilometrov piesočnatých pláží. Najlepšiu z nich nájdete napríklad na Coney Islande v Brooklyne spolu so slávnou promenádou. Ak vás láka surfovanie, vydajte sa na Rockaway Beach v Queense.

Za škriatkov a elfov na Island

Magická krajina Island v sebe skrýva mnoho rozprávkových bytostí schovávajúcich sa v pare gejzírov či ponurých mestských uličkách a čakajúcich na objavenie. Vydajte sa za nimi do mesta Hafnarfjördur, ktoré leží len kúsok od Rejkjavíku. Práve mesto Hafnarfjördur sa samo sebe označuje za baštu elfov, trpaslíkov a iných nadprirodzených bytostí. Tie majú obývať centrum mesta už po stáročia, tak sa nechajte miestnym sprievodcom pri prehliadke s názvom "Skryté svety" zasvätiť do tajov ich života.



 

S oslom po francúzskej krajine


Vskutku neobvyklú dovolenku v prírode ponúka opäť Responsible Travel. Pri týždennom putovaní krajinou južného Francúzska vám okrem sprievodcu budú spoločnosť robiť aj osly - od pradávna dôležití pomocníci človeka. V pahorkatom kraji prerastené zeleňou skutočne oceníte osla ako nového najlepšieho priateľa, ktorý prekvapí silou i bystrosťou.

Ak je pre vás na dovolenke nevyhnutnosťou čistý hotel s kompletným vybavením a pohodlím, dovolenka s oslom asi nebude nič pre vás. Krásou krajiny zmorení pútnici totiž zložia hlavu u niektorého z miestnych farmárov či v chatách lesníka.



 

Za krásami Afganistane


Zájazd do Afganistanu je pre väčšinu ľudí porovnateľné šialenstvo, ako kopať bosou nohou do osieho hniezda. Je vážne veľká škoda, že krajina, ktorá má cestovateľom toľko čo ponúknuť, zostáva kvôli nestabilnej situácii pre väčšinu z nich neuskutočniteľným snom. Odvážnym cestovateľom ponúka Responsible Travel dvojtýždňový poznávací zájazd do Afganistanu.

Počas zájazdu preskúmate ulice Kábulu, prírodné krásy údolia Panjshir či historické pamiatky mesta Bamján, ktoré získalo ohlas vďaka sochám Budhov, ktoré ale boli zničené na začiatku nášho tisícročia Talibanom.

Objavte Severnú Kóreu

Cesta do Severnej Kórey pre vás môže byť životným zážitkom, už len z toho dôvodu, že navštívite jednu z (vinou komunizmu) najizolovanejších krajín sveta. Napriek tomu je možné sa do krajiny dostať a dozvedieť sa niečo o živote ľudí, ktorí tu žijú, a o ktorom väčšina z nás vie len málo.

Spoločnosť Korey Tours, ktorá sídli v Pekingu, ponúka mnoho zájazdov, ktoré vám dovolia nahliadnuť za hranice tajomnej krajiny. Ak dávate radšej prednosť individuálnym zájazdom pre "backpackers" než hromadným zájazdom, spoločnosť ponúka aj túto alternatívu. Kto by si chcel už tak isto nezvyčajný výlet do Severnej Kórey ozvláštniť, môže vyskúšať "Cycling Tour", pri ktorom budete objavovať miestnu krajinu na bicykli. Ak chcete stráviť jeden septembrový týždeň jazdou na bicykli po Severnej Kórei, poponáhľajte sa, záujemcovia sa môžu na zájazd hlásiť len do 7. augusta.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. október 2024 02:27