StoryEditor

Toto sú miesta, ktoré by ste si v Poľsku nemali nechať ujsť

19.08.2014, 00:05
Autor:
macmac
V Poľsku je veľa historických pamiatok, aj keď mnohé z nich zničila vojna. Toto sú tipy na 5 miest, ktoré si treba určite pozrieť.

Krakovu hovoria kráľovský klenot, Gdansku poľský Rotterdam, Lodžu poľský Manchester. Vyše dvetisíc jazier v jednom komplexe, známa mariánska svätyňa, jedna z najstarších soľných baní na svete so závratnou hĺbkou. Návštevník tu nájde aj smutnú časť nedávnej histórie - Osvienčim. Poľsko je krajinou, ktorá poteší historika, milovníka mora i obyčajného turistu, ktorý sa chce len pozerať a nasávať atmosféru. HN pripravila „ochutnávku“ niekoľkých možností.

Varšava

Varšava je hlavné mesto Poľska. V roku 1945 bolo zničené vojskami Wermachtu, po druhej svetovej vojne ho celé museli nanovo postaviť. Narodil sa tu Frederyk Chopin, Franz Liszt či Franz Schubert.
Čo sa oplatí vidieť: Kultúrnym centrom je Divadelné námestie. Určite si pozrite Kráľovský palác, Žigmundov stĺp či  hradný barbakán so zvyškami hradieb. Pozrite si aj Zámocké námestie, ktoré dominuje Staremu Miastu a od roku 1980 je zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zamek Królewski skrýva unikátne obrazy, v Národnom múzeu s na svoje prídu všetci, čo majú radi archeológiu. Palác Wilanów je obdoba francúzskeho Versailles.

Krakow

Krakow je hlavné mesto Malopoľského vojvodstva a leží na hornom toku Visly. Ná bohatú históriu a množstvo stredovekých a renesančných budov. Turistov poteší, že tie najdôležitejšie pamiatky sú blízko seba a nemusíte mať auto.
Čo sa oplatí vidieť: Kráľovský zámok Wawel, ktorý stojí nad riekou Visla, katedrálu s kráľovskými sarkofágmi, židovskú štvrť Kazimierz, v ktorej pred druhou svetovou vojnou tu žili desaťtisíce Židov. Nevynechajte Rynek Glówny, čiže hlavné krakovské námestie, poľskú šikmú vežu Ratusz, Dom súkenníkov (Sukiennice), v ktorom sa kedysi obchodovalo s textilom, Mariacku baziliku, Barbakan (hradby lemujúce Staré mesto, ktoré nahradili niekdajšie vodné priekopy), Collegium Maius - najstaršiu budovu univerzity v Poľsku a ostatné nádherné baziliky a kostoly

Baltské more

Baltské more je aj v lete dosť chladné, a možno aj preto turistami o niečo menej objavené. Voda má tak do dvadsať stupňov a zvyčajne tam fúka vytrvalý vietor.  
Čo sa oplatí vidieť: Za návštevu určite stojí Gdanský záliv. Na juh od neho je najväčší gotický hrad v Európe, Malbork. Pôvodne sa volal Marienburg, postavili ho nemeckí rytieri ako svoje sídlo, zničený bol počas druhej svetovej vojny. Na severozápadnom konci Gdanskej zátoky je jej najkrajšia časť, Helská kosa, turistami je veľmi vyhľadávaná. Od našich hraníc je do Gdanska asi 650 kilometrov.  

Wieliczka

Jedna z najstarších soľných baní na svete sa nachádza v obci Wieliczka, ležiacej v tesnej blízkosti Krakova.  je vytvorená výhradne zo soli. Podzemné jazierka so slanou vodou, ťažobné komory, banské stroje a zariadenia, stáročné drevené konštrukcie výborne zakonzervované podzemnou klímou v bani. Uvidíte priam fantastické podzemné kaplnky so sochami a reliéfmi - samozrejme zo soli.
Čo sa oplatí vidieť: Baňa je už vyše 700 rokov labyrintom tunelov, pričom celková dĺžka tunelov dosahuje asi 250 km, turistická trasa predstavuje asi 3 percentá z tejto dĺžky. Prehliadka trvá asi 2 hodiny a v rámci nej si najprv zídete okolo 30 poschodí a potom prejdete mnohými komorami.  Posledné podlažie sa nachádza v hĺbke 327 m pod zemou. Nájdete tu sochy pápeža Jána Pavla II. v kaplnke sv. Kingi, Mikuláša Kopernika, kráľa Kazimíra Veľkého, ktorý v roku 1368 uzákonil prvý banícky kódex na svete, so všetkými právami a povinnosťami. Najstaršou z kaplniek na turistickej trase je kaplnka sv. Antona. Vytesal ju do soli neznámy baník v roku 1698. V komore Janowice je veľké soľné súsošie s názvom Leľká legenda, ktorého zhotovenie inšpirovala povesť o vzniku bane.   

Čenstochová

V srdci krakovsko-čenstochovskej vrchoviny leží stredne veľké mestečko Česntochová. Táto oblasť je známa najväčšou mariánskou svätyňou v krajine, kláštorom Jasna Gora. Pre väčšinu Poliakov je to mimoriadne dôležité pútne miesto. Dominantou je obraz, známy ako Čierna Madona od svätého Lukáša Evanjelistu, je spájaný s mnohými zázrakmi. Zobrazuje najsvätejšiu Pannu Máriu s dieťatom – Ježišom v ruke. Mária je priamo obrátená k veriacemu, čo podčiarkuje jej dominujúcu tvár.
Čo sa oplatí vidieť: jurské skaly, oltár s darmi pápeža – zlatá ruža, zlaté srdce a ruženec, klenotnica, múzeum.


 

 

Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému výlety v Poľsku

- reportáž zo Zakopaného
- tipy na 10 miest, ktoré treba navštíviť
- stavby a pamiatky, ktoré pri výlete do Poľska uvidíte

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Všetky tipy na top 10 miest v Poľsku nájdete tu.

01 - Modified: 2006-09-20 12:01:11 - Feat.: 0 - Title: Japonský koncern Sony postaví v Nitre nový závod
01 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 02 - Modified: 2024-03-14 10:44:57 - Feat.: - Title: "Situácia je výnimočná, treba sa pripraviť." Varšava chce vybudovať nové protiatómové bunkre 03 - Modified: 2024-03-04 16:18:26 - Feat.: - Title: Okoloidúci jej nepomohli a prizerali sa. Poľskom hýbe úmrtie Bielorusky, ktorú vo Varšave brutálne znásilnili 04 - Modified: 2024-02-24 09:33:26 - Feat.: - Title: Proukrajinskí aktivisti vo Varšave podnikli akciu proti ruským diplomatom. Pred dom vyklopili tony hnoja 05 - Modified: 2024-02-05 11:39:09 - Feat.: - Title: Starosta Varšavy Trzaskowski bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:09