StoryEditor

Udalosti, ktoré nesmiete v máji zmeškať

01.05.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Šialené naháňanie syra či veľkolepý sprievod slonov. Ponúkame sedem tipov na májové festivaly.

Kentucky Derby, USA – 3. máj


Hoci hlavný dostih v rámci Most Kentucky Derby na 1,25 míle zvládnu kone do dvoch minút, celé derby je veľkým sviatkom zahŕňajúcim množstvo sprievodných aktivít. Tradične sa popritom popíja takzvaný mint julep – kokteil z bourbounu, mäty a cukru a na záver sa vyhlási víťaz kytice 564 červených ruží. Najprestížnejšie dostihy v Severnej Amerike sa konajú od roku 1875. 
 

Čeung Čau Bun Festival, Čína – 3. - 7. máj

Tenký ostrov Čeung Čau pri Hong Kongu okolo sviatku Buddhových narodenín priam expoloduje oslavami. Tie zahŕňajú akrobatické predstavenia, veľké sprievody s takzavnými levími tanečníkmi a deťmi v kostýmoch balancujúcimi na tyčiach. Ale zlatým klincom je súťaž v oberaní žemlí. Tri vysoké bambusové veže sú nahusto pokryté žemľami a odvážlivci sa ich snažia čo najviac pozbierať na znamenie šťastia.

 


Cinco de Mayo, USA – 5. máj

Napriek častej mýlke Cinco de Mayo nie je oslavou nezávislosti Mexika. Sviatok pripomína víťazstvo mexických jednotiek v roku 1862 v bitke pri Pueblo, keď krajinu okupovalo Francúzsko. Oslavuje sa najmä v oblastiach s veľkou mexickou populáciou (prvýkrát to bolo na území Kalifornie). Cinco de Mayo je charakteristický ľudovým tancom, hudbou známich mariachi a, samozrejme, množstvom mexického jedla a margarity. V Denvere v Colorade, odkiaľ je táto fotografia, oslavy zahŕňajú varenie zeleného čili a súťaž v jedení tacos. V San Diegu je to zas skôr o flamencu, alegorických vozoch a pivných záhradách.

 


La Feria de Abril, Španielsko – 5. - 10. máj

Hlavný festival v Seville väčšinou pripadá, tak ako to jeho názov naznačuje, na apríl. Určujúcim je však dátum Veľkej noci, pretože sa koná dva týždne po nej. Tento rok je teda z aprílového festival májový. Počas dňa sa časť mesta Los Remedios zaplní hudbou a tancom, v noci sa oslavy presunú do viac ako 1 000 takzvaných casetas, rozumej stánkov. Tie nezriedka vlastnia jednotlivé rodiny, ktoré sa v nich stretávajú s priateľmi pri tapas a rebujitos (je to tradičný festivalový koktail pripravovaný zo sherry). Známe sú tiež tunajšie konské záprahy, ktoré sa prezentujú v uliciach, a tiež bohatá flamenco scéna. 
 

 

Thrissur Pooram, India – 9. máj

Žiadny sprievod slonov nie je viac prepracovaný ako Thrissur Pooram v južnej Indii. Založil ho ešte v roku 1798 Raja Rama Varma, maharadža z Cochinu. Oslavy zapájajú 10 lokálnych chrámov zasvätených bohovi Šiva a hlavný chrám Thrissur v Kerale. Najväčšou atrakciou festivalu sú však slony. Každé z 30 zvierat je pomaľované a ozdobené zlatými ornametnmi a farebnými prikrývkami. V uliciach ich sprevádza ohňostroj a perkusie.

 


Waisak Day, Indonézia – 15. máj

Waisak Day oslavuje narodenie Buddhu, ktoré môže v rôznych regiónoch padnúť na rôzne dni. Zvlášť slávnostný ráz majú oslavy v centrálnej Jáve. Tisíce budhistov z celého sveta sa schádzajú v chráme Borobudur, pamiatke zapísanej v UNESCO a zároveň najväčšom budhistickom monumente, aby sa tu modlili. Procesia pútnikov a mníchov dorazí do kláštora v noci nasledovaná zástupom sviečok, roztrúsenými kvetmi a oslavnými spevmi. 

 

Cheese-Rolling Festival, Veľká Británia – 26. máj

Jednými z najbláznivejších pretekov na svete je každoročný Cheese-Rolling Festival v meste Cooper’s Hill v anglickom Gloucestershire. Jeho tradícia siaha až do 19. storočia. V každom z piatich behov sa dolu kopcom kotúľa trojkilové koleso syra Double Gloucester, vyrobené ručne miestnym syrárom. To spustia sekundu predtým, ako na trať pustia súťažiacich. Prvý, kto sa dostane naspodok kopca, vyhráva syr. No keďže 90-metrový kopec je poriadne strmý, utekať po ňom dolu nie je veľmi jednoduché. Kvôli častým zraneniam súťaž oficiálne zrušili v roku 2011. No neoficiálne stále prebieha, najmä vďaka nadšeniu dobrovoľníkov.

Zdroj: bbc.com

 

 

01 - Modified: 2006-04-27 14:12:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchovej druhý rozchod s trénerom Searsom
01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-03-23 08:44:19 - Feat.: - Title: Legendárna „embéčka“ má 60 rokov. Za raritné verzie dnes dostanete aj 40-tisíc eur 05 - Modified: 2024-03-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Vera ukazuje, že vek je len číslo. Namiesto nudnej oslavy 103. narodenín jej v domove dôchodcov usporiadali rave párty
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:32