StoryEditor

Nepál chce odlákať turistov z Mount Everestu. Bude prenajímať hory

19.03.2014, 10:31
Autor:
iHNediHNed

Súkromné ​​turistické agentúry, vrátane zahraničných, zrejme dostanú do "prenájmu" vybrané vrcholky nepálskych veľhôr. Chudobná ázijská krajina sa týmto spôsobom snaží zvýšiť svoje zisky z horolezeckej turistiky a zároveň aspoň trochu zmierniť prevádzku na najvyhľadávanejšej hore Mount Everest. "Diskutujeme o prenájme nových vrcholov. Sme otvorení ako domácim nepálskym firmám, tak súkromným zahraničím spoločnostiam," opísal plán hovorca nepálskeho ministerstva pre turistiku, Mohan Krišna Sapkota .

Ak vláda návrh schváli, krajiny agentúram ponúknu cez tri stovky hôr, ktoré zatiaľ nie sú pre turistov prístupné. Každá firma by dostala do "správy" jeden či viac vrcholkov s tým, že by zároveň mala exkluzívne práva voziť na ňu návštevníkov a vyberať poplatky. Zodpovedala by ale zároveň za jej upratovanie. Nepál teraz na poplatkoch od horolezeckých výprav zarába 3,3 milióna dolárov ročne. Na horskej turistike sú v krajine závislé aj desaťtisíce hotelov, horských sprievodcov a nosičov.





Profesionál "predá" hory lepšie
Nepál vlastní osem zo štrnástich najvyšších hôr sveta, čo je pre väčšinu ľudí hlavný dôvod, prečo do krajiny chodia. Trek v Himalájach mala za cieľ viac ako polovica z 230-tisíc minuloročných návštevníkov. Z celkových 3310 hôr, ktoré v krajine sú, ale Nepál zatiaľ sprístupnil na komerčné horolezectvo len 310.

Väčšina peňazí, ktoré Nepál zo správy hôr zarába, však pochádza z Mount Everestu, ktorý je ale stále viac preťažený a znečistený odpadkami. Len vlani sa jeho vrchol pokúsilo zdolať 810 ľudí, vyše 500 úspešne. Od zahraničných firiem si Nepál sľubuje, že dokážu účinnejšie propagovať u turistov aj iné vrcholy ako práve Everest. "Profesionáli zo súkromného sektora vedia predávať lepšie ako štátny sektor. Majú globálne siete klientov a dokážu priviesť do Nepálu viac horolezcov a turistov," domnieva sa šéf Nepálskej horolezeckej asociácie Ang Tšering Šerpa citovaný denníkom Guardian.

Zoznam ani počet hôr, ktoré budú firmám ponúknuté, vláda zatiaľ nespresnila. Médiá špekulujú o čísle 326. Stále je to ale predmetom diskusií ministerstva financií a turistiky, ktorá v snahe prilákať viac turistov mení zároveň cenovú politiku na Mount Evereste.

Poplatky zlacnejú
Pre najpopulárnejšiu jarnú sezónu na budúci rok napríklad zlacnie poplatok za jednotlivca z 25-tisíc na 11-tisíc dolárov. Zrušia naopak zľavy, ktoré predtým poskytovali výpravám - sedemčlenná skupina napríklad platila za povolenie k výstupu len 70-tisíc dolárov. To podľa nepálskej vlády nútilo horolezecké výpravy, aby sa organizovali do skupín za každú cenu. A v jednej výprave potom často končili ľudia s celkom odlišnými schopnosťami a skúsenosťami. "Na horu prilákame viac ľudí, zároveň to ale budú menšie tímy a jednotlivci, ktorí budú mať väčšiu mieru slobody," povedal Madhusudan Burlakoti, šéf nepálskeho odboru pre horskú turistiku.

Vláda po novom každému návštevníkovi ukladá, aby pri návrate do základného tábora mal pri sebe aspoň osem kilogramov nákladu a odpadu - teda približne rovnaké množstvo, ktoré podľa odhadov vlády priemerný lezec vynesie hore. "Nikoho teda nenútime, aby zbieral odpadky po iných," zdôrazňuje Burlakoti. Vláda zároveň dá zľavu domácim záujemcom. Nepálski občania zaplatí za licenciu len 750 dolárov.

ihned.cz

01 - Modified: 2006-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nadal zastavil stroj menom Federer
01 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 02 - Modified: 2024-02-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Nepálu došla trpezlivosť, ich hory doslova smrdia. Horolezci si budú musieť odnášať svoje výkaly z Everestu 03 - Modified: 2024-02-04 07:36:02 - Feat.: - Title: Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, hlavným problémom zostáva vetrom previaty sneh 04 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Drevo a kov medzi horami: Žiadne zbytočnosti v tomto víkendovom dome nenájdete, len funkčnosť a útulnosť 05 - Modified: 2024-01-29 12:32:39 - Feat.: - Title: Dvojročný Brit je pravdepodobne najmladší človek, ktorý dosiahol základný tábor Everestu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:19