StoryEditor

Adrenalín, ktorý musíte zažiť. V talianskych priesmykoch

06.10.2014, 14:44
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Mestečko Sterzing čiže taliansky Vipiteno v Južnom Tirolsku má výhodnú polohu. Je len kúsok za Brennerským priesmykom a možno z neho vyrážať za úžasnou prírodou, k rieke, do bane či dokonca medzi rozorvané mramorové skaliská. Je to staré mestečko, ktoré svoju najväčšiu slávu zažilo v stredoveku, kedy zbohatlo ťažbou striebra. Hoci centrum s historickými pamiatkami prejdete za chvíľu, nudiť sa tu nebudete. Preteká tadiaľ ľadovcová rieka Eisack, na ktorej by bolo hriech nevyskúšať divoký rafting.

Tento adrenalínový zážitok sa dá prežiť aj s deťmi. Zabudnite ale na tričko a kraťasy, s ktorými si vystačíte na Vltave. Tu si oblečiete neoprén, záchrannú vestu aj helmu. Kamene ukryté vo spenenej vode môžu byť nebezpečné. Všetko vybavenie požičiavajú u Tigrov. Tak sa volá tunajší raftingový klub, ktorý vedie majster sveta v kanoistike a skúsený športovec Robert Schifferle. V dodávke vás odvezie k rieke kúsok za mesto, tam vysvetlí základy pádlovania aj to, čo robiť, keby ste do divokej rieky náhodou spadli. Robert väčšinou tiež sám turistov na rafte sprevádza a robí kormidelníka.

Tak a ide sa na to. Najskôr odstrčíte raft od brehu a necháte sa unášať prúdom. Niekedy je potrebné poriadne zabrať pádlom, chvíľami čelíte sprškám ľadovej vody, ale nájdu sa chvíľky, kedy sa môžete aj len tak rozhliadať po okolitých horách, ktoré vás neustále sledujú. Jazda trvá vyše hodiny a zdoláte pri nej 12 kilometrov. Končí sa na malej pláži, kde čaká auto, ktoré vás aj loď odvezie späť do Sterzingu. Možno si objednať ešte 18-kilometrovú trasu, tú už však nemôžete absolvovať s deťmi. V ponuke je dokonca aj trasa dlhá 22 km, ale tá je len pre zdatných vodákov.




Ak vám divoká voda učarovala a chcete pozorovať jej silu, vypravte sa na prehliadku tiesňavy Gilfenklamm pri dedinke Stange. Od Sterzingu je to pár kilometrov. Tu loď potrebovať nebudete, zato sa hodí dobrý fotoaparát. Potok Ratschingser Bach sa prediera medzi skalnými stenami a s ohlušujúcim hukotom sa cez vodopády rúti dole do údolia. Cesta tiesňavou hore, keď prekonávate 175 metrov prevýšenia, trvá asi hodinu a meria dva a pol kilometra. Najprv sa ide lesom, potom sa cesta stále zužuje, až sa objavia drevené chodníky. V závere, v tej najužšej časti, sa prechádza vytesanou časťou v mramorových skalách a je nutné sa veľmi opatrne vyhýbať vracajúcim sa turistom. Malý priestor môže u niekoho až vyvolať závraty. Na konci tiesňavy môžete počkať na autobus, ktorý vás zvezie späť do dediny, ale väčšina ľudí volí cestu späť po rovnakej trase. Dole je to samozrejme rýchlejšie, niečo vyše pol hodiny.

Je to jediná tiesňava na svete, ktorá je zapustená hlboko v bielom mramore. Hoci bola otvorená už v roku 1896 ako "Tiesňava cisára Františka Jozefa", málo sa o nej vie. Turisti ju môžu navštíviť od mája do konca októbra, potom ale cesta zľadovatie a môže byť nebezpečná. A ešte raz voda, tentoraz na kúpanie. Vo Sterzingu je pekné vodné centrum Balneum s niekoľkými bazénmi, vnútornými aj vonkajšími, vírivkou a saunovým svetom.

Možno už ste ich videli niekde na fotkách alebo na pohľadniciach. Vysoké biele skalné vrcholky dolomitského masívu Geisler / Le Odle. Vydajte sa priamo pod ne do národného parku Puez-Geisler / Puez-Odle, kde je stovka kilometrov turistických trás. Ešte pred tým ale môžete vyskúšať lanový park Villnöss, kde sa bude páčiť určite hlavne deťom. Čaká tu päť prekážkových trás v rôznych výškach s visutými mostami, kladinami, pozemnými lanovými dráhami a inými atrakciami. Ochranná prilba a istiace pás sú povinné, všetko dostanete pri vchode. Deti do 14 rokov majú vstup povolený len v sprievode dospelej osoby. Počas leta je otvorené denne, v septembri a v októbri (rovnako ako od apríla do konca júna) na objednávku.



V dedine St. Magdalena je moderné informačné centrum, kde sa zadarmo zoznámite so vznikom Dolomitov, tunajšími zvieratami a rastlinami. Pre deti ide o zábavnú expozíciu, je interaktívny, všetko si môžu vyskúšať, ohmatať. Trebárs aj parožie alebo kožu rôznych divokých zvierat. Kúsok ďalej nad dedinou je parkovisko, z ktorého sa vyráža na turistické trasy národného parku. Pre rodiny s deťmi je ideálna tá najnovšia, volá sa náučný chodník ZANS / Zannes. Je bezbariérová, takže ju zvládnete v pohode aj s kočíkom. Dlhá je 2,4 kilometra, ale keď prechádzku pretiahnete až k horskej chate Glatschalm, ležiacej na úpätí masívu, nebudete ľutovať. Výborne tu varia.

A ešte jeden tip na rodinný výlet v tejto časti severného Talianska, kde sa hovorí hlavne nemecky. Nad osadou Ridnaun je jeden z najvyššie položených baní v Európe. Nachádza sa v nadmorskej výške 2000 a 2650 metrov v srdci Álp. Baníci tu v drsných klimatických podmienkach pracovali takmer tisíc rokov a zo zeme dolovali striebro, olovo a zinok. Baňa bola definitívne uzavretá v roku 1985 a postupne sa premenila na múzeum, ktoré ponúka interaktívnu prehliadku. A to ako samotnej bane, tak aj tej časti, kde sa z hornín vzácne kovy získavali. Uvidíte tu stredoveké i moderné techniky, ktoré vám vysvetlia sprievodcovia, ktorí sú často potomkami miestnych baníkov.

Koľko čo stojí
Rafting na Eisack stojí 40 eur za osobu. Deti platia 32 eur.
Tiesňava Gilfenklamm je otvorená od mája do konca októbra, potom cesta zľadovatie a môže byť nebezpečná. Platí sa tu vstupné, a to 3,5 eura za dospelého a 1,5 eura za deti
Vodné centrum Balneum vo Sterzingu - vstup na tri hodiny vyjde na 8 eur pre dospelých a 5 eur pre deti.
Strieborná baňa Rindnaun Schneeberg je od apríla do novembra otvorená od utorka do nedele od 9:30 do 16:30 hodín. Cena vstupného je od 10 do 35 eur za dospelého a od 4 do 15 eur za dieťa do 14 rokov podľa typu prehliadky.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SÚŤAŽ O KNIHU
01 - Modified: 2021-09-30 10:00:57 - Feat.: - Title: Hra alebo skutočnosť? Ride 4 je motocyklový simulátor nerozoznateľný od reality 02 - Modified: 2021-08-26 14:40:39 - Feat.: - Title: Explózia pred letiskom v Kábule. Neznámi páchatelia strieľali aj na evakuačné talianske lietado 03 - Modified: 2021-08-07 12:58:25 - Feat.: - Title: Zatkli 70-ročnú šéfku neapolského mafiánskeho klanu. Malé dievča, ako ju prezývali, netúžilo po sláve, ale po moci 04 - Modified: 2020-01-22 11:42:07 - Feat.: - Title: To je ale dobrota! Recept na tortellini s lesnými hríbmi v paradajkovej omáčke 05 - Modified: 2019-08-21 07:57:55 - Feat.: - Title: Nová kríza v eurozóne nehrozí, myslí si nemecký minister financií
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:23