StoryEditor

„Dobrodošli“. Aj na rafting, ale aj pamiatky

07.07.2014, 00:05
Autor:
turtur
Leto s HN - Chorvátsko. Predstavujeme vám obľúbenú destináciu Slovákov pri Jadrane, kam sa pohodlne dostanete aj autom.

Chystáte sa toto leto na dovolenku k moru? HN vám počas tohto týždňa predstavia päť obľúbených destinácií Slovákov, kam sa pohodlne dostaneteaj autom. Prvou krajinou je Chorvátsko.  

Ostrov Korčula

Mena/kurz:  

chorvátska kuna HRK – 1 euro = 7,576 kuny (30. júna 2014)

Trasy 

Príklad: Bratislava – Split
Kratšia trasa: Slovensko – Rakúsko – Slovinsko – Chorvátsko – 830 km/7,5 hod.
Dlhšia trasa: Slovensko – Maďarsko – Chorvátsko – 858 km/8 hod.
Obe trasy vedú krajinami, ktoré majú spoplatnené cesty a majú aj úseky s obmedzeným použitím alebo súkromné cesty. 

Priemerná cena benzínu 

Slovensko: 1,502 eura, Rakúsko: 1,434 eura, Slovinsko: 1,498 eura, Maďarsko: 1,341 eura, Chorvátsko: 1,471 eura 

Priemerná cena nafty

Slovensko: 1,361 eura, Rakúsko: 1,1329 eura, Slovinsko: 1,377 eura, Maďarsko: 1,370 eura, Chorvátsko: 1,363 eura

Rýchlosť 

Najvyššia povolená rýchlosť v obci 50 km/h, mimo obce 80 km/h, na cestách 1. triedy 100 km/h, na diaľniciach 130 km/h, pre motorové vozidlá ťahajúce obytný príves 80 km/h, pre autobusy a autobusy s ľahkým prívesom 80 km/h.

Diaľničné známky

Rakúsko: 10-dňová 8,50 eura, 2-mesačná 24,80 eura
Slovinsko: týždňová 15 eur, mesačná 30 eur
Maďarsko: 10-dňová 9,50 eura
Chorvátsko: Platí sa mýto podľa prejdených kilometrov

Užitočné rady pred cestou:

Slovenskí občania cestujú s platným slovenským cestovným pasom alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad.

So zvieraťom možno cestovať, len ak má cestovný pas, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie zvieraťa. 
V prípade dopravnej nehody a škody na vozidle treba žiadať od polície záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a bude potrebný aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o dopravnej nehode nie je k dispozícii na mieste nehody, ale na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo, asi o 2 až 3 dni.

Podľa ich priestupkového zákona, ak nezaplatíte peňažný trest v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, okamžite sa zamieňa trestom odňatia slobody. Ak priestupca zaplatí v určenej lehote dve tretiny peňažného trestu, zaplatil akoby celý peňažný trest. Zaplatiť môžete aj na mieste priestupku vo výške polovice peňažného trestu. Ak však akúkoľvek pokutu uhradíte do troch dní, stačí uhradiť iba polovicu pokuty a zaplatíte akoby celý peňažný trest.


Tipy na pobyt   

   Rajská pláž, Lopar – ostrov Rab
Ostrov Rab ponúka pláže najmä pre rodiny s deťmi – od skalných útesov až po pieskové pobrežie. K tým najkrajším patrí dva kilometre dlhá Rajská pláž na Loparskom polostrove. Ponúka jemný piesok a čistú vodu, ktorá sa zohrieva až na 28 stupňov Celzia. More je tam pomerne plytké, ešte 500 metrov od brehu siaha dospelému človeku po pás. Kúsok od brehu sú borovicové háje, teda príjemný tieň. 

 

   Punta, Omiš – Stredná Dalmácia 
Raj pre deti nájdete v Omiši, iba pár kilometrov južne od Splitu. Na prevažne kamenistom chorvátskom pobreží je tamojšia pláž totiž výnimkou, tvorí ju jemný piesok, ktorý tam nanosila rieka Cetina. Pláž je dlhá viac ako kilometer a iba veľmi pozvoľna sa zvažuje do mora. Prístup na pláž je veľmi dobrý a na vysokej úrovni je aj vybavenosť. 


Orientačné ceny ubytovania  

Za apartmán: od 28 do 96 eur/noc
Hotely: od 20 eur/osoba/noc
V Chorvátsku sa platia pobytové taxy, obyčajne v cestovnej kancelárii. Výška býva od 0,50 do 1,50 eura/deň. Orientačné ceny v obchodoch (v kg): vajíčka (10 kusov) – od 1,32 eura, cukor – od 0,75 eura, ryža – od 0,78 eura, banány – od 1,45 eura, jablká – od 0,79 eura, paprika – od 1,97 eura, čokoláda – od 0,88 eura, čipsy – od 1,32 eura, hovädzia pečienka bez kosti – od 7,23 eura, mleté mäso – 3,94 eura


Ďalšie zaujímavé miesta 

   Elafiti – drahokam Dubrovníckej riviéry 
Na západnej strane Dubrovníka je súostrovie Elafiti. Ak chcete zažiť pravú stredomorskú atmosféru, tak si nedajte ujsť návštevu najznámejších ostrovčekov Šipan, Lopud a Koločep. Privítajú vás čerstvý morský vzduch, farby a vôňa stredomorskej bujnej vegetácie, hustých borovicových lesov, pomarančovníkov a olivovníkov. Väčšina ostrovov je neobývaná. Nájdete tam tiché a skryté zátoky a pláže. Jedným z najznámejších je piesočná pláž Šunj na ostrovčeku Lopud. 

Elafitské súostrovie skrýva cenné kultúrne a historické dedičstvo – kostoly, kláštory, vily zo stredoveku a z renesancie. Pre milovníkov súčasného umenia býva v letných mesiacoch na ostrove Lopud Umelecký pavilón Your Black Horizon. Ostrovy sú spojené s trajektom z Dubrovníka. 

Stari Grad – najstaršie mesto Chorvátska
Stari Grad založili ho grécki kolonisti v roku 384 pred naším letopočtom. Medzi mnohými pamiatkami, ktoré svedčia o zaujímavej minulosti, nájdete renesančnú vilu básnika Petra Hektorovićova s jazierkom a so záhradou s exotickými rastlinami. Ak prídete do Starého Gradu v auguste, môžete sa zúčastniť na slávnom medzinárodnom plaveckom maratóne, ktorý sa koná už štyridsať rokov, alebo na Faropise – medzinárodnom festivale literatúry. Miestnou pochúťkou je starogrojski perník – dezert s domácim medom a olivovým olejom.  

  Rafting na Cetine   
Mesto Omiš v srdci Dalmácie je známe ako bývalé sídlo pirátov. Nachádza sa medzi Splitom a Makarskou. Je to zaujímavé spojenie mora, vrchov a rieky. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Omišu je rafting na rieke Cetina. Vyhľadávajú ju fanúšikovia extrémnych športov. Počas raftingu sa ide cez vodopády, pričom plavba trvá 3 až 4 hodiny. Omiš vyhľadávajú aj milovníci voľného lezenia. Štyridsať horolezeckých chodníkov, ktoré sú prispôsobené pre začiatočníkov, ako aj pokročilých lezcov prispieva k aktívnemu stráveniu dovolenky.  


Suveníry z Chorvátska 

Víno, Rakija, Cesar, Travarica
Bez fľaše chorvátskeho vína alebo koňaku Cesar sa domov nevracajte. Národné nápoje raki a rôzne likéry dostanete kúpiť v klasických, ale aj v zaujímavo dekorovaných fľašiach s rôznym objemom.

Koreniny, bylinky, levanduľa, čaje... 
Gazdinky sa určite potešia voňavej levanduli, koreninám v nápaditých baleniach, ktoré lahodia nielen chuťovým pohárikom, ale aj očiam. Pekný, praktický a vhodný darček pre mamu, babku, svokru či kolegyňu... Nezabudnite na olivový olej. Výťažky z olív sa pridávajú aj do kozmetických prípravkov. Populárne sú kvalitné olivové mydielka. 


Vedeli ste o Chorvátsku, že...

1.
Hum je najmenšie mesto na svete?
V chorvátskej Istrii majú svetovú raritu. V meste Hum žije iba 17 ľudí. Guinnessova kniha rekordov pozná Hum ako najmenšie mesto na svete. Na severozápade Chorvátska, približne sedem kilometrov od mesta Roč, je malá opevnená usadlosť, ktorú historické pramene spomínajú už na začiatku 12. storočia. V Hume si môžete naplno vychutnať atmosféru stredovekej architektúry – mestské múry a do nich začlenené domy či Kostol svätého Jeronima. V kostole sú okrem iného aj nápisy v hlaholike. 

Mesto Hum 

2.
Ak chodíte na huby, vyberte sa do lesov okolo mesta Buje. Možno sa aj vám podarí nájsť niečo podobné ako Giancarlovi Zigantemu a jeho psovi Diane. Giancarlovi sa totiž za výdatnej pomoci psa menom Diana podarilo pri Buje nájsť najväčšiu hľuzovku na svete. Vážila 1,31 kilogramu.

3.
Biely dom (USA) je postavený z chorvátskeho kameňa?

Pučišća je dedina na ostrove Brač, ktorá má približne 2 300 obyvateľov. Väčšina z nich pracuje v miestnom kameňolome. A práve ním je Pučišća známa po celom svete. Vzácny bračský biely kameň sa používa na celom svete pri stavbe výnimočných budov. Za hlavný stavebný materiál si tento kameň vybrali aj Američania pri budovaní Bieleho domu.   

4. 
Kravatu vymysleli Chorváti?

Kravatu vymysleli Chorváti, ale marketing tomuto kúsku odevu urobili Francúzi. Približne v roku 1630 sa francúzsky kráľ Ľudovít XIII. rozhodol na svoje vojenské výboje využiť chorvátskych žoldnierov. Tí pripochodovali do Paríža so zvláštnymi šatkami okolo krku. Netrvalo dlho a zo šatiek sa stala módna záležitosť. Dôkazom chorvátskeho pôvodu kravaty je aj jej samotný názov. Slovo „kravat“ má síce pôvod vo francúzštine, ale išlo o pozmenenú výslovnosť slova „Croate“ (Chorvát). Chorváti každý rok (18. októbra) oslavujú kravatový deň. 

5.
Marco Polo sa narodil na ostrove Korčula?

Hoci to nie je isté, Chorváti sa radi pochvália, že Marco Polo je ich rodák. Historici sa nedokážu dohodnúť nielen na tom, kde sa narodil, ale ani kedy sa narodil. Väčšina z nich však tvrdí, že pochádza z Talianska. Jedno je však isté. Ostrov Korčula zohral v jeho živote významnú úlohu. V roku 1294 sa na tomto ostrove odohrala bitka medzi Benátkami a Janovom. Marca Pola v tomto boji zajali a poslali do väzenia v Janove.


Zdroj: autovia.sk, ndsas.sk, nbs.sk, supermarketi.info

01 - Modified: 2006-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovan mieri na najvyššie méty
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci?
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:00