StoryEditor

Legendy aj zábava. Vyskúšajte naše hory

29.06.2013, 00:00
Autor:
aszasz
Prinášame tri tipy na zaujímavé túry a originálne destinácie, ktoré by si aspoň raz v živote mal "obšlapať" každý jeden Slovák.

Kráľova hoľa

Tento najdlhší horský hrebeň je ospevovaný v slovenských legendách, básniach i povestiach. Strechu Slovenska opisuje napríklad aj Samo Chalupka či Štúrovci.
Ak budeme trochu praktickejší, Kráľova hoľa je najvyšší vrch Kráľovohoľských Tatier, východnej časti Nízkych Tatier a patrí k tým najnavštevovanejším. Hovorí sa, že by na ňu mal vyliezť každý Slovák. A jeden z dôvodov je aj jedinečný výhľad na Spiš, Vysoké Tatry, Liptov ale aj Horehronie. Na vrchole je od roku 1960 televízny a rozhlasový vysielač.



Túra: Na Kráľovu hoľu z obce Šumiac
Náročnosť: vysoká
Dĺžka: 5,1 km
Čas túry: 3:05 h
Zaujímavosti: Pekná trasa vedúca z obce Šumiac cez Predné sedlo na Kráľovu hoľu, ideálna na zimný výstup so skialpinistickým výstrojom, množstvo výhľadov
Priebeh trasy: Šumiac - Predné sedlo - Kráľova hoľa
Tip HN: Určite nevynechajte svojráznu obec Heľpa,  leží v azda najmalebnejšej časti povodia Hronu.

Slovenský raj
Turisti túto časť Slovenska milujú. A niet sa čo čudovať – nájdete tu okolo tristo kilometrov značkovaných turistických a päť náučných chodníkov. Prechod tiesňavami ozvláštňujú svojrázne rebríky, mostíky, reťaze aj lavičky. Menších členov rodiny poteší množstvo spevavých vtákov a dravcov. V Národnom parku totiž žije 165 chránených či ohrozených druhov zvierat.



Túra: na Tomášovský výhľad s návratom Prielomom Hornádu
Cena: orientačná cena vstupu 1,50 eura a deti za 50 centov.
Náročnosť: stredná
Dĺžka: 7 km
Čas túry: 2:15 h
Zaujímavosti: skalné útvary Ihla, Kazateľnica, Tomášovský výhľad, Prielom Hornádu
Priebeh trasy: Čingov – Čingov Ďurkovec – Tomášovský výhľad – Pod Tomášovským výhľadom – Biely potok, rázc. – Biely potok, ústie – Lesnica, ústie – Čingov
Tip HN: nájdete tu aj 350 jaskýň (čo je najvyššia koncentrácia jaskýň na Slovensku), ale pre verejnosť je prístupná iba unikátna Dobšinská ľadová jaskyňa.
zdroj: slovensky-raj.sk

Donovaly
Tieto hory už dávno nie sú len zimným strediskom. Pri údolnej stanici lanovky Nová hoľa nájdete letné adrenalínové centrum s dominantnou atrakciou: tobogánovou bobovou dráhou, lanovým parkom, umelou lezeckou stenou, bungee trampolínami, klasickými trampolínami a od leta 2013 aj nafukovacím hradom. Donovaly ponúkajú aj vynikajúce podmienky na horskú turistiku – nachádzajú sa na rozhraní dvoch národných parkov Nízke Tatry a Veľká Fatra. Vrchol Novej hole, kam vás vyvezie sedačková lanovka, je ideálnym východiskovým miestom na hrebeňové túry vo Veľkej Fatre.


Túra: Z Donovál cez Kozí chrbát na Veľkú Chochuľu
Obtiažnosť: stredná
Dĺžka: 19 km
Čas túry: 6 hod.
Zaujímavosti: nádherný výhľad na Donovaly z Kozieho chrbta, rôznorodý terén, v Hiadeľskom sedle prechod do NP Nízke Tatry, kruhový výhľad z Veľkej Chochule.
Priebeh trasy: Donovaly – Kozí chrbát – Hiadeľské sedlo – Veľká Chochuľa – Liptovská Lúžna - Donovaly
Popis trasy: Z Donovál cez Polianku po červenej značke (Cesta hrdinov SNP),  výstup na Kozí chrbát (možnosť prejsť aj popod – žltá značka), ďalej cez Hiadeľské sedlo - prechod cez hranicu Starohorských vrchov a vstup do NP Nízke Tatry, pokračovaním po červenej cez Prašivú na Veľkú Chochuľu, v Sedle pod Skalkou zostup žltou trasou do Liptovskej Lúžnej. Autobusom s prestupom v Liptovskej Osade späť na Donovaly.
Tip HN: Z osady Polianka vedie turistický náučný chodník po stopách Špaňodolinského banského vodovodu, ktorý slúžil svojmu účelu už na začiatku 16. storočia.

Snímky: http://itchyfeetonthecheap.com, Enigma, wikimedia

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:19