StoryEditor

Objavujeme Grécko: Kde nájdete najkrajšie pláže, pamiatky, zábavu či svätý pokoj?

27.07.2021, 00:00
A ak sa tam tento rok chystáte, preberieme si v kocke, čo vás čaká.

Je to krajina bájí a povestí, tajomných tvorov a večne znesvárených božstiev. Miesto, ktoré dalo svetu kultúru, cit a zmysel pre krásu. Aj samotné Grécko je krásne. Navyše nie je pre našincov ani príliš drahé.

Pre turistov robia veľa aj tamojšie úrady. "Táto krajina bola medzi prvými z Európskej únie, ktoré presadzovali zavedenie takzvaných covidpasov na uľahčenie cestovania," povedala pre portál  iDnes.cz hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Andrea Řezníčková.

A aké sú teda najväčšie benefity tejto krajiny?

Ľudia

Ako všetci južania, sú Gréci bezprostrední, otvorení a temperamentní. V človeku hneď vyvolajú pocit, že je doma. Vynikajú pohostinnosťou a vľúdnosťou voči každému, kto chce preskúmať krásy ich krajiny.

Radi tu privítajú deti, ale aj vašich rodičov. Starých ľudí tu totiž rešpektujú a ctia si ich kvôli skúsenostiam a múdrosti.

Pixabay (ilustračná)

​Malé deti zase bezhranične milujú. Dovolia im skoro všetko, takže tu bežne natrafíte aj na náš vkus až príliš hlučné ratolesti.

Na druhej strane tu však nájdete veľa miest, a to či už hotelov alebo vyhradených priestorov na pláži, kam deti nesmú. Gréci sú si vedomí, že niektorí ľudia počas letnej relaxácie túžia po pokoji a tichu.

História

V tomto ohľade si v Grécku užijete takmer všade. Zo všetkých ostrovov však pre milovníkov dávnych časov odporúčame najmä nasledujúce dva.

Prvým je Kréta. Najväčší grécky ostrov je spätý s ľudstvom už dlhé stáročia a okrem iného bola aj centrom minojskej civilizácie. Aj preto tu nájdete veľa pamiatok, tie najznámejšie v Heraklione.

Pixabay (ilustračná)

​Hlavnému mestu dominuje pevnosť Koules. Uličky sa tu vinú ako za starých čias a v ich záhyboch sa ukrývajú kaviarne. V blízkosti pevnosti si nenechajte ujsť aj najslávnejšiu pamiatku ostrova - palác Knóssos.

Tvorilo ho viac ako tisíc miestností, ku ktorým sa dalo dostať len spletitým labyrintom. Ten strážil Minotaurus - beštia s ľudským telom a býčou hlavou.

Pixabay (ilustračná)

​Druhým takýmto ostrovom je Rhodos a to, čo sem každého láka ako prvé, je rhodský kolos. Nájdete ho - alebo skôr jeho torzo - pri prístave v rovnomennom hlavnom meste. Išlo o viac ako tridsať metrov vysokú sochu boha Hélia stojaceho na podstavcoch, ktoré z neho ako jediné ostali dodnes.

V metropole nájdete aj Palác veľmajstrov a neďaleko východného pobrežia stojí zrúcanina hradu Asklipio. Bol postavený v 15. storočí a vedie k nemu z neďalekej dediny označená prašná cesta.

Miestna kuchyňa

Je iná ako tá naša, ale vynikajúca. Gréci sú zvyknutí na horúčavy, a tak vedia, že jedlo by vás nemalo unaviť. Ich strava je preto ľahšia a lepšie stráviteľná než tá naša. Stavili na čerstvé ingrediencie, ktorých majú všade dostatok.

Pixabay (ilustračná)

​V obľube majú bylinky, zeleninu, ale aj baranie a jahňacie mäso, domáci olivový olej a samozrejme na ostrovoch nechýbajú ryby a morské plody. Pokrmy z nich bývajú často jednoduché a rýchle.

Zapíjajú ich hlavne ouzom - typickým gréckym anízovým aperitívom - a retsinou (grécky pετσίνα, pozn. red.) teda vínom (najčastejšie bielym) s prídavkom borovicovej živice.

A aké najznámejšie pochúťky by ste mali ochutnať?

  • Musaka: zapekané vrstvy mäsa a zeleniny s bešamelovou omáčkou.

Pixabay (ilustračná)

  • Souvlaki: špíz z kúskov mäsa a málokedy aj zeleniny.

Pixabay (ilustračná)

  • Briam: zmes sezónnej zeleniny pečenej v rúre.
  • Gyros: korenené bravčové alebo baranie mäso, pečené na vertikálnom grile, ktorý sa otáča pred zdrojom tepla. Názov pochádza z gréckeho slova γύρος – otočka, lebo mäso sa otáča na ražni.

Pixabay (ilustračná)

  • Tzatziki: čerstvé nakrájané uhorky s bielym jogurtom, kôprom, cesnakom, olivovým olejom a bylinkami.

Pixabay (ilustračná)

  • Baklava: sladký dezert z lístkového cesta, orechov, sirupu a medu.

Pixabay (ilustračná)

Príroda

Grécka krajina môže niekedy pôsobiť vyprahnuto. Nie však všade. Na niektorých ostrovoch prevláda aj v lete zelená farba. Ktoré to sú?

Korfu: Kopce najsevernejšieho z Iónskych ostrovov, z ktorých sa dá dovidieť až do Albánska, pokrýva bujná vegetácia. Nádherné sú napríklad obrovské olivové háje s terasami v lokalite Makrades alebo v oblasti Cypru, v okolí dediny Lakones.

Pixabay (ilustračná)

​Korfu v celej svojej kráse môžete vidieť z jeho najvyššej hory. Pantokrator je vysoký skoro 906 metrov a ideálne sa naň dostanete na mopede alebo štvorkolke. Na jeho vrchu stojí kláštor, kde nájdete ako občerstvenie, tak aj televízny vysielač.

Thasos: Hovorí sa mu smaragd Egejského mora. Na ostrove to hýri zeleňou, v zime tu však dosť prší. Ostrov je malý, obvod má len sto kilometrov, ale prírodné scenérie vám vezmú dych. Na väčšine oblasti kraľujú olivové, píniové a borovicové háje poskytujúce príjemný tieň, vďaka ktorému - a potrebnej vlahe - sa tu darí mnohým bylinkám, hlavne tymiánu, rozmarínu či oreganu, ale aj vínnej réve, odporúčame teda ochutnať aj miestne víno.

Pláže

Na Lefkade váš očarí pláž Porto Katziki. Je dlhá 300 metrov a lemujú ju vysoké vápencové útesy. Kvôli svojej dokonalosti býva však často preplnená.

Pixabay (ilustračná)

​Ak si vyberiete Krétu, nevynechajte zátoku Balos na polostrove Gramvousa. Lagúnu pokrýva jemný bielo-ružový piesok. Vstup do vody je veľmi pozvoľný.

Pixabay (ilustračná)

​Na Rhodose spojíte históriu s odpočinkom. Po návšteve tunajšieho hradu Monolithos zamierte na neďalekú pláž Fourni. Je piesočnato-kamienková a ponúka pekné výhľady.

Na Mykonose je zas veľa zabudnutých a veľmi pokojných pláží. Obľúbenou je však Kalo Livadi. Tam to žije. Obklopujú ju totiž reštaurácie, bary aj hudobné podniky.

Ostrov Lesbos sa pýši liečivými prameňmi.

01 - Modified: 2021-05-11 19:57:24 - Feat.: 0 - Title: Dovolenkový raj tohto roka? Nízke ceny, málo turistov, more ako v Karibiku a panenské hory 02 - Modified: 2020-10-29 13:13:03 - Feat.: 0 - Title: Ostrov, ktorý sformovala voda
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:22