StoryEditor

Koniec nudy v lietadle. Priplaťte si výhľad, aký nemá ani pilot

13.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Taký výhľad nemajú ani piloti dopravných lietadiel. Počas niekoľkých rokov by sa cestujúci mohli pri dlhých a nudných cestách zabaviť parádnym predstavením. Unikátna sklenená kopula totiž ponúka krásny výhľad zo strechy lietadla a už čoskoro by sa mohla objaviť aj na komerčných letoch, píše idnes.cz.

 

Návrh spoločnosti Windspeed Technologies z mesta Everett v americkom štáte Washington počíta s unikátnou vyhliadkou na streche lietadlá, ktoré v podstate simuluje kokpit známy z menších lietadiel. Projekt Skydeck využíva otáčacie sedadlá, aby si "diváci" mohli užiť výhľad vo všetkých smeroch. Špeciálne sklo, ktoré sa používa pri nadzvukových bojových lietadlách a dokáže odolať aj nárazu od väčších vtákov, by navyše malo byť chránené antikondenzačným filmom a UV filtrom.

Kopula má kvapkovitý tvar a pomerne nízku výšku, aby čo najmenej zvyšovala odpor prúdenia vzduchu okolo lietadla. Výrobca priznáva, že aj tak dôjde k vyššej spotrebe paliva, letecké spoločnosti by ale mohli straty kompenzovať vstupným, ktoré sa za možnosť výhľadu vyberie od cestujúcich. Obstarávacie náklady by sa pritom mali pohybovať medzi ôsmimi až 25 miliónmi dolárov.

 


Unikátna sklenená vyhliadka sa hodí pre menšie súkromné ​​tryskáče, ale aj pre veľké dopravné lietadlá. V návrhu sa objavujú dva varianty. Jeden, určený pre VIP zákazníkov a ich súkromné ​​lietadlá, bude využívať výťah, ktorý cestujúcich vyvezie na strechu lietadla priamo z kancelárie alebo odpočinkových priestorov. Na komerčných linkách sa naopak počíta so sťahovacím schodiskom.

"V posledných rokoch sa vo vnútri lietadiel príliš vecí nezmenilo," tvrdí Windspeed Technologies na svojich webových stránkach. "Chceli sme na trh prísť s takým produktom, ktorý posunie zábavu cestujúcich na vyššiu úroveň." Inžinieri pracovali na projekte Skydeck viac ako jeden rok a výsledkom je získanie patentovej ochrany. "Náš koncept vzbudil na nedávnej leteckej konferencii v Las Vegas veľkú pozornosť," hovorí Shakil Hussain, riaditeľ Windspeed Technologies. "Jeden z popredných výrobcov lietadiel v Európe už plánuje, že začne Skydeck ponúkať zákazníkom."

 


 

01 - Modified: 2007-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšie zamestnanecké benefity
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:13