StoryEditor

Čínske kuriozity, ktoré ste nepoznali. Prvá zmrzlina či nešťastná štvorka

09.10.2013, 00:02
Autor:
iHNediHNed
V krajine žije viac kresťanov ako v Taliansku a existuje tam aj múzeum ľudí malého vzrastu. 20 zaujímavostí o Číne.


V Číne je stále čo objavovať. Ilustračná snímka: Shutterstock.com

Pri príležitosti 64. výročia vzniku Čínskej ľudovej republiky vybral britský denník The Daily Telegraph takmer dvadsiatku zaujímavostí, ktoré ste o najľudnatejšej krajine sveta doteraz zrejme netušili .

Patrí medzi ne aj historka o tom, ako sa čínsky komunistický vodca Mao Ce - tung pokúsil znemožniť svoj sovietsky náprotivok - Nikitu Chruščova tým, že ho pozval na schôdzku k bazénu. Mao vedel, že ruský líder nevie plávať a jediným spôsobom, ako zostať na hladine, sú pre neho plávacie rukávy.
Nakoniec ale Chruščov len sedel pri bazéne a máčal si nohy. Mao sa neskôr zveril svojmu lekárovi, že to bol jeho spôsob, ako "pichnúť Chruščova špendlíkom do zadku."

Ďalšie čínske kuriozity:

Zmrzlinu vynašli v Číne okolo roku 2000 pred naším letopočtom. Išlo o mix mlieka a ryže obalený v snehu.

Napriek tomu, že Čína svojou rozlohou zasahuje do niekoľkých časových pásiem, platí iba jedno.

Znečistené ovzdušie vo veľkých čínskych mestách je diskutovaným problémom, na ktorom sa niektorí podnikavci rozhodli neobvykle zarobiť - a to predajom plechoviek s čerstvým vzduchom. Tie nesú vskutku podivuhodné názvy ako napríklad "Tibet bez poškvrny" či "Postidustriálny Taiwan ".

Za vlády dynastie Tchang sa od každej vzdelanej osoby očakávalo, že pozdrav a rozlúčka premení vo veršovanú báseň.

Čína je všeobecne uznávaná (okrem iného aj prezidentom FIFA Seppom Blatterom) ako krajina, ktorá prvá prišla s futbalom, a to už medzi 3. a 2. storočím pred Kristom. Za kolísku futbalu je považované Linzi, hlavné mesto starovekého čínskeho štátu Qi. Práve tu sa hrala loptová hra "cuju" - predchodkyňa moderného futbalu.

V Číne žije viac kresťanov (asi 54 miliónov) ako v Taliansku (asi 47 miliónov) a je tak na ceste k tomu, stať sa krajinou s najväčšou kresťanskou základňou na svete.

Konzumácia psieho mäsa je v Číne na zostupe - väčšina Číňanov teraz preferuje chovať psy a mačky ako domácich miláčikov. S hadmi to ale také ružové nie je.

Priemerne je za jeden deň v Číne skonzumovaných 1,7 milióna ošípaných.

Obyvatelia Hong Kongu dostávajú v práci voľno, aby mohli očistiť hroby svojich predkov. Počas festivalu Ching Ming, ktorý sa koná spravidla v apríli, sú vypravované špeciálne autobusy, ktoré dopravujú hordy ľudí k cintorínu.

Numerológia a poverčivosť sú v Číne bežnými javmi. V množstve kancelárskych budov či hotelov v Číne chýba trináste poschodie. Okrem trinástky sa u Číňanov neteší obľube číslovka štyri. Tá má totiž v čínštine podobnú výslovnosť ako slovo smrť. Niet divu, že väčšina Číňanov sa snaží štvorke vyhnúť ako v telefónnych číslach, tak aj na značkách áut .

Čínske ženy sa tradične vydávajú v slávnostnej červenej, ktorá je považovaná za šťastnú farbu. Biela farba totiž v Číne symbolizuje smrť.

Číňania čelí tlakom, aby kvôli životnému prostrediu prestali používať paličky. Ročne sa totiž vyrobí asi 80 miliárd párov drevených paličiek.

Každý piaty obyvateľ Zeme je Číňan.

Sezóna párenia trvá u pánd iba dva až tri dni. Akonáhle je dielo dokonané, samičky vyženú samca zo svojho teritória a mláďatá vychovávajú samy.

Papier vynašli v Číne. Prvé pokusy o jeho výrobu za pomoci konope sa datujú za vlády dynastie Západných Chan (asi 206 pnl - 24 nl). Záznamy z roku 105 nl ukazujú nové vylepšené metódy v tvorbe papiera - napríklad použitie drvenej morušovej kôry.

Mechanické hodiny sú ďalším skvelým čínskym vynálezom. Prvé mechanické hodiny, ktoré vytvoril mních menom Su Sung v roku 723 nl, boli vysoké vyše deväť metrov.

Čína je preslávená celým množstvom neobvyklých turistických atrakcií. Medzi ne patrí aj značne kontroverzný zábavný park v Kchun - ming, ktorý sa volá "Kráľovstvo malých ľudí ". A ako už názov napovedá, hlavnou atrakciou sú tu ľudia malého vzrastu.


ihned.cz

01 - Modified: 2005-07-12 11:21:29 - Feat.: 0 - Title: Aké auto poisťovne nepoistia
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:34