StoryEditor

Oázy uprostred asfaltu. Top 10 mestských pláží Európy

13.08.2013, 00:00
Autor:
ihned.czihned.cz
Medzi desať najlepších mestských pláží Európy CNN zaradilo aj Žluté lázne v Prahe.

Obrázok plážových radovánok je vo veľkých mestách často len ťažko predstaviteľný. Napriek tomu však táto možnosť kadekde existuje a často aj veľmi milo prekvapí. Spravodajská stanica CNN vybrala desať najlepších mestských pláží v Európe. V rebríčku sa objavili aj pražské Žluté lázne.


Žluté lázne, Praha
Vstupné: dospelí 80 Kč (cca 3 eurá), deti 40 Kč (cca 1,50 eura)

Žluté lázne slúžia k odpočinku a zábave Pražanom už 103 rokov. Rozľahlý areál na Podolskom nábreží Vltavy má všetko, čo má taký areál mať: reštaurácie, bary, športové zázemie, pláž i detský kútik. Jediné, čo chýba, je more. Vyskúšať môžete množstvo aktivít: od plážového volejbalu či pétanque až po chôdzu na lane či vonkajšie šachy s viac než pol metra vysokými figúrkami. Deň na pláži môžete zakončiť napríklad návštevou letného kina, ktoré v lete premieta aspoň raz týždenne.


 
Strandbad Wannsee, Berlín
Vstupné: dospelí asi 4,65 eura, deti zhruba 2,66 eura
Otvorené do 29. septembra



Len asi 20 minút jazdy vlakom od centra Berlína sa rozprestiera jazero Wannsee, ktoré je s rozlohou 35 hektárov považované za najväčšie vnútrozemské prírodné kúpalisko v Európe.

Ako prvý sa Berlínčanom otvoril v roku 1907 asi 200-metrový kúsok pieskovej pláže, dnes už majú k dispozícii 1250 metrov pláže, ktorej piesok pochádza od Baltského mora. Zabaviť sa môžete okrem kúpania aj hraním vonkajšieho šachu či volejbalu.



Lido di Venezia, Benátky
Vstupné: zdarma

Na ostrovček Lido di Venezia, ktorého pretiahnuté pobrežie tvorí zábranu medzi Jadranským morom a Benátskou lagúnou, sa počas filmového festivalu sťahujú svetové celebrity, aby tu slnečným lúčom vystavili svoje telá na 11 kilometrov dlhej pláži.

Okrem piesočných pláží je Lido di Venezia preslávené aj chránenou prírodou plnou vzácneho vtáctva. Neďaleko piesčitého pásma môžete precvičiť svoj odpal v benátskom golfovom klube, ktorý na Lide údajne vznikol na popud slávneho výrobcu áut Henryho Forda.



Barceloneta, Barcelona
Vstupné: zdarma



Kedysi táto zlatistá pláž bývala domovom miestnych rybárov či náhradným bydliskom obyvateľov starých štvrtí Barcelony, ktorí vinou výstavby prišli o strechu nad hlavou.

Dnes je ale trojkilometrová pláž Barceloneta obľúbenou destináciou miestnych aj turistov, ktorí okrem zlatistého piesku a blankytných vĺn môžu obdivovať aj netradičné skulptúry - napríklad zlatú rybu od slávneho architekta Franka Gehryho či "vratkú" veža L'Estel Ferit od nemeckej umelkyne Rebeccy Hornovej.


 
Blijburg aan Zee, Amsterdam
Vstupné: zdarma



Povestné amsterdamské bohémstvo pocítite aj na mestskej pláži Blijburg aan Zee. Pláž sa rozprestiera na jednom z umelo vytvorených ostrovčekov IJburg asi 10 kilometrov východne od centra Amsterdamu.

Psy, deti, mladí, starí. Kým cez deň jednu z mála amsterdamských pláží, na ktorých sa dá kúpať, okupujú celé rodiny, noci patria mladším generáciám, ktoré tu organizujú divoké večierky.


 
Bruxelles les Bains, Brusel
Vstupné: zdarma, okrem športovísk (cca 1 euro za 1 hodinu / osobu)
Otvorené do 11. augusta

Ak chcete zažiť atmosféru plážového rezortu uprostred Bruselu, budete si musieť počkať až do budúceho leta.

Bruselčania totiž po tejto nedeli začali ton navezeného piesku, ktoré mesiac robili
miestnym radosť, nemilosrdne zbavovať, aby budúce leto na nábrežie Quai des Péniches opäť naviezli čerstvú várku 3000 ton piesku zo Severného mora a celé veselie plné plážových športov, koncertov a inej zábavy sa začalo nanovo.


Paris Plages, Paríž
Vstupné: zdarma
Otvorené do 18. augusta



V roku 2002 začínala idea dočasnej pláže v srdci francúzskej metropoly nenápadne, toto leto sú však už umelé pláže neodmysliteľnou atrakciou letného Paríža.

Viac ako 2000 ton piesku tvorí oázy pokoja na rôznych miestach brehov Sieny. Opaľovať sa tak môžete napríklad na pravom brehu rieky neďaleko mestskej radnice či na kanáli Bassin de la Villette.

Plávanie v Seine si síce neužijete, ale zato si pekne oddýchnete pri opaľovaní. Ak zabudnete knihu, nie je problém, aj tie sú návštevníkom pláží k dispozícii.


 
Sand in City, Viedeň
Vstupné: zdarma, prenájom volejbalového ihriska na 1 hodinu cca 26 eur
Otvorené do 7. septembra

Plážechtiví obyvatelia Viedne sa v letných mesiacoch sťahujú do ulice Lothringerstrasse, kde na nich čaká nefalšovaný plážový klub s lehátkami, slnečníkmi a kokteilmi. Chytanie bronzu ale zďaleka nie je jedinou aktivitou, ktorej sa tu návštevníci môžu venovať.

Na športovej pláži si zahrajte volejbal, a ak sa vám zápas príliš pretiahne, vďaka reflektorom nie je problém hrať až do noci. Až vás volejbal unaví, presuňte sa na gastro pláž, kde na vás čakajú farebné kokteily, talianske špeciality či hamburgery. Každú nedeľu sa zázemie plážového klubu premení na veľkú open air party, ktorej vládne salsa.



Guincho, Lisabon
Vstupné: zdarma



Dopoludnia prehliadka historického centra Lisabonu a popoludní pláž. Aj tak sa dá stráviť deň v portugalskej metropole.

Pláž Guincho síce nie je tak úplne v Lisabone, ale zhruba 20-minútová jazda autobusom na jednu z najpopulárnejších pláží v okolí hlavného portugalského mesta sa oplatí. Pláž sa nachádza neďaleko mestečka Cascais a je povestná vlnami, ktoré lákajú na windsurfing či kitesurfing.

 

Amager Strand, Kodaň
Vstupné: zdarma



Plážový park na ostrove Amager slúži verejnosti už od roku 1934. Akonáhle len trochu vysvitne slnko, obyvateľov Kodane doma nič neudrží a vyrážajú na piknik a za športom do niektorého z nespočetných mestských parkov či práve na pláže Amager.

Plážový park ponúka asi 5 kilometrov pláží, kde sa miestni môžu slniť, tí odvážnejší si aj zaplávať alebo zahrať volejbal a vyskúšať windsurfing.


ihned.cz

01 - Modified: 2022-04-27 09:46:35 - Feat.: - Title: Kolosálny kolaps americkej televízie CNN+ ukazuje, kde ľudia sledujú správy 02 - Modified: 2022-03-17 10:49:51 - Feat.: - Title: Izraelský plyn ako eso v rukáve? Plynovod EastMed by Európe energeticky odľahčil 03 - Modified: 2022-03-02 13:08:26 - Feat.: - Title: Američania chcú zistiť psychický stav Putina. Je izolovaný a nepríčetnejší, tvrdí bývalý šéf CIA 04 - Modified: 2022-02-04 14:19:21 - Feat.: - Title: ANALÝZA: CNN prišla o Trumpa a stratila 80 percent divákov za rok 05 - Modified: 2022-01-07 22:36:14 - Feat.: - Title: Toto je výber top smart hodiniek na našom trhu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:01