StoryEditor

Cesta do neba trvá 37 sekúnd. Zažili sme ju na Taiwane

08.03.2015, 11:30

Polkilometrový mrakodrap a tisícky startupov, ale aj váza za 75-tisíc eur či paličky na jedlo vykladané Swarowského krištálikmi. Urobte si výlet cez pol Zeme a prijmite pozvanie do taiwanského Tchaj-peja, metropoly malého ostrova, ktorý bojuje o svoje miesto v tieni čínskeho obra.

„Vitajte v Tchaj-peji, hlavnom meste digitálnych technológií.“ Aj takéto slogany vás privítajú, keď po takmer 13-hodinovom lete z Európy pristanete na supermodernom letisku v Tchaj-peji, hlavnom meste 23-miliónového ostrova Taiwan.
Už v letiskovej hale pochopíte, že nejde o žiadnu samochválu, ale realitu, s ktorou sa počas pobytu v Tchaj-peji budete stretávať na každom kroku. Digitalizované sú tu dokonca aj také veci ako lapače komárov. „Nečudujte sa. Na Taiwane ide veľa peňazí do výskumu a vývoja. Vznikajú tu tisícky startupov, ktoré zvyčajne uspejú aj v zahraničí,“ chváli svoju krajinu Fei-wu, sprievodkyňa v Pavilóne taiwanskej dokonalosti v centre Tchaj-peja. A ochotne vám ukáže tie najdômyselnejšie vychytávky, ktoré v posledných rokoch dali svetu práve mladí taiwanskí inžinieri. Zariadenia na zabezpečenie domácnosti, prístroje na posilňovanie či skladacie bicykle, ktoré sú, mimochodom, jedným z najúspešnejších vývozných artiklov Taiwanu. Samozrejme, všetko vybavené modernými technológiami. 




Do oblakov za 37 sekúnd
Keď sme už pri technologickej zručnosti Taiwančanov, jedna vám udrie do očí z niekoľkokilometrovej diaľky. Stojedenposchodový a 509 metrov vysoký mrakodrap Taipei 101. Aktuálne štvrtá najvyššia budova na svete, ktorá bola v čase svojho vzniku v roku 2004 úplne najvyššia, je najznámejším symbolom taiwanskej metropoly. Hádate správne – je doslova nadupaná špičkovou technikou. A to hneď od vstupu.

Jedným zo zariadení veže známej aj ako Tchajpejské finančné centrum je rýchlovýťah, ktorý vás na vyhliadkovú plošinu rozprestierajúcu sa na celom 89. poschodí vyvezie za neuveriteľných 37 sekúnd. Vďaka tomu je v Guinnessovej knihe rekordov zapísaný ako najrýchlejší výťah na svete. Ak si to skúsite prepočítať, zistíte, že počas jazdy prekročíte rýchlosť 60 kilometrov za hodinu.

Na plošine s panoramatickým výhľadom uvidíte celý Tchaj-pej ako na dlani. A keď zídete o poschodie nižšie, budete sa cítiť ako v panoptiku čínskej histórie. V predajni suvenírov tu ponúkajú repliky vzácnych kúskov z tchajpejského Národného palácového múzea, ktoré je s takmer 700-tisíc exponátmi vôbec najväčšou zbierkou čínskych umeleckých a historických predmetov. A cena jedného takéhoto kúska? Maličkosť. Za približne 1,5-metrovú repliku vázy zo slávnej dynastie Ming zaplatíte zhruba 75-tisíc eur.



Stôl, na ktorý si vystojíte rad. S radosťou
Keď sa vrátite z vyše 400-metrovej výšky späť na zem, ocitnete sa v nákupnom raji. Spodných šesť poschodí Taipei 101 totiž tvorí veľké obchodné centrum plné najprestížnejších svetových značiek. Veža je tak nielen tradičným miestom stretávania a nákupov Tchajpejčanov, ale najmä zrejme najväčšou atrakciou taiwanskej metropoly pre zahraničných návštevníkov. „V posledných rokoch ich sem čoraz viac zavíta na Silvestra. Veľkolepý ohňostroj, pri ktorom sa rakety odpaľujú naraz pozdĺž celej veže, ľuďom doslova vyrazí dych. Najmä ľudia z pevninskej Číny sem často chodia vítať Nový rok len kvôli nemu,“ hovorí Peter Sun z taiwanského ministerstva diplomacie.

Práve silvestrovské oslavy sa spájajú aj s ďalším rekordom, ktorý veža drží – najväčšími hodinami, ktoré odpočítavajú čas do príchodu nového roka.

Mrakodrap Taipei 101 je miestom, kde Taiwančania dokázali dokonale zladiť stáročiami budované tradície s najmodernejším biznisom. Kým od deviateho poschodia vyššie sídlia veľké domáce i zahraničné koncerny, pre ktoré je adresa Taipei 101 Mall vecou prestíže, dole nevynechajte návštevu niektorej reštaurácie ponúkajúcej typické taiwanské jedlo. „Určite si však rezervujte stôl vopred. Inak sa môže stať, že si na voľné miesto počkáte aj hodinu,“ odporúča Peter Sun. Za pravdu mu dáva dlhý rad ľudí, ktorí stoja na prízemí pred taiwanskou reštauráciou Tai Dong a čakajú, kým sa niečo uvoľní.
 

Paličky od Swarowského
A keď už taiwanské tradície, tak so všetkým, čo k tomu patrí. K jedlu dostanete len typické ázijské paličky. Tie si niektorí štamgasti prinášajú so sebou z domu a sú na ne patrične hrdí. Nebuďte prekvapení, keď uvidíte nablýskané paličky vykladané Swarowského krištálikmi, ktorých cena sa šplhá k stovkám eur.
Čašníci každú chvíľu nosia na otáčavý stôl neustále nové chody, ktoré si potom všetci podľa svojej chute naberajú. Mäso, ryby, zelenina, ale najmä všadeprítomné a populárne Xiao Long Bao, teda niečo ako naše mäsom plnené pirohy. K tomu bude Slovákovi nepochybne chutiť aj taiwanské pivo, ovenčené mnohými oceneniami na svetových súťažiach.


Taiwan nie je len metropola Tchaj-pej s modernými budovami, ale aj hory a zelené údolia s políčkami.


Sviečka za úspech v práci
Tí odvážnejší môžu naživo vyskúšať atmosféru na niektorom z početných celonočných trhov, na ktorých až tri štvrtiny sortimentu tvoria jedlo a nápoje. V niektorej zo zapadnutých uličiek trhoviska plného rôznorodých vôní a farieb sa môžete stretnúť aj s tradičnými ázijskými herňami alebo bookmakermi ponúkajúcimi stávky na najrôznejšie športové disciplíny. Remeselníci od výmyslu sveta vám zase na počkanie opravia obuv, ostrihajú vás či urobia tradičnú čínsku masáž krku a chrbta.
Keď vám ešte pred odletom späť do Európy zostane trocha času a budete mať chuť spoznať, ako kedysi vyzeral život na Taiwane, navštívte skanzen miestnej dediny. Napríklad ten v Národnom centre pre tradičné umenie. Leží kúsok od Tchaj-peja, v lokalite Wujie neďaleko východného pobrežia ostrova. V miestnosti z 19. storočia vám tu podľa starých receptúr pripravia čaj a ponúknu jedlo. V budhistickom chráme zase môžete zapáliť sviečku za úspech v práci, prípadne vám špeciálne posvätné kamene poodhalia váš budúci osud. 

01 - Modified: 2007-04-03 14:07:00 - Feat.: 0 - Title: Kontinuita Insurer with SKK 1.639 Bln. Written Premiums Last Year
01 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:18