StoryEditor

Plánujete ísť k moru pred sezónou? Toto je päť overených tipov

27.03.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Už rozmýšľate nad dovolenkou, teplými slnečnými lúčmi, ale leto je ešte v nedohľadne? Ponúkame vám päť tipov, kam ísť už aj počas jari.

Vzduch sa ohrieva podstatne rýchlejšie ako voda, a to môže byť pred začiatkom sezóny zásadný problém. Kým dokonca už v apríli môže byť aj v Stredomorí pekne horúco, more sa na väčšine miest tak skoro ešte prehriať nestačí. Medziročné výkyvy pritom nie sú významné, "teplá" či "chladná" zima ovplyvní jarnú teplotu mora najčastejšie iba o desatinky stupňa. Dôležitá je ale poloha na osi východ - západ.

More vo východnom Stredomorí je dlhodobo výrazne teplejšie ako v jeho strednej a západnej časti. Rovnako tak hrá úlohu, hoci menšiu a nie lineárnu, zemepisná šírka: jednoducho povedané, africký breh je teplejší ako ten európsky.

Ak zostaneme v Stredomorí, tak nám túto čisto geografickú rovnicu komplikuje politika. Z dôvodu politického nepokoja či otvorenej vojny sú rozsiahle časti "teplejšieho" Stredozemia reálne nedostupné (pobrežia Sýrie, Libanonu, Líbye, Alžírska). Ako najlepšie jarné tipy vychádzajú Turecko, Cyprus a juh gréckych ostrovov. Pridávame jednu stálicu - Kanárske ostrovy - a tiež izraelský Eilat.


1.Turecká riviéra

Máj je bez preháňania najlepšia doba na návštevu takzvanej Tureckej riviéry, dlhého úseku pobrežia okolo miliónového mesta Antalya. More tam v túto jarnú dobu už spoľahlivo dosahuje teploty príjemné na kúpanie, zimná vlhkosť je preč a davy návštevníkov dorazia až neskôr.

Turecko robí v posledných rokoch obrie ekonomické pokroky, čo sa pozitívne odráža na kvalite infraštruktúry, pritom ceny tam sú stále o mnoho nižšie než v západnej Európe. Ľud je príjemný a menej zcestovaní tam možno prvýkrát okúsiť aspoň trochu "exotiky" - tak čo vlastne chcieť viac?


 

Väčšinu turistických letovísk nájdete na východ od Antalye, za všetky menujme aspoň Belek, Side a Alanyu. Posledné uvedené miesto má mimoriadne peknú polohu pod vysokými horami, s peknými plážami, na ktoré sa môžete pozrieť zo zrúcanín miestnej pevnosti.

Ak by ste sa naopak vydali z Antalye na juh, čoskoro sa dostanete do oblasti, kde skalnaté pobrežie nesleduje žiadna cesta - zato tam nájdete atraktívnu antickú lokalitu so zrúcaninami mesta Olympos (nepleťte si ho s gréckou Olympiou). Kto by dostal chuť na niečo viac než nenáročnú prechádzku, tak oblasťou nad pobrežím prechádza dobre vyznačený diaľkový peší chodník, tzv. Lykijský chodník (Lykie Yolu).

Počas pobytu pri jihotureckom pobreží nevynechajte ani samotnú Antalyu "hlavné mesto tureckého turizmu". Malebný je starý prístav pod kolmými skalami, vo veľmi dobrom stave sa dochoval rímsky víťazný oblúk, tzv. Hadriánova brána. Pohľadnicovú dominantu centra potom tvorí minaret Yivli, pokrytý glazovanými kachľami.
 

Turecká riviéra
Poloha: pobrežie južného Turecka

Priemerné teploty / zrážky v máji: 21 °C / 30 mm.
Doprava do oblasti: Priamym charterovým letom s cestovnou kanceláriou, prípadne s prestupom v Istanbule, najskôr so spoločnosťou Pegasus Airlines.
Informácie: goturkey.com


2. Cyprus

Už viac ako 40 rokov je neveľký ostrov Cyprus (necelých 10 000 km²) politicky rozdelený na dve de facto samostatné, nepriateľské časti, napriek tomu však turistika prekvitá. Iste aj kvôli mimoriadne priaznivému podnebiu, ktoré umožňuje plážové pobyty od začiatku mája do novembra. A keď sa vzdialite od pobrežia, rýchlo prídete na to, že vnútrozemie Cypru ponúka veľmi rôznorodé spektrum atraktivít.

Väčšina turistických rezortov leží v južnej časti ostrova, teda v tej, ktorú spravuje medzinárodne uznávaná cyperská vláda. Za hlavné oblasti návštevníckeho záujmu patrí letovisko na východ od Larnaky (Agia Napa) a potom oblasť okolo Pafosa na juhozápade.

Až vám začne byť pri mori príliš horúco, a to zrejme nastane, vyjdite autom do pohoria Troodos. Čerstvý a chladivý vzduch je vo výške takmer 2 000 metrov zaručený, rovnako ako skvelé výhľady skoro po celom ostrove. Riedkymi borovicovými lesmi vedie niekoľko značených turistických trás, odporúčame desaťkilometrovú Atalante Trail.

V hlavnom meste Lefkosia (Nikózii) zaujmú mohutné hradby pôvodne benátskej pevnosti, ešte viac vám však v pamäti pravdepodobne uviazne nekompromisná pripomienka rozdelenia ostrova. Zelená línia, oddeľujúca "južný Cyprus" (obývaný pravoslávnymi cyperskými Grékmi) od Severného Cypru (obývaného moslimskými cyperskými Turkami) totiž prechádza priamo centrom mesta. Prejsť môžete cez hraničný prechod pešo. Uvidíte veľa ostnatého drôtu, ozbrojené stráže, opustené domy pozdĺž hranice ... A za ňou úplne iný svet, veľmi podobný tomu v Turecku.

V severnej Nikózii zájdite do niektorej z veľkých mešít, ktoré boli v stredoveku postavené ako kresťanské chrámy. Obria mešita Selimye, ktorú nájdete len pár minút pešo od hraničného prechodu na triede Ledra, pôvodne slúžila ako kresťanská katedrála sv. Sofie.
 

Cyprus
Poloha: východné Stredomorie
Priemerné teploty / zrážky v máji: Larnaka 21 °C / 9 mm.
Doprava do oblasti: Letecky na letisko Larnaka alebo Pafos. Priamo lieta z Prahy, zvyčajne za väčšie peniaze, spoločnosť SmartWings; lacnejšie spravidla vychádza kombinácia dvoch nízkonákladových letov napr. cez Miláno či Atény.
Informácie: visitcyprus.com

 

3. Rhodos

Rhodos, súčasť Dodekanézskeho súostrovia, sa radí medzi väčšie grécke ostrovy a tiež medzi tie najjužnejšie položené. Klimatické pomery aj teplota mora sú tu veľmi podobné ako na Tureckej riviére (ostatne turecké brehy sú z Rhodosu vidieť), čo nás oprávňuje zaradiť ho medzi "jarné" plážové destinácie. Medzi asi 35 plážami na ostrove nájdete piesočné i okruhliakové, väčšina pláží nie je príliš dlhá a čím viac k juhu pôjdete, tým čakajte menej ľudí.

Podobne ako iné ostrovy východného Stredomoria, aj Rhodos zažil početné striedania civilizácií a kultúr. Pozostatky známeho "divu sveta", tzv. Ródskeho kolosu, budete ale hľadať márne - viac ako 30 metrov vysokú sochu slnečného boha Helia zničilo v roku 226 pr. Kr. zemetrasenia a nič sa z nej nezachovalo.

Veľa sa ale dochovalo z mohutných hradieb v meste Rhodos, či z veľmajstrovského paláca. Oboje pochádzajú z doby, kedy Rhodos obýval Rád rytierov sv. Jana Jeruzalemského, známy tiež pod názvom Maltézski rytieri. Panstvo poriadku nad Rhodosom síce netrvalo príliš dlho (1309-1522), najvýznamnejšie stavby mesta však napriek tomu pochádzajú práve z tejto doby - historické centrum mesta je zapísané ako pamiatka UNESCO.

Ak by vám bol ostrov Rhodos malý, môžete si ľahko urobiť výlet na turecké pobrežie, lodné linky sú časté a plavba trvá jednu až dve hodiny. Na druhej strane pristanete v letovisku Marmaris.

Rhodos
Poloha: Egejské more blízko tureckého pobrežia
Priemerné teploty / zrážky v máji: 21 °C / 14 mm.
Doprava do oblasti: Priamym charterovým letom s cestovnou kanceláriou; pravidelné lety na Rhodos ponúka aj Ryanair (okrem iného z Atén či Bruselu/Charleroi).
Informácie: rodosisland.gr


4. Kanárské ostrovy

Vyzerá to ako obohraná klasika, lenže Kanárske ostrovy zostávajú evergreenom. Hlavne ich podnebie sa nemení, teda zostáva pre turistiku výnimočne priaznivé, a to po celý rok. Pridajte k tomu zaujímavú a rozmanitú prírodu a aj veľmi priaznivé ceny a máte jarnú dovolenkovú destináciu par excellence.

Chladno na Kanárskych ostrovoch nemôže v úrovni mora nastať nikdy, takmer nikdy tu ale nie je ani príliš veľké teplo.

Pri výbere konkrétnej destinácie venujte na Kanárskych ostrovoch starostlivú pozornosť polohe strediska v rámci ostrova. Na hornatom Tenerife, rovnako ako na Gran Canarii, je totiž severná (náveterná) polovica vlhkejšia a tým tiež zelenšia ako suchý, púštny juh. Nižšia ostrovy Lanzarote aj Fuerteventura sú suché celé, avšak západné pobrežie je výrazne veternejšie.

Najväčší ostrov Tenerife boduje mohutnou sopkou Teide, ktorá je najvyšším bodom celého Španielska (3 718 m).

Vnútrozemie Gran Canaria prestupujú izolované hory a pitoreskné skaliská, medzi ktorými vyniká Roque Nuble (1 813 m). Čierna, vulkanická krajina Lanzarote, posiata sopečnými kuželmi, pôsobí až nadpozemským dojmom. Každopádne nevynechajte návštevu Národného parku Timanfaya, kde budete mať pôdu pod nohami doslova horúcu. A Fuerteventura má zo všetkých Kanárskych ostrovov najviac do ďaleka sa ťahajúcich pláží - v každom období si tu nájdete "svoj" kúsok pobrežia, kde budete úplne sami.

Pre preskúmanie Kanárskych ostrovov si na mieste požičajte auto, čo stojí pár eur, miestne agentúry sú v každom stredisku. Aj ceny iných druhov služieb a tovaru vrátane ubytovania sú na ostrovoch vďaka daňovým úľavám nižšie ako v pevninskom Španielsku - rýchlo zistíte, že na "Kanároch" je všeličo lacnejšie než u nás.
 

Kanárske ostrovy
Poloha: Atlantický oceán okolo 28. rovnobežky, 120-300 km od pobrežia Maroka.
Priemerné teploty / zrážky v máji (Las Palmas): 20 °C / 1 mm.
Doprava do oblasti: Priamym letom za viac peňazí (SmartWings) alebo lacnejšie kombináciou dvoch nízkonákladových letov napríklad cez Londýn či Miláno, prípadne priamo z nemeckých letísk.
Informácie: turismodecanarias.com

 

5. Eilat

Je to tip, ktorý dávame trochu so zaťatými zubami: na svete totiž naozaj existujú krajšie letoviská. Lenže Eilat, jediný červenomorský prístav Izraela a súčasne veľké turistické centrum, favorizuje mimoriadne priaznivé podnebie.

Teplota morskej vody tu nikdy neklesne pod 20 °C, v období od apríla do septembra sú tu zrážky pravdepodobné asi ako u nás zemetrasenie (tj. nevyskytujú sa) a aj po zvyšok roka prší len veľmi výnimočne. Odporúčame návštevu iba v období od októbra do mája, v lete totiž v Eilate panujú neznesiteľné horúčavy, priemerné denné maximá presahujú 40 °C.

Infraštruktúra je v ekonomicky vyspelom Izraeli kvalitná a podmienky pre potápanie a šnorchlovanie, vrátane koralových útesov, veľmi dobré.

Veľkú estetiku ale v Eilate nečakajte, pobrežie lemuje napospol nevzhľadná betónová výstavba, niektoré hotely dosahujú monštruózne rozmery. A akonáhle opustíte obývanú zónu, ocitnete sa v smutnej, hnedošedej púšti. Tiež počítajte s tým, že si priplatíte, pomer cena vs. výkon je v Izraeli tradične mizerná a Eilat nepredstavuje výnimku.

Až vás omrzí potápanie alebo povaľovanie sa na pláži, možno radi zájdete do tunajšieho akvária (Coral World Underwater Observatory), kde je možné vidieť 800 morských živočíšnych druhov. Časť bazénov je priamo prepojená s Červeným morom a panujú v nich prirodzené podmienky. Náročnejší výlet, zvyčajne s jedným nocľahom, vedie z Eilatu do jordánskej lokality Petra so slávnymi skalnými svätyňami (UNESCO).

Bezpečnostná situácia síce v Izraeli nebola v modernej dobe nikdy ideálne, Eilat napriek tomu patrí medzi pokojnejšie lokality - najmä po dobudovaní hraničného plotu (2013), ktorý oddelil územie štátu Izrael od egyptského Sinaja. Hranica je z centra Eilatu vzdialená sotva 10 kilometrov.

Eilat
Poloha: južný cíp Izraela pri Červenom mori
Priemerné teploty / zrážky v máji: 28 ° C / 1 mm.
Doprava do oblasti: S cestovnou kanceláriou letecky priamo či cez Tel Aviv; individuálne letecky do Tel Avivu (ČSA, SmartWings, Wizz Air, Up) a potom z Tel Avivu / Jeruzalema autobusom štátnej spoločnosti Egged (asi 5 hodín).
Informácie: goisrael.com

 

V skratke: Informácie o počasí a doprave
Priemerné teploty, zrážky a ďalšie klimatické informácie nájdete napríklad na webe worldclimate.com. Denne aktualizované údaje o povrchovej teplote morí sú na stránke Európskej agentúry pre životné prostredie eea.europa.eu. Na vyhľadávanie spojenia nízkonákladovými lietadlami, vrátane kombinácie spojov, môžete použiť napríklad server azair.cz.

Vít Štěpánek pre iDnes.cz

01 - Modified: 2007-04-24 19:57:37 - Feat.: 0 - Title: NBS pokračuje v znižovaní sadzieb
01 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 02 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 03 - Modified: 2024-03-12 07:27:53 - Feat.: - Title: Z cyperského prístavu vyplávala prvá loď s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy 04 - Modified: 2024-03-04 16:26:42 - Feat.: - Title: Mierová misia OSN na Cypre si pripomína 60. výročie pôsobenia. Pellegrini si myslí, že potrvá ešte dlho 05 - Modified: 2024-01-24 14:10:20 - Feat.: - Title: Cyprus eviduje pokles bankových vkladov z Ruska, snaží sa očistiť svoj imidž
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:10